POLITI KLARE: Politiet i Barcelona gjør seg klare for kveldens ventende uroligheter. Catalonias president skal holde tale og det er ventet at han kanskje vil erklære regionen for uavhengig, etter den omstridte folkeavstemningen. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
POLITI KLARE: Politiet i Barcelona gjør seg klare for kveldens ventende uroligheter. Catalonias president skal holde tale og det er ventet at han kanskje vil erklære regionen for uavhengig, etter den omstridte folkeavstemningen. Foto: Lars Eivind Bones / DagbladetVis mer

Konflikten om et uavhengig Catalonia:

Stor spenning før kveldens skjebne-tale i Catalonia

Erklærer president Puigdemont uavhengighet i Catalonia i kveld, kan det få store konsekvenser.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

SISTE: Litt over klokka 18 erklæres det at Puigdemonts tale er utsatt med en time, dvs. til klokka 19. Det melder en rekke medier, deriblant TV-kanalen 324.cat.

BARCELONA / OSLO (Dagbladet): Det er knyttet enorm spenning til hva presidenten i det regionale parlamentet i Catalonia, Carles Puigdemont, vil si under sin tale klokka seks i kveld.

Erklærer han uavhengighet, slik han har sagt? Eller gir han etter for presset og kommer med et kompromiss?

Tre alternativer

Johannes Nymark, pensjonert førsteamanuensis ved Norges Handelshøyskole og en av Norges fremste kjennere av Catalonia og Spania, forteller til Dagbladet at det står mellom tre ulike alternativer i kveld:

- Det ene alternativet er at de erklærer ensidig republikk, men det vil jeg se på som en veldig lite klok beslutning nå, sier eksperten.

Det vil antakelig føre til at Catalonia mister alt de har. Spanske myndigheter kan sette regionen under administrasjonen i Madrid, gjennom å benytte seg av grunnlovens paragraf 155.

Paragrafen gir myndighetene i Madrid mulighet til å ta over styringen av den autonome regionen Catalonia, dersom de erklærer uavhengighet. Det fordi uavhengighetserklæringen er sett på som grunnlovsstridig.

- Den andre muligheten er om de trekker seg tilbake. Men det tror jeg ikke. Det har på en måte gått for mye prestisje i det, sier Nymark.

- En tredje mulighet er at de tar små steg om gangen, og at de håper på en mekling.

- Er det sannsynlig?

- Ikke om du hører uttalelsene fra statssjefen i Spania. Men det er en del som har forsøkt å få han til å mekle.

VOLD: Spansk politi bruker fysisk makt for å fjerne katalanske demonstranter fra stemmelokaler i Spania søndag. Video: CNN / Minister of Justice / Catalan Government Vis mer

Tror han ender med noe midt imellom

Historiestudentene Alba Garcia Gomez (23) og Oscar Balada Soler (22) er enige om at det er en nesten umulig situasjon for Catalonias president Carles Puigdemont.

TILDEKKET: Mange av politifolkene har dekket til ansiktene - en naturlig reaksjon i den betente striden som kan føre til at Spania splittes. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
TILDEKKET: Mange av politifolkene har dekket til ansiktene - en naturlig reaksjon i den betente striden som kan føre til at Spania splittes. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

- Hvis han erklærer uavhengighet, vil den spanske regjeringen stoppe det med det samme, sier Oscar. I så fall kan presidenten i ytterste konsekvens risikere å bli fengslet.

- Trekker han seg nå, blir de som har støttet ham rasende, sier Alba.

Derfor tror de han ender med å gjøre noe midt imellom: å gjøre det klart at planen er å på sikt bli et selvstendig land - men uten å bruke ordet uavhengighet.

Dagbladet treffer dem ved utgangen av T-banestasjonen Arc de Triomf, et langt steinkast unna Parlamentsbygningen i Parc de la Ciutadella. Dette er et av de stedene de to forventer at det kan bli bråk dersom tilhengere og motstandere av uavhengighet støter sammen i forbindelse med spontane demonstrasjoner. De planlagte demonstrasjonene tror de er for godt organiserte til at det blir sammenstøt.

SPENT: Historiestudenten Alba Garcia Gomez (23) og Oscar Balada Soler (22) forteller til Dagbladet at de er spent. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
SPENT: Historiestudenten Alba Garcia Gomez (23) og Oscar Balada Soler (22) forteller til Dagbladet at de er spent. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

- Spent, svarer Alba da Dagbladet ber henne beskrive situasjonen.

«Jodido», svarer Oscar på spansk, noe som betyr noe à la «for jævlig».

300-400 meter unna, ved gjerdene rundt parlamentet er mange titalls store politibiler stilt opp som et vern for å hindre folk i å ta seg inn.

Mange av politifolkene har dekket til ansiktene - en naturlig reaksjon i den betente striden som kan føre til at Spania splittes - og som allerede har ført til at de i mange katalanske familier har sluttet å snakke sammen.

- Det et veldig trist, sier Alba Garcia Gomez.

- Ikke direkte borgerkrig

Presidenten i regionen er ventet å holde den skjebnesvangre talen i parlamentet klokka seks i kveld.

Dersom paragraf 155 iverksettes, kan det bli opprør, ifølge eksperten. Han sier videre at grasrotorganisasjonene ANC (Den nasjonale katalanske forsamlinga) og Òmnium Cultural har bedt folk om å stille foran det katalanske parlamentet før klokka seks i dag.

- Det for å forsøke å presse gjennom en ensidig uavhengighetserklæring. Det vil jeg tro at kan få konsekvenser som ikke er så lett å forutsi, sier Nymark, og fortsetter:

- Jeg håper det bli en mekling eller dialog, for det er såpass betent og polarisert nå, at hva som helst kan skje. Selv om jeg ikke tror at det vil skje direkte borgerkrig, for det er jo et EU-land. EU ble jo dannet for å unngå krig, så da må de sette alt inn for å unngå at det blir krig i et av landene sine.

EU har tirsdag formiddag gjentatt oppfordringen om at krisen bør løses ved dialog, skriver Reuters.

- Ikke gjør noe irreversibelt

Flere medier melder at regjeringen i Madrid i dag har bedt den katalanske presidenten om ikke å gjøre noe «irreversibelt».

- Vi oppfordrer Puigdemont til ikke å gjøre noe irreversibelt. Vi ber ham om å ikke gå til noen ensidig uavhengighetserklæring. En slik erklæring vil være ulovlig, advarte regjeringstalsmann Inigo Mendez Vigo tirsdag – bare noen få timer før Puigdemont går på talerstolen, skriver NTB.

Politiet har i forkant av Catalonias presidents tale satt opp sperringer og kontrollerer en park utenfor det katalanske parlamentet i Barcelona. Det er ventet stor tilstrømming av mennesker som vil demonstrere under kveldens tale.

Ifølge Bloomberg er spansk politi klare til å pågripe presidenten etter talen, dersom han erklærer uavhengighet.

Svært omdiskutert valg

Søndag 1. oktober gjennomførte Catalonia en folkeavstemning om uavhengighet fra Spania, og rundt 90 prosent svarte at de ønsker uavhengighet. Men valget, som ble avviklet i strid med den spanske grunnloven, er sterkt omdiskutert. Valgdeltakelsen var lav, og rammene rundt både kaotiske og voldelige.

Den spanske regjeringen har erklært valget for ugyldig og ulovlig.

Hundrevis ble skadd da spansk politi som hadde blitt beordret til Catalonias hovedstad Barcelona slo hardt ned på folk som prøvde å stemme i folkeavstemningen.

Volden førte til en internasjonal fordømmelse av politiets handlemåte.

Søndag gikk hundretusenvis av mennesker ut i gatene i Barcelona for å demonstrere mot uavhengighetsplanene, og en politisk splittelse innad i Catalonia er kommet sterkere fram. Blant annet har ordføreren i Barcelona, Ada Colau, advart Puigdemont mot å erklære uavhengighet, skriver NTB.