FANGET PÅ KAMERA: Rovviltkontakt Espen Marker i Statens naturoppsyn er ganske sikker på at dette er en ulv. Foto: Mariann Eklund
FANGET PÅ KAMERA: Rovviltkontakt Espen Marker i Statens naturoppsyn er ganske sikker på at dette er en ulv. Foto: Mariann EklundVis mer

- Stor ulv ved E18 i Lier

Flere bilister observerte i går det de mener må ha vært en voksen ulv langs E18 i Lier.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mariann Eklund fra Porsgrunn kom kjørende på E18 ved Kjellstad på vei til Oslo ved 11-tida søndag formiddag da hun så det som hun mener må være en ulv. Hun sier til Drammes Tidende at ulven svinset litt fram og tilbake i veikanten.

Hun var sammen med mannen sin i bilen da de observerte det som liknet på en ulv i veikanten. De reduserte med en gang farten.

- Vi kjørte sakte og sveivet ned det ene vinduet for å få fotografert den. En liten periode var vi bare tre til fire meter fra ulven. Den virket rolig. Den gikk sakte bak bilen og fulgte videre E-18. Noen ganger var den ute i vegen, andre ganger inne i grøfta langs veien, sier Mariann Eklund til Dagbladet.

Hun er ikke i tvil om at det må ha vært en ulv.

- Den var stor, mye større enn en vanlig hund. Etter å ha tatt bilder av den, sveivet jeg raskt igjen vinduet. Det var spesielt å komme så nær en ulv. Vi hadde ikke lyst til å stanse helt opp, men vi følte oss trygge inne i bilen. Dette var en en-gang-i-livet opplevelse. Veldig spesielt, sier Mariann Eklund.

Tror det var ulv Rovviltkontakt Espen Marker i Statens naturoppsyn (SNO) sier at det er for lite sporsnø til at det er mulig å følge etter dyret. Han tror også det var en ulv som ble observert langs E18 i Lier i går.

- Det var et voksent dyr, men det er ikke mulig å si noe om alder ettersom ulv stort sett er ferdig utvokst i ettårsalderen. Etter å ha sett bilder, video og spor, er vi så sikre på at det var en ulv som det er mulig å være uten å ha DNA. Vi håper nå at det vil falle litt mer snø slik at vi kan søke etter spor og kanskje finne avføring eller hår slik at vi kan ta DNA-prøver, sier Espen Marker.

Han sier at denne ulven kan være én av tre ulver som Statens naturoppsyn har tatt prøver av tidligere i vinter. De er funnet i region 2, som omfatter Buskerud, Vestfold, Telemark og deler av Agder-fylkene.

Flere observasjoner Det var flere bilførere som observerte det samme dyret søndag formiddag. Flere av dem ringte inn til politiet i Drammen for å melde ifra om det de hadde sett. Politiet meldte videre ifra til Statens naturoppsyn.

- Vi vil oppfordre alle som ser det de mener kan være ulv om å kontakte oss. Det må de også gjøre om de ser spor eller møkk som kan stamme fra ulv. Vi er helt avhengige av å få inn meldinger om observasjoner, sier rovviltkontakt Espen Marker.

Tidligere i vinter er det observert ulv i Åmli, Froland og i nærheten av Skien. En ulv er skutt ved Vegårdshei.

Vinteren 2012-13 ble det registrert cirka 30 ulver som kun hadde tilhold i Norge, mot 28 til 32 ulver vinteren før.

Vinterens overvåking av ulv i Norge er i gang og så langt er det registrert 35-52 ulver innenfor landets grenser. 19-31 av disse er kun bekreftet på norsk side av riksgrensen, ifølge Rovdata.no. Overvåkingen foretas av Høgskolen i Hedmark.

Vanskelig kartlegging Kartlegging av valpekull og antall ulver i Skandinavia foregår i perioden 1. oktober til 28. februar hvert år, i samarbeid mellom Norge og Sverige. Ulvene blir overvåket både gjennom sporing på snø og DNA-analyser av innsamlet skit- og hårprøver fra dyrene. Så langt i vinter har sporingsforholdene vært heller dårlige.

Det er foreløpig i vinter kun bekreftet ett valpekull i et helnorsk revir fullstendig innenfor forvaltningsområdet for ulv. Kullet er født av ulveparet som forrige vinter etablerte seg i Østmarka, rett øst for Oslo.

Stortinget har slått fast et nasjonalt bestandsmål på tre årlige ulvekull i helnorske revir innenfor forvaltningsområdet for ynglende ulv.

- Det er i tillegg sterk mistanke om at det lever en stor ulveflokk i det helnorske Julussa-reviret i Hedmark, og det er sannsynlig at det er født valper der i år, sier Petter Wabakken, som er prosjektansvarlig ved Høgskolen i Hedmark.