Stor skygge løftet vekk fra irakisk samfunn

Med arrestasjonen av Saddam Hussein er en stor skygge som lå over den irakiske befolkningen borte. Men motstandskampen vil fortsette, mener NUPI-forsker Henrik Thune.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Allerede få timer etter at nyheten om at Saddam Hussein var funnet i en jordkjeller i hjembyen Tikrit, utspilte det seg jubelscener rundt om i Irak.

Thune er ikke overrasket.

- Dette betyr slutten på Bath-regimet, slutten på Saddam Husseins 24 år lange styre. Saddam har gjennom hele sitt liv vist en utrolig evne til å overleve og til å komme tilbake. Det at man ikke har pågrepet ham, har ført til frykt hos mange irakere for at han også denne gangen skulle komme tilbake. Nå er denne frykten borte, sier Thune, som er forsker ved Norsk Utenrikspolitisk Institutt.

Han sier at det nå blir svært viktig hvordan rettssaken mot Saddam Hussein avvikles. Amerikanerne har etablert en domstol sammen med det irakiske styringsrådet, og det er meningen at rettssaken skal avvikles i Irak.

- Man kan selvsagt stille spørsmål om en slik domstol vil være uhildet, sier Thune.

Han tror ikke at arrestasjonen av den tidligere irakiske diktatoren fører til mindre motstandskamp Irak.

- Dette er først og fremst en stor moralsk seier for amerikaneren, og en politisk gevinst for George W. Bush på hjemmebane. På bakken i Irak vil situasjonen neppe endre seg så mye. Ja, for noen grupper vil motstandsviljen kanskje til og med øke. En del har nok hatt problemer med å bli identifisert med Saddam. Nå blir motstandskampen på en måte renere, sier han.

(NTB)