Stor valgoppslutning i Libyas første valg

Nesten to tredeler av Libyas stemmedyktige gikk til urnene.

FEIRER: Elleville jubelscener utspilte seg i Libya i går - da folket kunne gå til valgurnene, for mange var dette aller første gang noensinne. Foto: Line Fransson.
FEIRER: Elleville jubelscener utspilte seg i Libya i går - da folket kunne gå til valgurnene, for mange var dette aller første gang noensinne. Foto: Line Fransson.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Vi får fortsatt inn rapporter fra valglokalene, men tallet på velgere har nådd 1,6 millioner personer, som er 60 prosent av velgerne, sa lederen av landets valgkommisjon, Nuri al-Abbar natt til søndag.

24 av 1.554 valglokaler ble forhindret i å åpne dørene på grunn av sabotasje, ifølge Abbar, noe valgkommisjonen betrakter som et lavt tall. De fleste av disse lå øst i landet.

Om lag 2,7 millioner libyere kan avgi stemme i valget, hvor 120 mandater i en ny lovgivende forsamling skal fordeles ved direkte valg og 80 ved valg på partilister.

Selv om begeistringen for valget var svært stor i hele Libya, ble det tidlig meldt om uro i de østlige delene av landet.

I byen Ajdabiya ble en demonstrant skutt og drept da han prøvde å stjele en valgurne fra et av valglokalene, opplyste en lokal sikkerhetstjenestemann.

I Benghazi satte flere hundre demonstranter fyr på stemmesedler i protest mot en urettferdig fordeling av setene i nasjonalforsamlingen.

NTB