Corona:

- Stor risiko

Helsedirektoratet uttrykker stor bekymring over situasjonen i India, og mener at den kan true gjenåpningsplanen i Norge. FHI er imidlertid uenig.

MASSEKREMASJON: Her brennes mennesker som har dødd med corona i New Delhi denne uka. Danish Siddiqui / Reuters / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

På oppdrag fra Helse- og omsorgsdepartementet har Helsedirektoratet vurdert behovet for skjerpede innreisetiltak på grunn av smittesituasjonen i India, der det registreres rekordhøye antall nye smittetilfeller og dødsfall som følge av spredningen av covid-19.

Den indiske virusvarianten, også kalt B. 1.617, har mutasjoner som gjør at man mistenker at den er mer smittsom enn den opprinnelige coronavirusvarianten og at vaksinene har mindre effekt mot den.

PARADOKSET I PANDEMIEN: Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad forklarer viktigheten av tiltak sett opp mot ulike land i verden. Reporter: Jeanette N. Vik / Dagbladet TV / Foto: Luiz Gomes/Fotoarena/Sipa USA Vis mer

- Stor risiko

I anbefalingen skriver Helsedirektoratet at smittesituasjonen i India har utviklet seg svært raskt siden midten av mars.

«Det er stor risiko for underrapportering av tall, og India har ikke et velutviklet sekvensieringsprogram. Den eksponentielle veksten kan indikere at den indiske varianten er mer smittsom enn den britiske, og den indiske varianten har nå overtatt i India», heter det i anbefalingen.

Den økende bekymringen knyttes til at den indiske varianten må vurderes i sammenheng med den potensielle risikoen for redusert vaksineeffekt og økt smittsomhet.

«Dersom den indiske varianten får feste i Norge kan det derfor bli krevende å gjennomføre en nedtrappingsplan som planlagt», står det.

KONTRASTER: Kontrastene er store i det coronautsatte India. Mens coronadøde lik brennes i parkene, reiser de rike ut av landet i privatfly. Jeg frykter det kan bli verre, sier Espen Nakstad til Dagbladet. Bilder: BILDER: AP / NTB / DAGBLADET TV / FLIGHTWATCH / FLIGHTRADAR Reporter: Christian Roth Christensen Vis mer

FHI: Ikke like bekymret

Overfor TV 2 fredag ettermiddag opplyser smitteverndirektør i FHI, Geir Bukholm, at de ikke er like bekymret.

- Vi skal selvfølgelig følge nøye med på denne varianten fremover og se hvordan den oppfører seg. Men jeg tror ikke at den kommer til å true gjenåpningsplanen, sier Bukholm til kanalen.

- Så den kommer ikke til å føre til utsetninger?

- Ut fra det vi vet nå, er det ikke noen grunn til å tro det, sier han.

Torsdag ble det kjent at flere personer fra samme familie i Ås i Follo har fått påvist den indiske varianten av coronavirus. Også i Bergen har det blitt påvist den indiske virusvarianten.

Helsedirektoratet skriver at det per nå kan framstå som om «det er behov for tyngre tiltak for å bremse spredning av den indiske varianten enn eksempelvis av den britiske varianten.»

Mindre innstramminger

Regjeringen har fredag besluttet at alle reisende fra alle land utenfor EØS/Schengen skal i karantenehotell ved ankomst til Norge, opplyser regjeringen i en pressemelding.

Covid-19-forskriften endres nå slik at reglene for reisende fra Bangladesh Irak, India, Nepal og Pakistan utvides til å gjelde alle land utenfor EØS/Schengen.

- Selv om smitten er på vei ned i Norge og i mange europeiske land, ser vi at det er en alvorlig situasjon ellers i verden. For å begrense risikoen for importsmitte blir hovedregelen nå at alle som kommer til Norge fra land utenfor EØS/Schengen skal i karantene på karantenehotell, sier justisminister Monica Mæland.

Det blir noen innstramminger for unntak for test på grensen for diplomater og inviterte delegasjoner. Unntaket gjelder ikke lenger for personer som har oppholdt seg i land utenfor EØS/Schengenområdet i løpet av de siste ti døgn før ankomst til Norge.

Endringene trer i kraft søndag klokka 12.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer