- Stor tvil om valget i Iran

USA vil vente med å anerkjenne Irans president som lovlig valgt.

- TVIL:  Det er stor tvil om valgresultatet i Iran, og USA trenger mer kunnskap, sa visepresident Joe Biden i dag. Arkivfoto: Reuters/Scanpix
- TVIL: Det er stor tvil om valgresultatet i Iran, og USA trenger mer kunnskap, sa visepresident Joe Biden i dag. Arkivfoto: Reuters/ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet.no): Det er fryktelig mye tvil om valgresultatene i Iran, mener USAs visepresident Joe Biden.

- Håpet er at alle stemmene til det iranske folk har blitt talt med på en rettferdig måte. Men vi vet rett og slett ikke nok om dette. Jeg har mine tvil, sa Biden i et intervju med NBC i dag.

Presidenten Ahmadinejads overraskende høye oppslutning på 63 prosent, har gjort tilhengerne av opposisjonspolitikeren Mir Hossein Mousavi rasende, og overbevist om at det foregikk valgjuks i stor stil under presidentvalget. Mousavi leverte i ettermiddag inn en formell protest til Vokterrådet, det religiøse lederskapet i Iran , hvor han ber om at valget annuleres.

Må granskes

Biden sier at USA ikke vil ta stilling til valgresultatene før det er gransket nøyere.

- Utfra måten de undertrykker ytringer, slår ned på og behandler folk, så er det stor tvil om resultatet. Vi må akseptere valgresultatet for øyeblikket, men det er mange spørsmål rundt gjennomføringen av valget. I dag vet vi ikke nok til å ta en avgjørelse. Vi må ventes å se, sa Biden på spørsmål om USA ville anerkjenne Ahmadinejads seier ifølge AP.

- Urovekkende
Norges utenriksminister Jonas Gahr Støre har reagert på en liknende måte som USAs visepresident.

Påstandene om valgjuks er urovekkende, sier han, men Støre mener vi må ta de rapporterte resultatene til etterretning, fordi de «tyder på at den sittende presidenten har fått et klart flertall.»

Samtidig understreker han at det ikke har foregått et fullgodt demokratisk valg i Iran.

- Her handler det om kandidater som har måttet gå gjennom en forhåndsgodkjennelse for å få lov til å være kandidater, og det kan ikke sies å være akseptabelt ut fra vanlige demokratiske standarder, sier den norske utenriksministeren.

- Må fordømmes

I Iran rapporteres det at myndighetene slår hardt ned på valgprotestene.

Opposisjonen sier at over 100 iranske reformpolitikere skal være arrestert og demonstrantene blir møtt med køller, tåregass og motorsykler.
Ifølge den iranske statskanalen IRIB er 12 personer omkommet. 

Menneskerettighetsaktivisten Mahmood Amiry-Moghaddam sier til NTB at han er svært skuffet over den avventende holdningen i vesten.

—Dette er ikke et legitimt valg og må fordømmes, sier Amiry-Moghaddam, som er hjerneforsker ved Universitetet i Oslo.

Han frykter at tortur og henrettelse venter mange av dem som er arrestert.

— Dette valget var ment å legitimere det sittende regimet. Men nå har det bestemt seg for å ofre legitimiteten for å sikre overlevelse for regimet, sier han.

REAGERER HARDT:  Iranske myndigheter slår hardt ned på valgmotstanden. Her får en av Mir Hossein Mousavis tilhengere banke av myndighetens sikkerhetsstyrker, mens andre tilhengere løper til for å hjelpe ham. Foto: Ap Photo
REAGERER HARDT: Iranske myndigheter slår hardt ned på valgmotstanden. Her får en av Mir Hossein Mousavis tilhengere banke av myndighetens sikkerhetsstyrker, mens andre tilhengere løper til for å hjelpe ham. Foto: Ap Photo Vis mer