- Stor risiko for alvorlige blødninger

Fødselslege advarer nå vordende mødre mot keisersnitt.

ADVARER: - Det er en mye større risiko for alvorlige blødninger og komplikasjoner ved keisersnitt enn ved vaginal fødsel, sier Iqbal Al-Zirqi ved Det medisinske fakultet på Universitetet i Oslo til forskingsmagasinet Apollon. (Arkivfoto)
ADVARER: - Det er en mye større risiko for alvorlige blødninger og komplikasjoner ved keisersnitt enn ved vaginal fødsel, sier Iqbal Al-Zirqi ved Det medisinske fakultet på Universitetet i Oslo til forskingsmagasinet Apollon. (Arkivfoto)Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Vaginal fødsel er og blir det tryggeste valget. Risikoen for alvorlig blødning er over tre ganger så høy ved akutt keisersnitt som ved vanlig fødsel.

Ved planlagte keisersnitt er risikoen nesten to og en halv gang større enn vanlig fødseldet,  melder forskingsmagasinet ved Universitetet i Oslo, Apollon.

Med alvorlig blødning menes et blodtap på minst halvannen liter eller at kvinnen trenger ekstra blod under fødselen.

Nå advarer fødselslege mot keisersnitt.

Revner lettere - Hvis kvinnen har tatt keisersnitt, er det større risiko for at morkaken fester seg feil i neste svangerskap. Sannsynligheten øker også for at livmoren revner under neste fødsel. Det øker komplikasjonene ytterligere, sier forsker Iqbal Al-Zirqi ved Det medisinske fakultet på Universitetet i Oslo at fødende kvinner bør unngå det første keisersnittet til Apollon.

Al-Zirqi tok nylig doktorgraden om faren ved keisersnitt. Fødselsdataene til alle de 300 000 kvinnene i Norge som fødte fra 1999 til 2004, ble sammenlignet.

Tallene er hentet fra Medisinsk fødselsregister i Bergen.

Eldre kvinner Faren for blødninger øker med alderen. Sannsynligheten for alvorlig blødning er dobbelt så stor for en kvinne på 40 år som for en kvinne på 20.

- Livmoren til eldre kvinner trekker seg ikke like godt sammen som hos yngre kvinner.

Dessuten øker risikoen for keisersnitt med alderen. Ved et keisersnitt øker sannsynligheten for at livmoren ikke trekker seg sammen etter fødselen. Livmoren har høy blodtilførsel. Når livmoren trekker seg sammen, skal blodet presses tilbake i kroppen. Det skjer ikke alltid.

- Så rådet mitt er: Ikke vent for lenge med å få barn.

Sørøstasiatiske kvinner
Sannsynligheten for alvorlige blødninger varierer med etnisk bakgrunn. Risikoen er 40 prosent lavere for fødende kvinner fra Midtøsten enn for dem som er født i Europa. Derimot er risikoen 80 prosent høyere for fødende kvinner fra Sørøst-Asia.
- Risikoen er enda større for de sørøstasiatiske kvinnene som får barn med en nordmann.

Iqbal Al-Zirqi mener forklaringen er logisk. Norske menn er i gjennomsnitt større enn sørøstasiatiske menn. Da får de tyngre barn.

- Når vekten øker, vil fødselen sannsynligvis gå saktere. Det øker faren for blødning, påpeker forskeren.