Stor skredfare i Sør-Norge

Slik unngår du å bli tatt av snøskred.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Etter ei uke med stor snøskredfare i Nord-Norge er det nå i fjellstrøkene på Nordvestlandet og Trøndelag at skredfaren er størst. Tidligere i dag vurderte politiet å evakuere beboere og hytteeiere i Storlidalen i Sør-Trøndelag på grunn av rasfaren.

Snøskavler

- Vi har nå et lavtrykk utenfor kysten av Trøndelag og Nordland som beveger seg sørover. Dette gir nordvestlig kuling og snøbyger, og dette gjør at snøen fokker seg i skavler, opplyser vakthavende meteorolog Vibeke Thyness ved Meteorologisk institutt til Dagbladet.no.

Meteorologen opplyser at skredfaren på den internasjonale skalaen, som går fra 1 til 5, nå er opptil 4 - stor.

- Ved 4 og 5 utløses snøskred av seg selv, uten hjelp fra mennesker. Likevel er det ved 3 - «markert» fare - at flest mennesker blir tatt. Det er fordi folk flest holder seg hjemme ved 4 og 5, da det som regel er dårlig vær, sier Thyness.

Dumdristighet

Kjell Hauge, informasjonssjef i Norges Geotekniske institutt (NGI), samstemmer:

- De fleste blir tatt ved skredfare 3. Da er folk tilbake i fjellet, og det fine været gjør at de blir mer dumdristige. Det typiske snøskredofferet er en ung eller middelaldrende mann som gjerne er fjellvant, i god form og godt utstyrt. De har veldig lyst på en topptur og og nekter å legge om ruta, selv om de vet at skredfaren er stor, opplyser Hauge til Dagbladet.no.

KRITISK: Jo lengre tid som går, desto mindre sjanse er det for å finne et snøskredoffer i live. Bildet er fra en leteaksjon på Svalbard i 2001, da to menn i tjueåra omkom. Foto: SCANPIX
KRITISK: Jo lengre tid som går, desto mindre sjanse er det for å finne et snøskredoffer i live. Bildet er fra en leteaksjon på Svalbard i 2001, da to menn i tjueåra omkom. Foto: SCANPIX Vis mer

- Man må bruke huet. De som blir tatt, har som regel ikke brukt sunt vett. Skredet som gikk i Tromsø i forrige helg, er typisk; det er fristende å utfordre skjebnen og stå off-piste i et skredfarlig område, men da ber du også om trøbbel, sier Hauge.

- Styr unna bratt terreng

- Hvilke forholdsregler skal man ta for ikke å bli tatt av skred?

- Det viktigste er å holde seg unna bratt terreng, det vil si terreng med over 30 graders helling, som er veldig bratt; Holmenkollbakken er ca. 35-36 grader. Videre må du se etter områder der snø ha løsnet, ikke gå nedi dalsøkk, samt holde deg unna områder det har samlet seg mye snø. En god tommefingelregel lyder «Følg rygg, vær trygg», det betyr at du skal se etter snøfrie områder i terrenget. Lytt også etter drønn i snøen, det betyr fare, sier Hauge og påpeker:

- Det lønner seg også å være flere på tur samtidig. Og da er det lurt ikke å gå samtidig; hvis den ene av to blir tatt, kan den andre lete og skaffe hjelp.

- Hva skal man gjøre hvis man ser noen bli tatt?

- Først og fremst vil jeg understreke at den første halvtimen er kritisk. Etter en halvtime synker sjansen for å overleve drastisk. Det tar lang tid å få hjelpemannskaper på plass, så det beste er å begynne å lete selv, fortrinnsvis under stedet der du sist så personen. Bruk skistaver (med tuppen opp!) og spade. Og ring politiet på 112, de vil sørge for å sette i gang det nødvendige hjelpeapparatet. Ikke bruk tid på å finne Røde Kors\' nummer og så videre.

- Prøv å flyte

- Er det noe den som blir tatt, selv kan gjøre?

- Blir man tatt, kan man prøve å flyte oppå raset, men det er vanskelig å få til. Og makter man det, bør man prøve å grave seg ut selv, men det kan være svært vanskelig på grunn av at snøen gjerne er veldig tettpakket og tung.

- Hva slags utstyr bør man ha når man beveger seg i skredfarlig område?

- Peilesendere kan være nyttige for å få lokalisert den som er tatt, men mye teknisk utstyr kan fort gi en falsk trygghet. Det viktigste er å følge forholdsreglene sier Kjell Hauge i NGI til Dagbladet.no.