Stor rompe - tynne bein

- Stort hode, stor rompe og mage - men tynne bein og armer. Det blir trolig framtidskroppen, frykter Hein Dag Torgersen. Ekspertene er kritisk både til hvordan vi behandler barna våre og til datautstyret vi gir dem.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

At barna i økende grad rammes av belastningslidelser skyldes langt i fra bare ny teknologi. Det er minst like mye på grunn av at barna knapt får fysisk aktivitet lenger, mener fysioterapeutenes faggruppe- og forbundsledere.

- Det er mindre naturlig lek, mer stillesittende arbeid og nedskjæring på antall gymtimer i skolen. Barna blir kjørt til og fra så fort de skal et sted, sier leder i NFF, Anne Lexow.

- Barna har fått en alt for passiv tilværelse. De beveger seg for lite, musklene visner, og de blir enda mer utsatt for belastningsskader. Vi ser at ungene blir svakere over tid og at det ikke blir rare fysikken igjen, sier Torgersen.

Bedre for voksne

Han synes det er et tankekors at voksne arbeidstakere har langt bedre beskyttelse og oppfølging enn barna, med hensyn til arbeidsmiljø og belastningsskader.

- Jeg synes ikke barnas behov er godt ivaretatt når det gjelder databruk, verken på skolen eller i hjemmet. Det finnes tilpasninger som passer bedre for barna, men disse blir sjelden brukt.

- Alt er for stort for barna. I tillegg plasseres hjemme-pc-en og barna i de mørke krokene som er til overs, sier Arild Vaagland, leder i Norsk ergonomiforening. Han mener at vi som brukere er alt for dårlige til å stille krav, og at dataindustrien er i ferd med å bli veldig konservativ.

- Det er med dataindustrien som det var med bilen for 30 år siden: Ingen tenkte sikkerhet. Og så lenge ingen klager tror produsentene at alt er såre vel.

even.teimansen@dagbladet.no