Stor uenighet

Helsetilsynet vil i et rundskriv be sykehusene operere ungdom og voksne som ønsker religiøs omskjæring. Aker sykehus i Oslo nekter å gjøre slike operasjoner, og beskyldes for diskriminering.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Innvandrere som ønsker å omskjære sine barn møter motvilje ved sykehusene. Dette liker ikke Helse- og sosialdepartementet. Helsetilsynet presenterer derfor på nyåret rundskrivet hvor sykehusene blir frarådet å nedprioritere rituelle omskjæringer.

- Religiøs omskjæring er et enkelt inngrep som ikke tar nevneverdig tid, og bør derfor kunne utføres av alle sykehus. Vi har sett en motvilje mot omskjæringer som ikke er medisinsk begrunnet. Tidligere har vi bedt sykehusene om ikke å la kultur- og raseforskjeller avgjøre hvorvidt de opererer, sier Helsetilsynets spesiallege Per Bernhard Wright til Dagbladet.

Kun spedbarn

Aker sykehus skjærer bare spedbarn på religiøst grunnlag. Ungdom og voksne kan omskjæres av medisinsk, men ikke av religiøs, grunn.

- Vi mener religiøs omskjæring er en oppgave det offentlige helsevesen bør nedprioritere. De som ønsker dette er ikke syke, og vi har lange ventelister med syke mennesker som trenger behandling, sier sjeflege Øivind Bergesen ved Aker

- Diskriminerer

Antirasistisk senters nestleder Mari Linløkken reagerer:

- Det er diskriminerende av Aker sykehus å si at religiøs omskjæring er unødvendig. Det virker som legene sidestiller slik omskjæring med kosmetiske inngrep , sier Linløkken