STERKE BILDER: Drapstiltalte Donatas Lukoservicius må se sterke bilder av avdøde Monika Sviglinskaja i Nordhordland tingrett i dag. Han forsvares av advokat  Aasmund Sandland
Foto: Nina Hansen / Dagbladet
STERKE BILDER: Drapstiltalte Donatas Lukoservicius må se sterke bilder av avdøde Monika Sviglinskaja i Nordhordland tingrett i dag. Han forsvares av advokat Aasmund Sandland Foto: Nina Hansen / DagbladetVis mer

- Stor usikkerhet om dødstidspunktet for Monika (8)

Sier rettsmedisiner og professor Inge Morild.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

BERGEN (Dagbladet): Tidspunktet for når Monika Sviglinskaja avgikk ved døden står sentralt i straffesaken mot Donatas Lukosevicius (34).

Rettsmedisinerne Inge Morild og Peer Lilleng ble begge tilkalt til åstedet i leiligheten i Sund kommune på Sotra 14. november 2011. De kom fram til åstedet ved 19-tida.

- Avdøde lå på gulvet innenfor døra og hadde en dyne over seg. Den ble tatt bort. Et svart belte lå ved siden av henne. Beltet var rundt 3,5 centimeter bredt. Vi fant dødsflekker på lårene, på ryggen, sår på halsen og i ansiktet, sier professor Inge Morild, som har gjennomført rundt 10 000 obduksjoner i sin tid i yrket.

Lav romtemperatur I tillegg til merkene på halsen og ansiktet var det også røde prikker, altså blødninger i huden. Det er noe rettsmedisinerne ofte finner når et menneske er blitt utsatt for kvelning. Bilder som blir vist fram i retten, viser tydelige merker etter beltet rundt halsen hennes.

- Vi kunne se at det måtte ha gått lang tid siden hun hadde avgått ved døden. Romtemperaturen var bare 10,3 grader. Hun ble tatt med til Gades institutt. Vi tok en øyevæskeprøve, noe som er bedre enn blodprøve, når vi skal forsøke å finne dødstidspunktet.

Tre kriminalteknikere fra Vest politidistrikt var med for å gjøre en sikker obduksjon.

På dette tidspunktet regnet rettsmedisinerne med at dødstidspunktet var en gang om formiddagen mandag 14. november 2011. De forstod at dødstidspunktet kunne bli viktig, og sendte prøver til professor Torleiv Ole Rognum  i Oslo. Omgivelsestemperaturen i rommet er viktig for å kunne beregne dødstidspunktet.

- Ved hjelp av måling av øyevæsken ble det forsøkt å finne dødstidspunktet. Vi forstod at dørene var åpnet ved 16-tida slik at temperaturen i rommet hadde hadde kommet ned til 10 grader. Hvis dette hadde vært gjennomsnittstemperaturen, kunne dødstidspunktet vært kvelden før. Hvis det var 20 grader kunne dødstidspunktet ha vært mandag morgen eller formiddag, men dette er svært usikkert, sier Inge Morild.

- Barn begår selvdrap Rettsmedisinerne sendte også inn blodprøver til Folkehelseinstituttet.

- Ettersom jenta var ung, gjorde vi ekstra vurderinger. Det var ikke noe som sikkert tilsa at det var manuell kvelning, men vi kunne ikke utelukke det. Våre funn skilte seg heller ikke spesielt ut fra en ordinær hengning. Vi vet at det er mange barn under 10 år i USA som henger seg, som altså begår selvdrap.

Rettsmedisinerne fikk etterhvert flere konkrete spørsmål fra etterforskningsledelsen som måtte besvares, blant annet om dødsårsaken kunne konkretiseres mer.

- Vi fant at avdøde måtte ha hatt kontakt med gulvet og at det var rimelig å anta at det var kvelning mot halsen som var dødsårsaken. Vi hadde ingen sikre funn som underbygget at det var manuell kvelning, det var få skader som følge av det. Vi kunne ikke utelukke at hun først ble drept og så blitt hengt opp, forklarer Inge Morild.

Det kom enda en anmodning om tilleggsuttalelse fra etterforskningsledelsen i 2015. Spørsmålene dreide seg om dødstidspunktet.

- Det som gjerne ofte brukes er en tommelfinger-regel, at kroppstemperaturen faller med en grad hver time, men dette er en upålitelig måte å bruke for å finne dødstidspunktet. Hvis hun hadde 37 grader i utgangspunktet, hadde hun hatt et fall på ni grader, altså ni timer.

Faglig uenighet Monika Sviglinskaja ble først funnet av sin mor klokka 15.30. Rettsmedisinerne så henne ved 19.00-tida om kvelden. Det er faglig uenighet om hvilke metoder som er best for å beregne dødstidspunkt.

- Jeg mener dødstidspunktet kan ha vært mandag 11. november om morgenen, et sted mellom klokka 07.00 og klokka 10.00 pluss-minus to timer, men dette er usikkert. Jeg tør ikke å spesifisere nærmere enn dette, sier Morild.

Forsvarer Aasmund Sandland viser til avhør av Inge Morild som ble gjennomført av Spesialenheten for politisaker. I dette avhøret har Morild sagt at de fant en tegning med engler på og at det var med i diskusjonen på åstedet om Monika kunne ha begått selvdrap.
 
- Det er riktig at det var med i diskusjonen, men i dette avhøret sa jeg også at vi hadde tro på at hun var avlivet av andre ved hengning, sier Morild i retten.

Morild bekrefter også at det på åstedet ble diskutert om Monikas mor, Kristina Sviglinskaja, kunne ha gjort noe på åstedet for å rette mistanke mot at andre hadde tatt livet av Monika. Han legger straks til at dette ikke var noe han la så stor vekt på at han tok det med i sin obduksjonsrapport.

Kriminalteknikerne Kjell Helland-Hansen fra Vest politidistrikt og Håvard Arntzen fra KRIPOS har inntatt vitneboksen i Nordhordland tingrett.

- Knust fra utsiden Håvard Arntzen ble hentet inn for å bistå ved etterforskningen og ankom åstedet fredag 18. november 2011, fire dager etter at Monika Sviglinskaja ble funnet død. Sammen med to kolleger fra KRIPOS undersøkte han hullet i dørvinduet, om det var knust fra innsiden eller utsiden.

- Det manglet mindre glass i det ytterste glasset enn i det innerste glasset. Hullet i ytterglasset var åtte ganger ti centimeter. Det er spor i treverket på utsiden av døra. Det er et såkalt trekantspor, og er forenlig med at det er laget med en gjenstand som er spiss. Det lå mye glasspor i trekantsporet. Det aller meste av glasset lå på innsiden av døra. Det sannsynliggjør at glasset er knust fra utsiden, forklarer Arntzen.

Politiet fant en øks og en klut rett ved ytterdøra. Kriminalteknikerne undersøkte om det var mulig å trenge ei hand inn gjennom hullet i glasset for å åpne døra, og fikk det bekreftet selv om det var trangt.

Da etterforskningen var gjenopptatt var Håvard Arntzen i 2014 med på å simulere hvordan Monika kan ha blitt avlivet. De gjorde det ved å bruke ei dukke av samme størrelse som avdøde, men som bare veide få kilo. De hang dukken opp slik de antok at Monika hadde hengt, lest ut av merker på halsen hennes.

Knuten som var brukt på beltet Monika hang i, var spesiell. Den ble sendt til ekspertise i Nederland for vurdering. Et sakkyndig vitne vil forklare seg om denne på et seinere tidspunkt i rettsforhandlingene.

Donatas Lukosevicius (34) er tiltalt for å ha drept åtte år gamle Monika Sviglinskaja i hennes hjem i Sund kommune 14. november 2011. Han er også tiltalt for innbrudd og tyveri av en mobiltelefon, halskjeder, armbånd, øredobber, ringer og en «Lady Million» parfyme fra Kristina Sviglinskaja.

I tillegg kommer tiltalepunkter om trusler og krenkende adferd ved at han skal ha sendt forskjellige eposter og andre meldinger til Monikas mor, blant annet for å presse ut penger fra henne.

Denne saken oppdateres.

PÅ ÅSTEDET: Kriminalteknikerne Kjell Helland-Hansen fra Vest politidistrikt og Håvard Arntzen fra KRIPOS vitner i retten om deres funn i leiligheten hvor Monika Sviglinskaja ble drept. Foto: Leif Stang/Dagbladet
PÅ ÅSTEDET: Kriminalteknikerne Kjell Helland-Hansen fra Vest politidistrikt og Håvard Arntzen fra KRIPOS vitner i retten om deres funn i leiligheten hvor Monika Sviglinskaja ble drept. Foto: Leif Stang/Dagbladet Vis mer
RETTSMEDISINERE: Rettsmedisinerne Inge Morild (t.v.) og Peer Lilleng forklarer seg for Nordhordland tingrett i dag. Foto: Leif Stang/Dagbladet
RETTSMEDISINERE: Rettsmedisinerne Inge Morild (t.v.) og Peer Lilleng forklarer seg for Nordhordland tingrett i dag. Foto: Leif Stang/Dagbladet Vis mer