Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Stor skredfare, isolerte bygder, OBS-varsel og over 20 stengte veier i Troms og Finnmark

Uvær og stor skredfare preger påska i de to nordligste fylkene. Politiet ber folk bruke sunn fornuft.

STENGT: E6 over Kvænangsfjellet er natt til skjærtorsdag stengt på grunn av uvær. Bildet er fra onsdag da det var kolonnekjøring over fjellet. Foto: Webkamera / Statens vegvesen / NTB scanpix
STENGT: E6 over Kvænangsfjellet er natt til skjærtorsdag stengt på grunn av uvær. Bildet er fra onsdag da det var kolonnekjøring over fjellet. Foto: Webkamera / Statens vegvesen / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Påskeværet sør i landet har så langt vært strålende. Noe annet er det i nord.

Meteorologisk institutt har sendt ut OBS-varsel for deler av Finnmark og Troms. På grunn av snøbyger, sterk vind og snøfokk er det ventet lokalt vanskelige kjøreforhold. Vinden vil først minke torsdag ettermiddag.

Varselet gjelder for Nord-Troms og kyst - og fjordstrøkene i Vest-Finnmark.

SNØSKRED: På grunn av den store snøskredfaren i fjellene bestilte Statens Vegveset 29. januar et helikopter - som fikk i oppdrag å framprovosere et snøskred. Det hele ble ganske så spektakulært. Video: Stian Andreasen Vis mer Vis mer

Over 20 stengte veier

Uværet i nord har ført til at totalt 22 veier i fylkene er stengt på grunn av uvær og snøras, melder Vegvesenet.

Blant annet er E6 ved Kvænangsfjellet stengt på grunn av uvær, og E6 mellom Storsandnes og Langfjordsbotn, hovedferdselsåra mellom Troms og Finnmark, er stengt på grunn av snøras og fare for ras.

Onsdag kveld meldte politiet at Norske redningshunder hadde vært i skredområdet. Raset er 50 meter bredt og to meter høyt og ingen ble tatt.

- Vi venter på at det skal bli dagslys slik at skredekspertene får tatt en vurdering på om de skal åpne eller om veien fortsatt skal være stengt, sier Lars Rune Hagen, operasjonsleder i Finnmark politidistrikt, til Dagbladet.

Ifølge varsom.no er skredfaren i Troms og Finnmark på nivå 4, hvilket vil si stor fare.

Evakuerte

En rekke ras har gått flere steder i fylkene. Det har ført til at bygder har blitt isolert.

Beboere i Oldervik i Troms ble i natt hentet ut med båt etter et kraftig snøskred som isolerte bygda. 30 av de omtrent 50 innbyggerne valgte å evakuere i natt. Deler av bygda er uten strøm siden raset tok med seg en høyspentledning.

Beslutningen om evakuering ble tatt etter at Norges Geotekniske Institutt (NGI) gjorde en vurdering av skredområdet. Det er foreløpig snakk om frivillig evakuering. Tromsø kommune har sørget for overnatting for de evakuerte inne i byen.

Troms politidistrikt opplyser til Dagbladet at de tar en beslutning torsdag om veien til Oldervik skal ryddes.

Isolert

Lenger nord, er det derimot langt flere personer isolerte.

Omtrent siden fredag forrige uke har E69 og en rekke andre veier i Nordkapp kommune vært stengte. Mandag var E69 åpen i 20 minutter før den ble stengt igjen på grunn av dårlig sikt, skriver Nordkapp Radio. På grunn av svært mange ras har det også ført til at flere fiskevær i kommunen er fullstendig isolerte.

De stengte veiene har ført til problemer med matforsyningen til nordkappværingene. Kommunen har løst problemet med at butikkene kommer til å være fleksible i påskehøytida, skriver NRK Finnmark. I tillegg har private fiskere skysset ut mat på bestilling til folk som er isolerte.

STENGTE VEIER: Siden fredag har flere veier på Magerøya vært stengt. Foto: Vegvesnet
STENGTE VEIER: Siden fredag har flere veier på Magerøya vært stengt. Foto: Vegvesnet Vis mer

- Jeg skjønner at folk er fortvilte når påskeferien ikke går som planlagt, men når det er rasfare, må vi ta hensyn til det. Vi er jo finnmarkinger, så vi er vant med å improvisere og få det til, sier Roger Hansen til Nordkapp Radio. Hansen seiler fiskebåten «Thor Arild» mellom fiskevær for å levere mat og medisiner.

Bruk sunn fornuft
​I påskehøytiden er det mange som har planer om å sette snuten mot fjellet for å gå på ski. Politiet i Troms oppfordrer folk til å bruke sunn fornuft.

- Bruk sunn fornuft og ikke legg ut på tøffe turer sånn som det er nå. Man skal ha respekt for været og fjellet, og ikke sett deg selv eller redningsmannskaper i fare, sier Steinar Gudmundsen, operasjonsleder i Troms politidistrikt, til Dagbladet.

Også i Finnmark ber politiet om at folk må ta hensyn til forholdene.

- Ikke gå i bratt terreng og legg ikke ut på tur på farlige steder, sier Lars Rune Hagen, operasjonsleder i Finnmark politidistrikt.

Trafikkoperatør hos Veitrafikksentralen, Siril Veiåker Nilsen, sa til iFinnmark onsdag ettermiddag at hun oppfordrer folk til å bli der de er.

- Vår oppfordring må bli at folk må vurdere å holde seg der de er og tenke seg om to ganger før de forflytter seg.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!