Slovakia

Stor spenning før valget

Lørdag blir det klart om enten prorussiske Smer-SD eller liberale og vestlige Progressivt Slokavia kommer til makta i Slovakia.

HARD KONKURRANSE: Smer-SD leder Robert Fico (t.v.) tar Progressivt Slovakia-leder Michal Simecka i hånda før en TV-debatt. Foto: AFP
HARD KONKURRANSE: Smer-SD leder Robert Fico (t.v.) tar Progressivt Slovakia-leder Michal Simecka i hånda før en TV-debatt. Foto: AFP Vis mer
Publisert
Annonse

Etter en jevnt valgkampinnspurt er det lørdag duket for valg i Slovakia.

Mens det populistiske partiet Smer-SD til tidligere statsminister Robert Fico lover en mer Moskva-vennlig politikk, går det liberale og pro-vestlige Progressivt Slovakia til Michal Simecka inn for et tettere samarbeid med EU.

De steile frontene mellom de to partiene speiles godt i befolkningen.

De siste meningsmålingene, som ble publisert på onsdag, gir Smer-SD og Progressivt Slovakia rundt 20 prosent av stemmene hver.

- Det kommer til å bli jevnt. Avstanden mellom de to er minimal etter hvert som Progressivt Slovakia haler innpå, sier analytikeren Grigorij Meseznikov.

Hardt ut mot EU-sanksjoner og innvandring

Smer-SDs valgplakater langs slovakiske veier og plasser lover «stabilitet, orden og velferd», mens Progressivt Slovakia lover en «verdig framtid».

Men landet er blitt oversvømmet av desinformasjon, og analyser viser at halve befolkningen tror på den falske informasjonen.

Fico lover nærmere bånd til Russland, blant annet gjennom å redusere den betydelige militære bistanden som den nåværende regjeringen har gitt til Ukraina, mens Simecka på sin side går for enda dypere samarbeid med EU og fortsatt støtte til Ukraina.

Robert Fico har tidligere fått hard kritikk fra opposisjonen, etter at han har gått ut mot våpenhjelp til Ukraina. Han har også kritisert EUs sanksjoner mot Russland som «ubrukelige», og lovet å legge ned en veto mot at Ukraina skal få bli med i forsvarsalliansen Nato.

I tillegg har han gitt uttrykk for kraftig motstand mot både innvandring og LGBTQ+-rettigheter.

HJELPEREN: Peter Pellegrini (t.v.) er jokeren i valget. En vinner er avhengig av hans Hlas-SD. Foto: Reuters
HJELPEREN: Peter Pellegrini (t.v.) er jokeren i valget. En vinner er avhengig av hans Hlas-SD. Foto: Reuters Vis mer

Får ikke styre alene

Uansett hvem av de to som får flest stemmer, blir de avhengige av andre partier for å danne en regjeringskoalisjon.

Partiet som ligger på tredje plass og dermed blir beilet til av begge, er Hlas-SD som brøt ut av Smer-SDF etter drapet på gravejournalisten Jan Kuciak i 2018. Han avdekket bånd mellom italiensk mafia og Smer-SD.

Hlas-SDs leder Peter Pellegrini har likevel antydet at han står nærmere Smer-SD enn Progressivt Slovakia.

Stemmelokalene åpnet lørdag klokka 07.00 lokal tid, og stenger i kveld klokka 22.00. Endelige valgresultater er ventet søndag morgen.

(Dagbladet/NTB)

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer