Ukraina-krigen:

- Stor trussel mot Norge på sikt

Mer enn en av fire nordmenn frykter Russland, ifølge Dagbladets ferske undersøkelse. Det har de grunn til, mener oberstløytnant Geir Hågen Karlsen - i hvert fall i det lange løp.

BOMBER BASE: En video publisert på Telegram 9. mai skal vise et russisk Su-25-jagerfly bombe en ukrainsk militærbase. Video: Telegram. Reporter: Vegard Krüger Vis mer
Publisert

Mer enn en av fire nordmenn mener at Russland utgjør en trussel for Norge. Det viser en undersøkelse gjort av InFact for Dagbladet.

I fjor sommer undersøkte Dagbladet hvilken verdensleder nordmenn mener utgjør den største trusselen mot verdensfreden.

Nesten to av fem, 38 prosent, mente Russlands president Vladimir Putin utgjorde den største trusselen. Dermed var mannen som et drøyt halvår seinere gikk til angrepskrig mot Ukraina, den verdenslederen nordmenn fryktet mest.

Ekspertene Dagbladet har snakket med, er enige i at Russland ikke utgjør noen stor militær trussel Norge så lenge krigen i Ukraina varer.

Men ifølge oberstløytnant Geir Hågen Karlsen er frykten 28,9 prosent av nordmenn i Dagbladets undersøkelse gir uttrykk for, alt annet enn ubegrunnet.

- Kraftig redusert

Da Dagbladet stiller Karlsen spørsmålet fra Dagbladets undersøkelse, svarer han med et spørsmål i retur:

- I dag, eller om noe tid?

- Ja takk, begge deler.

- Akkurat nå plasserer jeg meg nok på 2 for «liten». Den første årsaken til det er at akkurat nå er Russland veldig opptatt med en krig som de ikke lykkes særlig med, sier han til Dagbladet.

Russland er ikke interessert i å ha flere kriger gående parallelt, framholder oberstløytnanten.

EKSPLODERER: En video publisert på Tiktok skal vise øyeblikket en rakett eller et missil treffer like ved noen soldater i ukrainske uniformer. Video: Tiktok @Afu.4vs. Reporter: Vegard Krüger Vis mer

- Den andre er at styrkene i nordiske nærområder er kraftig redusert. Betydelige deler av hærstyrkene er engasjert i Ukraina. Tre av de sju store overflatefartøyene - altså fregatter og kryssere - er i Middelhavet nå. Flere av landgangsfartøyene er inne i Svartehavet. Det samme gjelder nok en del fly.

Per i dag har Russland altså ingen militær kapasitet i norske nærområder å skrive hjem om, og heller ingen kapasitet til å forsterke dem, mener Karlsen.

- Så snakker vi om umiddelbar militær trussel, ligger jeg nok på 2.

KLAR BESKJED: - På sikt, tror jeg at jeg kan si 4, for «stor trussel mot Norge», sier obsertsløytnant Geir Håpgen Karlsen. Foto: Christian Bugge Hjort / Forsvaret / NTB
KLAR BESKJED: - På sikt, tror jeg at jeg kan si 4, for «stor trussel mot Norge», sier obsertsløytnant Geir Håpgen Karlsen. Foto: Christian Bugge Hjort / Forsvaret / NTB Vis mer

- Stor trussel

I framtida kan imidlertid bildet bli et helt annet, mener oberstløytnanten.

- På sikt, tror jeg at jeg kan si 4, for «stor trussel mot Norge». Det er fordi Russland helt sikkert vil lære av de feilene de har gjort nå. De vil helt sikkert gjenoppbygge styrkene sine. Og med det styret de har, er det ingen politiske, moralske eller juridiske begrensninger på deres bruk av makt. Det holdes bare i sjakk av at vi er i stand til å yte motstand.

- Så når Russland en gang i framtida kan løse de militære ressursene sine fra der de nå er bundet opp, er det ingenting som stanser dem fra å rette dem mot oss?

- Nei - med mindre vi er sterke og har gode allierte.

Uten ressurser bundet opp i Ukraina-krigen, vil russerne ha kapasitet til disposisjon.

- Og de har åpenbart ingen sperringer mot å bruke militærmakt. Derfor er de, etter min mening, en stor trussel. Svaret vårt er selvfølgelig at vi må styrke forsvaret, og sikre at Nato fungerer bra som allianse.

Bekymringen som gis til kjenne hos 28,9 prosent av nordmenn i Dagbladets undersøkelse, er derfor berettiget, mener Karlsen.

- Ja, det synes jeg. Og den er heller ikke overraskende, tatt i betraktning at det foregår en svært blodig storkrig i Europa, der overgriperen og angriperen er vår nærmeste nabo. Det er en naturlig og berettiget reaksjon.

- Liten fare

Stilt overfor spørsmålet i Dagbladets undersøkelse svarer Palle Ydstebø, oberstløytnant og seksjonsleder ved Krigsskolen:

- Per dags dato vil jeg si at faren er liten. De landmilitære styrkene som er stasjonert på russisk side av grensa i nord, er i hovedsak sendt til Ukraina, og de har i tillegg tatt store tap. Det er kortversjonen.

I tillegg er flere av fartøyene i den russiske Nordflåten, og potensielt deler av flystyrkene, engasjert i Ukraina-krigen, forklarer han.

- På grunn av krigen har Russland rett og slett ikke kapasitet til å utgjøre noen militær trussel mot Norge - slik situasjonen er nå, så lenge krigen varer, og så lenge de ikke mobiliserer ytterligere styrker.

Ydstebø plasserer seg på 2 for «liten».

- Hva er årsaken til at du plasserer deg på 2 for «liten», og ikke 1 for «svært liten»?

MANGE TYPER TRUSLER: Russland kan utgjøre en trussel mot andre land på mange andre måter enn ved å true med krig, forklarer oberstløytnant Palle Ydstebø. Foto: Terje Pedersen / NTB
MANGE TYPER TRUSLER: Russland kan utgjøre en trussel mot andre land på mange andre måter enn ved å true med krig, forklarer oberstløytnant Palle Ydstebø. Foto: Terje Pedersen / NTB Vis mer

- Rett og slett at Nato og Vesten er engasjert med støtte til Ukraina. Det kan gjøre at Russland holder muligheten åpen for ytterligere tiltak. Ikke nødvendigvis militære tiltak, men reaksjoner på ulike lands støtte til Ukraina, sier han.

AZOV-BATALJONEN: Skal ha stormet russiske possisjoner Azovstal-stålverket. Vis mer

- Krigen påvirker oss

Russland kan utgjøre en trussel mot andre land på mange andre måter enn ved å true med krig, forklarer oberstløytnanten. Han nevner for eksempel cyberangrep.

- Jeg tenker mest på den typen ting, for den regulære militærkapasiteten er på bunnen for tida. Men selv kapasiteten til å utgjøre en trussel med ikke-militære midler er redusert for øyeblikket, fordi også disse ressursene er rettet mot Ukraina, sier Ydstebø.

Russland kan også utføre påvirkningsoperasjoner med mål om å destabilisere og skape splid i andre land.

- Men ikke noe som kan få veldig alvorlige konsekvenser for Norge.

At mange likevel frykter Russland, har en naturlig forklaring, tror Ydstebø.

- Jeg tror det skyldes at det er krig i Europa, og Russland er involvert i den krigen. Det påvirker oss, naturlig nok - uavhengig av man ellers måtte mene om verdens tilstand.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer