Stor ståhei for ingenting

FROGNER (Dagbladet.no): Privatetterforsker Harald Olsen krever 180 000 kroner for sin befatning med etterforskningen av trippeldrapet. Det er mye penger for ganske lite.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I begynnelsen av rettssaken var det knyttet stor spenning til hva privatetterforsker Harald Olsen hadde klart å finne ut. Den erfarne tidligere politimannen har i lang tid gått gjennom vitner og dokumenter i saken for å finne nye momenter som politiet har oversett. I retten i dag forklarte han seg om sine funn.

Lite nytt

Olsen startet med å rose politiets teknikere. Han mente de tekniske undersøkelsene bar preg av svært godt politifaglig arbeid. Ifølge VG krever Harald Olsen 180 000 kroner for sin etterforskning av saken.

Harald Olsen har hatt nær kontakt med to sentrale vitner i saken. Under Frode Sullands utspørring gikk han langt i å koble Jan Christian Paust til drapssaken. Olsen mener Paust hadde et økonomisk motiv i at stemoren døde. Jan Christian Paust har alibi drapsnatta.

Harald Olsen lanserte teorien om at den såkalte Orderud-sokken stammet fra Balkan. I retten i dag hevdet han at en jugoslavisk psykolog mente at sokken kunne stamme fra Montenegro. Mye tyder på at sokken er strikket av vestlig garn og at den inneholder vestlige nylonfibre.

- Det er ikke jeg som skal avklare, etterprøve eller finne ut hva som har skjedd. Det er politiets oppgave, sa Olsen i retten. Samtidig hevdet han at politiet ikke har fulgt opp informasjon i bevismaterialet.

Harald Olsen har jobbet etter oppdrag fra forsvarerne Sulland og Schiøtz som mener hans honorar bør dekkes av staten. Wiik Sørvik og Kjærvik har protestert mot at skattebetalernes penger skal brukes mot deres klienter.

- Ingen løse tråder

- Etterforskningen kunne sikkert vært gjort mye bedre, men jeg kan ikke se at det er noen løse tråder, sa politiavdelingssjef Asbjørn Hansen i retten. Han har ledet etterforskningen av trippeldrapene, og avviste Harald Olsens påstander.

Schiøtz ville vite hvorfor den første tiltalen ble sendt tilbake fra statsadvokaten. Kriposetterforskeren la skylda på politiadvokat Bjørn Arne Tronier og politisjef Gunnar Høidahl ved Romerike politidistrikt.

- En lavere påtalemyndighet påla oss å sende inn saken mot min anbefaling. Jeg ser ikke bort fra at det dreide seg om økonomi, forklarte Hansen.

Først fire måneder senere ble alle fire tiltalt for medvirkning til trippeldrapene. I utgangspunktet gikk statsadvokatene Maurud og Thue mot at Per og Veronica Orderud skulle tiltales, men etter at saken kom tilbake fra Riksadvokaten forandret de mening.