Eid  20180325.
Et fem meter høyt snøskred sperrer søndag E39 ved Hornindalsvatnet i Sogn og Fjordane. Fare for nye ras fører til at veien ikke blir ryddet inntil videre
Foto: CHC SAR helikopter Florø / NTB scanpix
Eid 20180325. Et fem meter høyt snøskred sperrer søndag E39 ved Hornindalsvatnet i Sogn og Fjordane. Fare for nye ras fører til at veien ikke blir ryddet inntil videre Foto: CHC SAR helikopter Florø / NTB scanpixVis mer

Skredfare i påska:

Stor snøskredfare i Finnmark og Nord-Troms

Snøskredfaren ligger på rødt nivå – stor skredfare – på Finnmarkskysten, i Vest-Finnmark og i Nord-Troms. I andre fjellområder er det betydelig fare for snøskred.

Det viser varselet fra Varsom.no mandag. Rødt er nivå fire av fem og dermed det neste høyeste.

Det er varslet farenivå oransje – betydelig fare – i Lyngen, Tromsø, Sør-Troms, Indre Troms, Lofoten og Vesterålen, Ofoten, Salten, Svartisen, Trollheimen, Romsdal, Sunnmøre, Indre Fjordane, Jotunheimen og Indre Sogn.

Så langt i påsken har Røde Kors registrert nesten dobbelt så mange skader som i fjor. Etter de to første påskedagene er det registrert 91 skader, mens det til sammenligning var 47 skader i palmehelgen i fjor.

Heldigvis har ingen omkommet i skred, men det var likevel mye å gjøre for redningsmannskapene denne helgen.

– Bare i dag har vi hatt 20 mannskap ute for å søke i skred, og per nå har vi tre pågående aksjoner, sa leder i Landsråd Hjelpekorps i Røde Kors, Kjersti Løvik, til NTB søndag ettermiddag.

Røde Kors har 1200 av sitt kvalifiserte mannskap strategisk utplassert på 150 hytter i utmarksterreng i påsken. Bak dem er et betydelig antall frivillige klare til å bidra der det trengs.

Fram til og med søndag hadde hjelpekorpsene brukt over 388 tjenestetimer på søk- og redningsoppdrag, hvilket tilsvarer over 52 dagsverk med frivillig innsats.

Også Norske Redningshunder har økt beredskapen over hele landet i påsken.

SNØSKRED I 2013: På grunn av den store snøskredfaren i fjellene i 2013 bestilte Statens Vegveset et helikopter - som fikk i oppdrag å framprovosere et snøskred. Det hele ble ganske så spektakulært. Video: Stian Andreasen Vis mer Vis mer