Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Kripos har undersøkt våpen levert i Orderud-saken:

Stor sikkerhet for at det ikke er våpenet brukt i trippeldrapet

Kripos' undersøkelser av revolveren levert inn av privatetterforsker Tore Sandberg i Orderud-saken, viser ingen match.

IKKE MATCH: Det er dette våpnet, av typen Colt Police Special 38 kaliber, privatetterforsker Tore Sandberg leverte til gjenopptakelseskommisjonen i Orderudsaken. Revolveren skal være identisk med det antatte drapsvåpenet som ble brukt i drapene på Marie Orderud, Kristian Orderud og Anne Orderud Paust i Kårboligen på Orderud gård i 1999. Våpenet skal i følge Sandberg ha blitt oppbevart i Holmestrand-området.
Foto: Tore Sandberg / NTB scanpix
IKKE MATCH: Det er dette våpnet, av typen Colt Police Special 38 kaliber, privatetterforsker Tore Sandberg leverte til gjenopptakelseskommisjonen i Orderudsaken. Revolveren skal være identisk med det antatte drapsvåpenet som ble brukt i drapene på Marie Orderud, Kristian Orderud og Anne Orderud Paust i Kårboligen på Orderud gård i 1999. Våpenet skal i følge Sandberg ha blitt oppbevart i Holmestrand-området. Foto: Tore Sandberg / NTB scanpix Vis mer

– Kripos har undersøkt og prøveskutt med dette skytevåpenet som er innlevert, og resultatet taler med stor sikkerhet for at de nevnte prosjektilene ikke er utskutt fra revolveren, sier Siv Hallgren, leder i Gjennopptakelseskommisjonen til Dagbladet.

Det var i romjula det ble kjent at privatetterforsker Tore Sandberg, som jobber på oppdrag for drapsdømte Per og Veronica Orderud, hadde levert inn et våpen til Gjenopptakelseskommisjonen.

Sandberg har tidligere sagt at han fikk overlevert våpenet av en mann et sted på Østlandet 6. november. Dagen etter ble våpenet overlevert til Gjenopptakelseskommisjonen.

Revolveren er av typen Colt Police Special kaliber .F38, samme modell som kan ha blitt brukt under trippeldrapene på Orderud gård 22. mai 1999. Ekteparet Kristian (80) og Marie Orderud (84) og deres datter Anne Orderud Paust (47) ble skutt og drept i kårboligen på gården, som ligger i Sørum kommune i Akershus.

På gården ble det funnet tre prosjektiler av kaliber .38.

ÅSTEDET: Kårboligen på Orderud gård i Sørumsand, hvor ekteparet Kristian (80) og Marie Orderud (84) og deres datter Anne Orderud Paust (47) ble funnet skutt og drept pinseaften 1999. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
ÅSTEDET: Kårboligen på Orderud gård i Sørumsand, hvor ekteparet Kristian (80) og Marie Orderud (84) og deres datter Anne Orderud Paust (47) ble funnet skutt og drept pinseaften 1999. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix Vis mer

Vil ha nye undersøkelser

Orderud-saken er begjært gjenopptatt, og ligger på gjenopptakelseskommisjonens bord. En beslutning ventes i løpet av året.

– Jeg registrerer konklusjonen. Dette innebærer at vi vil opprettholde begjæringen om at dette våpenet kriminalteknisk skal undersøkes av minst to kompetente laboratorier, hvorav ett må være i utlandet, sier privatetterforsker Sandberg til Dagbladet etter å ha mottatt rapporten fra Kripos.

Hallgren sier til Dagbladet at kommisjonen foreløpig ikke har tatt stilling til veien videre, ettersom Kripos-rapporten nylig har kommet inn.

Ingen dømt for selve drapshandlingen

Hvor det ble av våpnene brukt under drapene – en .22-kalibret og en .38-kalibret pistol – har vært en av de store spørsmålene i saken.

Per og Veronica Orderud ble i Eidsivating lagmannsrett i 2002 dømt til 21 års fengsel for medvirkning til drapene. Begge har nektet straffskyld. Kristin Kirkemo og Lars Grønnerød ble dømt til henholdsvis 16 og 18 års fengsel. Ingen er dømt for selve drapshandlingen.

Per Orderud er strålende glad for det han oppfatter som et langt steg for å få saken sin gjenopptatt. På hjemmekontoret til Tore Sandberg på Kløfta forteller han om funnet av det de tror er drapsvåpnet. Reporter: Trym Mogen / Video: Lars Eivind Bones Vis mer