Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Stor usikkerhet rundt sanksjoner mot Iran

Få dager før fristen for avslutte atomprogrammet går ut, provoserer Iran ved å starte anriking av et nytt uranfelt. Men hvilke sanksjoner de møter hvis de ikke overholder fristen, er fremdeles uklart.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Innen imorgen, torsdag 31.august, må Iran svare for om de godtar resolusjonen fra FNs sikkerhetsråd, som setter en absolutt stopp for landets atomprogram. Men Iran hevder fremdeles at atomprogrammet deres kun skal benyttes til fredelige formål.

Ifølge Washington Post skal Iran ha startet anrikingen av et nytt felt med uran tirsdag, rett før fristen for å avslutte programmet går ut.

Inspektører fra det internasjonale atomenenergibyrået (IAEA) planlegger å avdekke det nye anrikingsarbeidet, og andre deler av Irans atomprogram, i en rapport som forventes å komme i morgen, skriver avisen.

Klare for sanksjoner

President Mahmoud Amadinejad uttalte i forbindelse med åpningen av et nytt tungtvannsanlegg forrige uke at han aldri vil følge kravene fra det internasjonale samfunnet om å avslutte atomprogrammet. Og hvis ikke landet har godtatt resolusjonen innen fristen går ut, vil det bli sanksjoner, hevder enkelte myndighetspersoner i USA.

- Hvis landet ikke har svart innen torsdag, og hvis IAEAs rapport bekrefter Irans fornyede forsøk på å anrike uran, vil USA begynne å diskutere sanksjoner med FN, sier R. Nicholas Burns, statsadministrasjonens ledende diplomat i Iran-spørsmålet, til Washington Post.

Burns fortalte også at han vil møte europeiske, kinesiske og russiske kolleger i Berlin neste uke, og at han forventer at sanksjonene er på plass til slutten av september.

Ny resolusjon?

FRISTEN SNART UTE: Innen imorgen må Irans atomprogram være avsluttet. I går startet president Mahmoud Ahmadinejad nye urananrikingsprosjekter. Foto: AP/Scanpix
FRISTEN SNART UTE: Innen imorgen må Irans atomprogram være avsluttet. I går startet president Mahmoud Ahmadinejad nye urananrikingsprosjekter. Foto: AP/Scanpix Vis mer

Selv om USA er villige til å innføre sanksjoner, har imidlertid andre land mindre lyst til å delta. Russiske myndigheter uttalte i helga at de mente det er for tidlig å sette i gang med sanksjoner, men Burns hevder at både Russland og andre tvilende lovte å delta da de var med på å vedta resolusjonen og tidsfristen i juli.

Derimot er ikke alle myndighetspersoner i USA like klare på saken. Myndighetstalsmann Tom Casey uttalte tirsdag at sanksjonene kan bli utsatt.

- Vi kan forsøke å få til en resolusjon som skyver sanksjoner framover i tid. Hva den vil inneholde må vi bare vente og se, sier han.

Også kinesiske myndigheter nøler med sanksjoner en dag før fristen går ut. Etter et møte med irans viseutenriksminister Abbas Araghchi i Beijing, har Kinas utenriksminister Li Zhaoxing tatt til orde for at atomkonflikten må løses «ved hjelp av diplomati», skriver AP.