Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Stor skredfare i nord og vest

Norges Geoteknisk Institutt (NGI) varslet mandag stor skredfare i Nord-Norge og på Nordvestlandet.

MYE SNØ:. Det er mye nysnø som har skylda for den store skredfaren. Dette gjelder spesielt bratt terreng som har ligget i le for vinden, melder politiet. Foto: Jon Terje H. Hansen / Dagbladet
MYE SNØ:. Det er mye nysnø som har skylda for den store skredfaren. Dette gjelder spesielt bratt terreng som har ligget i le for vinden, melder politiet. Foto: Jon Terje H. Hansen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Norges Geoteknisk Institutt (NGI) varslet mandag stor skredfare i Nord-Norge og på Nordvestlandet.

- Vi mener faregrad 4 foreligger både i Nord-Norge og på Nordvestlandet, sier skredekspert Kalle Kronholm i NGI til NTB. Han regner med at det vil gå minst to døgn før faren kan nedgraderes til 3 i Nord-Norge mens det bare vil ta et døgn før faregrad 3 er mest sannsynlig på Nordvestlandet.

Troms politidistrikt har i samråd med NGI stengt skolene Vannvåg i Karlsøy kommune og Arnøyhamn i Skjervøy kommune. På Kvaløya gikk det mandag flere skred midt på dagen, men politiet sier ingen er meldt savnet og det var heller ingen spor som førte inn til området der skredene gikk.

Skole gjenåpnet En ny spesifikk vurdering fra NGI mandag ettermiddag konkluderte imidlertid med at Vannvåg skole kan gjenåpnes.

For Arnøyhamn skole mangler NGI informasjon som kan tilsi at skolen er trygg og anbefalingen er derfor at skolen holdes stengt inntil videre. Troms politidistrikt vil gjennomføre lokale snøplatemålinger. Deretter vil spørsmålet om gjenåpning bli vurdert på nytt i løpet av tirsdag.

Så langt har NGI ikke anbefalt evakuering av vanlig bebyggelse, opplyser Troms politidistrikt i en pressemelding.

Samtidig henstiller imidlertid politidistriktet til alle som ferdes i fjellet å vise stor aktsomhet. Det er vedvarende svake lag i snødekket. Sannsynligheten for at skred kan utløses ved liten tilleggsbelastning er stor. Dette gjelder spesielt bratt terreng som har ligget i le for vinden, skriver politiet i pressemeldingen.

Dårlig vær i vest Betydelige nedbørsmengder gjennom hele nyttårshelgen har skapt stor snøskredfare langs flere veier i Sogn og Fjordane og Møre og Romsdal.

- NGI har derfor varslet faregrad 4 også for Nordvestlandet generelt, men vi antar at faregraden blir satt til 3 i løpet av de neste 24 timene, sier Kronholm i NGI til NTB.

Den internasjonale skredfareskalaen går fra 1 til 5. Kronholm mener nedbøren vil være avgjørende for skredfaren i vestlige områder.

Lars Erik Karlsen i Statens vegvesen sier til NRK at store mengder snø i kombinasjon med skiftende temperaturer har skapt stor skredfare i de nordlige delene av Sogn og Fjordane.

- Etter den kalde førjulsvinteren er det fare for at det ligger et glidesjikt helt i bunnen av snødekket. Derfor blir det lettere snøskred, sier statsmeteorolog Karsten Eitrem

(NTB)

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!