Stor terrorrettssak åpnet i Madrid

I dag startet den største rettssaken som er ført mot terrorister på europeisk jord i Madrid

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Totalt står 24 personer på tiltalebenken. Tre av dem, blant dem den mistenkte lederen for al-Qaida i Spania, anklages for å ha vært dirkete involvert i terrorangrepene mot USA 11. september 2001.

Den ene tiltalte skal etter spanske påtalemyndigheters oppfatning ha bistått flere av pilotene som kapret og styrtet passasjerflyene inn i World Trade Center i New York og Pentagon i Washington DC.

Al-Qaida-celle

De 21 øvrige er anklaget for terrorvirksomhet, illegal besittelse av våpen og for å tilhøre en al-Qaida-celle i Spania.

De tiltalte er muslimer og stort sett av spansk og marokkansk opprinnelse.

Rettssaken pågår i en strengt bevoktet rettsbygning i en park i Madrid. Tidligere er det bare Tyskland som har stilt antatte medhjelpere for 11.september-terroren for retten.

Fredag var det bare en av de tiltalte som forklarte for retten. Han måtte blant annet svare for flere våpen som var funnet i hans leilighet.

Omfattende etterforskning

Rettssaken markerer et nytt punkt i en åtte år lang etterforskning ledet av den kjente spanske terrorjegeren Balthasar Garzon.

I GLASSBUR: I alt er 24 terrormistenkte menn på tiltalebenken. Sikkerhetstiltakene rundt rettssaken er enorme, og de tiltalte sitter i et spesialkonstruert glassbur. Foto: Scanpix
I GLASSBUR: I alt er 24 terrormistenkte menn på tiltalebenken. Sikkerhetstiltakene rundt rettssaken er enorme, og de tiltalte sitter i et spesialkonstruert glassbur. Foto: Scanpix Vis mer

Etterforskningen har slått fast at flere muslimer i Spania som har levd tilsynelatende normale liv, mens de har snakket om hellig krig, skaffet penger til al-Qaida og sendt menn til trening på hellig krig i Afghanistan.

Rettssaken fortsetter på mandag. Det er ventet at hovedtiltalte vil forklare seg i løpet av neste uke. Det er satt av mer enn to måneder til rettssaken.

LEDER: Syrisk-spanske Imad Eddin Barakat Yarkis, alias Abu Dahdah, er utpekt som leder for al-Qaida i Spania, og direkte innvolvert i 11. september-angrepet i USA.