Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Stor sikkerhetstrussel hvis Russland eller Kina finner styrtet japansk F-35

- Hvis Russland eller Kina klarer å berge deler av F-35 flyet, representerer det amerikanernes verste mareritt.

STYRTET: Et slikt japansk F-35 fly har styrtet i Stillehavet, og leteaksjoner er satt i gang for fullt. Prisen for hvert av de japanske flyene tilsvarer mer enn 800 millioner kroner, og rommer topphemmelige programvarer. Foto: JIJI PRESS/AFP/NTB Scanpix
STYRTET: Et slikt japansk F-35 fly har styrtet i Stillehavet, og leteaksjoner er satt i gang for fullt. Prisen for hvert av de japanske flyene tilsvarer mer enn 800 millioner kroner, og rommer topphemmelige programvarer. Foto: JIJI PRESS/AFP/NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tirsdag meldte det japanske luftforsvaret at et kampfly av typen F-35 hadde forsvunnet fra radaren under en øvelse over Stillehavet.

Japanske myndigheter igangsatte leteaksjoner for å finne det savnede flyet og piloten om bord. Men Russland og Kina er svært interesserte i å finne F-35 flyet, og da kan amerikanerne være i trøbbel.

Dyreste våpensystemene i historien

Hvis Russland eller Kina bruker sine avanserte ubåter til å sondere havbunnen og finne flyet, vil de de få tak i hemmeligheter om de dyreste våpensystemene i verdenshistorien.

Hvis de finner flyet kan dette, opp til et visst punkt, gi dem muligheten til å bygge deres egen versjon av flyet.

- Den generelle utformingen av flyet er kjent, men deler av radaren og andre sensorer vil være primære mål for Russland eller Kina å få tak i, sa Justin Bronk, en luftfartsekspert ved Royal United Services Institute, til Business Insider.

LETEAKSJON: Japansk kystvakt og et amerikansk fly søker etter vrakrestene. Redningsmannskaper har nå funnet vrakrester som tilhører flyet, sa en talsperson i militæret til nyhetsbyrået Reuters. Foto: Kyodo News/Reuters/NTB Scanpix
LETEAKSJON: Japansk kystvakt og et amerikansk fly søker etter vrakrestene. Redningsmannskaper har nå funnet vrakrester som tilhører flyet, sa en talsperson i militæret til nyhetsbyrået Reuters. Foto: Kyodo News/Reuters/NTB Scanpix Vis mer

Spesielt Russland har ubåter som er ment for svært dype dykk og søking. USA og Japan har også avanserte maritime muligheter, men har ikke de mest ideelle maskinene for dette oppdraget.

At F-35 flyet krasjet i Stillehavet er den største muligheten Russland eller Kina har for å få tak i et av disse flyene.

Flytypen har bare krasjet en gang før, og det var på amerikansk jord.

Satt alle F-35 på bakken

Etter nyheten om flystyrten, har japanske myndigheter satt samtlige fly av typen F-35 på bakken, skriver Kyodo.

Kampflyet befant seg rundt 135 kilometer nord-øst for den japanske byen Misawa, da det plutselig forsvant fra radaren klokka 19.27 lokal tid, opplyser landets luftforsvar.

Alt man vet om posisjonen til flyet nå, er hvor det sist ble sett flyende. Etter at det forsvant fra radaren, kan det ha flydd flere kilometer, og nå kan det ha blitt dratt enda flere kilometer.

Det japanske forsvaret har i dag tolv fly av typen F-35, og venter på levering av ytterligere 150.

Amerikanernes verste mareritt

Selv med et F-35 fly i deres hender, mener ekspertene at Russland og Kina fortsatt mangler den avanserte produksjonskunnskapen som amerikanerne har.

- Flyets programvare og programmering vil trolig være vanskelig å rekonstruere. Ikke bare på grunn av skadene som er påført flyet etter at det styrtet, men også fordi flyets sensitive systemer er konstruert til å være svært vanskelig å dechiffrere, sa Justin Bronk

Hvis Russland eller Kina klarer å berge deler av F-35 flyet, representerer det amerikanernes verste mareritt.

- Både Kina og Russland har gode rekonstruksjons- og kopieringsferdigheter, spesielt kineserne er mestere på det, sa den pensjonerte generalløytnanten i det amerikanske luftforsvaret David Deptula, til Business Insider.

Flere eksperter er enige om at i Moskva, Washington, Beijing og Tokyo er kappløpet for fullt i gang for å finne flyet.

Norske F-35 fly fortsatt i drift

Norge har bestilt 52 F-35-fly, med en gjennomsnittspris på 1,4 milliarder kroner.

Luftforsvarets F-35 fly i Norge er i drift som normalt etter ulykken i Japan.

- Luftforsvaret er kjent med at det har vært en hendelse med et japansk F-35 fly. FMA Luftkapasiteter ivaretar materiellanskaffelser i Luftforsvaret og luftdyktighet, og følger utviklingen med Joint Program Office (JPO). Luftforsvarets F-35 er i drift som normalt, opplyser oberstløytnant Stine Barclay Gaasland, kommunikasjonssjef i Luftforsvaret, til NTB.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!