Stor skuffelse i Tyskland

Skuffelsen er stor, både fra norsk og tysk side, over at kronprinsesse Mette-Marit ikke kommer på offisielt besøk til Tyskland.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Det er jo dette vi har jobbet for og sett fram til i flere måneder, og det er klart vi er skuffet over at kronprinsessen ikke kommer. Men vi er glade for at kronprinsen er frisk nok til å gjennomføre besøket med små endringer i programmet, sier ambassadør Morten Wetland til NTB.

-Men det blir jo ikke helt det samme, legger han til.

Det var hektisk møtevirksomhet i München søndag formiddag. Bak en lukket dør i tilknytning til pressesenteret satt ambassadens folk og ventet i spenning på avgjørelsen hjemmefra. Stemningen var optimistisk de første timene, men skuffelsen var til å ta og føle på da avgjørelsen kom.

Den tyske TV-stasjonen n-tv, som gjennomførte intervjuet der kronprinsparet pådro seg forbrenningsskader i ansiktet, var raskt ute søndag med nyheten om at kronprinsessen måtte melde avbud. TV-stasjonen sender likevel intervjuet med det norske kronprinsparet mandag ettermiddag.

De mange akkrediterte pressefolkene som er kommet til München fra hele Tyskland, er trolig også skuffet, særlig fotografene som hadde håpet på mange nye bilder av kronprinsparet generelt og kronprinsessen spesielt.

Innledes mandag

Mandag innleder kronprinsen - nå uten sin ektefelle - et fire dager langt offisielt besøk i Tyskland, etter initiativ fra det norske Utenriksdepartementet og den norske ambassaden i Berlin. Besøket går til fem byer: München, Düsseldorf, Bonn, Köln og Hamburg. Byene er ikke tilfeldig valgt, de ligger i dynamiske regioner med viktige mediesentre.

Blant annet skal kronprinsen besøke BMW-fabrikkens testbane ved München, han skal delta i middager og lunsjer og han skal markedsføre norsk kultur, design og energi.

Programmet avsluttes med norsk 17. mai-fest den 16. mai i Hamburg.

På alle forsider

Mette-Marit har prydet forsiden på tyske ukeblader siden forlovelsen med kronprins Haakon. Hun er sammenlignet med Askepott og har nærmest overtatt prinsesse Dianas plass som kongelig ikon. Tyskerne har trykket den unge, vakre kronprinsessen med en utagerende fortid til sitt bryst.

- Og det er en velvillig og positiv interesse, sier ambassadør Morten Wetland til NTB. Han opplyser at det spesielt etter bryllupet i august har vært en enorm interesse for det norske kronprinsparet - spesielt kronprinsessen - i Tyskland.

- Det er klart at vi måtte utnytte dette, sier Wetland, som kan fortelle at 130 pressefolk er akkreditert foran besøket i München mandag og at de bare på en eneste dag siste uke hadde mer enn 126.000 besøk på ambassadens hjemmeside norwegen.no, der det blant annet ligger fyldig informasjon om det norske kongehuset og om kronprinsparets besøk i Tyskland.

Ambassaden har også mottatt en masse beundrerpost til kronprinsp aret, spesielt fra unge mennesker.

Dramatisk og hverdagslig

At en ung alenemor med en ikke helt plettfri fortid har kapret Norges kronprins og blitt kronprinsesse har gått rett til hjertet på tyskerne.

- Her har et helt vanlig menneske gjennom kjærligheten fått mulighet til å bli en av de få utvalgte kongelige i Europa. For Mette-Marit har det nok også spilt en rolle at hennes historie både var ekstra dramatisk og på en måte også hverdagslig, sier redaktør Godrun Gaarder, som også er ZDFs (tysk TV2) korrespondent i Norge.

Gaarder forteller at det royale har stor interesse i republikken Tyskland. Landet har fortsatt en stor adel etter det fordums keiserdømmet, men ikke noe kongehus, og det finnes en viss nostalgisk drøm om glansen rundt dette, mener hun. Og de kongelige har bred publikumsappell.

- Drømmer om romantikk, rikdom og tilsynelatende evigvarende harmoni er menneskelige lengsler. Det er særlig TV som formidler glansen og drømmen, og ukebladene følger opp. Men interessen og nostalgien betyr ikke at man ville stemme for et monarki i Tyskland om man blir spurt om dette, sier Gaarder. Fem millioner seere fulgte ZDFs direktesending fra kronprinsbryllupet i Oslo.

(NTB)