Stor snøskredfare på Nordvestlandet

Flere veier stengt, deriblant E136.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| En rekke veier på Nordvestlandet ble mandag stengt på grunn av flere snøskred. Hovedfartsåren mellom Møre og Romsdal og Østlandet, E136, er blant de stengte veiene.

Rasene begynte natt til mandag og fortsatte utover formiddagen. På ettermiddagen valgte Statens vegvesen å stenge E136, som er en hovedfartsåre mellom Østlandet og Møre og Romsdal.

Strekningen ble stengt mellom Bjorli og Horgheim i Romsdalen. Det ble utplassert mannskaper på Bjorli og Åndalsnes for å informere om situasjonen, og det ble skiltet på Dombås.

I tillegg valgte Vegvesenet å stenge E136/E39 over Ørskogfjellet, samt strekningen mellom Våge og Måndalen, mellom klokken 20 og 8.

Rasfare

Seksjonssjef Ivar Hol ved Statens vegvesen sier til Sunnmørspostens nettutgave at det er rasfare på strekninger i Romsdalen der det sjeldent går ras.

- Det har gått flere småras helt ned til veien. Forholdene med en lang og tørr periode gjør at raset kan komme plutselig. Det er store mengder snø oppe i fjellet som har kommet på kort tid, sier han.

Som følge av rasfaren i Romsdalen ble også Raumabanen mellom Dombås og Åndalsnes mandag kveld innstilt, opplyser Jernbaneverket. Stengt vei gjorde at det ikke var mulig å tilby alternativ transport.

Flere veier

Til sammen var over ti veier i Møre og Romsdal og Sogn og Fjordane stengt mandag på grunn av ras eller rasfare.

Turistbygda Geiranger var mandag isolert etter at fylkesvei 63 ble stengt. Noen få ferjeavganger var eneste måte å komme seg til og fra på.

I Sunndal var det kraftig snøfall mandag. Natt til mandag gikk det en rekke ras på riksvei 70. Ingen personer ble rammet.

Situasjonen ble mandag ansett som så farlig at kommunen valgte å holde de ti skolene stengt. 1.300 elever måtte dermed holde seg hjemme.

Tre skredeksperter fra Norges Geotekniske Institutt (NGI) og Norges Vassdrags- og energidirektorat (NVE) ankom mandag ettermiddag Sunndal kommune for å gi faglige råd om tiltak på grunn av rasfaren. NGI utstedte mandag et skredvarsel på nivå fire, på en skala fra én til fem, for Sunndal-området.

Ingen evakuering

Stengte veier i Sunndal kunne skape problemer for hjemmetjenestene i kommunen natt til tirsdag, men pleie- og omsorgsleder Jorunn Telstad sier til avisen Tidens Krav at de har god erfaring med slike situasjoner fra tidligere.

Når det gjelder boligbebyggelse i Sunndal, er den i stor grad basert på mange hundre års erfaring med hvor skredene går, og ordfører Ståle Refstie opplyser at det ikke er aktuelt med umiddelbar evakuering av noen av innbyggerne.

Foruten stengte veier, forsvant strømmen i deler av Sunndal mandag ettermiddag på grunn av ras. Strømmen var mandag kveld på vei tilbake, skriver lokalavisen Driva.

En skyssbåt ble satt i skytteltrafikk mellom Sunndalsøra og Oppdal mandag ettermiddag. Båten fortsetter å gå tirsdag morgen.

Kriseledelsen i kommunen bestemte mandag kveld å åpne tre av de ti stengte skolene tirsdag. I tillegg blir to skoler åpne med tilsyn, men uten skoleskyss og uten ordinær undervisning.

Også i Rogaland var det mandag så stor rasfare at riksvei 13 ved Tysdalsvannet fortsatt ble holdt stengt. Veien blir ifølge NRK åpnet tidligst onsdag ettermiddag.


(©NTB)