MYE VANN: Slik så Bryggen i Bergen ut da det var stormflo i desember 2005. Foto: Marit Hommedal / SCANPIX
MYE VANN: Slik så Bryggen i Bergen ut da det var stormflo i desember 2005. Foto: Marit Hommedal / SCANPIXVis mer

Stor vannlekkasje på Bryggen i Bergen

Hovedledningen fra 1922 røk og massene under veien ble skylt bort. Flere bergensere manglet vann i morgendusjen i dag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||

Flere brudd på vannledningene gjorde fredag morgen at Bryggen i Bergen måtte stenges for ferdsel. Deler av sentrum i byen var uten vanntilførsel i rundt to timer etter lekkasjene som skjedde klokken 06.40.

- Det var nok en god del bergensere som manglet vann til morgendusjen. Store deler av befolkningen i Bergen sentrum ble rammet av dette, sier Magnar Sekse, fagdirektør i vann- og avløpsetaten i Bergen kommune, til Dagbladet.

Fortsatt skal enkelte hus på Bryggen være uten vann.

Brannvesen og politi rykket rett over klokken halv sju ut etter meldinger om overvann ved Zachariasbryggen, skriver Bergens Tidende på nett.

- Hovedvannledningen på Bryggen har tre-fire brudd. Selve bruddene er nå stanset, forteller operasjonsleder Inger Myrtvedt i Hordaland politidistrikt til NTB.

Hulrom under veien

Vannet har skyllet vekk masse under veien på Bryggen, og det er den delen som ligger mot torget som er verst rammet.

- Det er ikke slik at noe kan rase ut, men området vil være stengt fordi vannet har gravd hulrom under veien, forteller operasjonslederen.

Dette hulrommet holder vann- og avløpsetaten på å fylle opp igjen, samtidig som de reparerer ledningen, opplyser fagdirektør Magnar Sekse.

- Lekkasjen på ledningen vil være reparert fredag kveld. Veien vil være stengt i hele dag. Vi kommer til å legge på et midlertidig dekke på veien, og det vil ikke være farlig å kjøre der etter at veien åpnes igjen, forsikrer Sekse.

Ledning fra 1922

Hovedvannledningen som røk på flere steder i morges, er fra 1922.

- Ledningen er på listen over de som skal byttes ut. Men vi har ikke rukket å gjøre det ennå fordi det har vært så mange ledninger å skifte ut i forbindelse med utbyggingen av Bybanen, forteller Sekse.

Vannledninger skal vanligvis ha en holdbarhet på rundt 100 år, ifølge Sekse, men denne ledningen ligger spesielt utsatt til fordi det kommer sjøvann ned i gropen, og fordi det er mye trafikk i området.

Vannet har trengt inn i bygninger og kjellere, men omfanget av skadene er så langt ikke kjent, skriver BT.

HAR GAMLE LEDNINGER: Magnar Sekse, leder for vann- og avløpsetaten i Bergen kommune, forteller at flere vannledninger i Bergen er gamle og må skiftes ut. FOTO: Bergen Kommune
HAR GAMLE LEDNINGER: Magnar Sekse, leder for vann- og avløpsetaten i Bergen kommune, forteller at flere vannledninger i Bergen er gamle og må skiftes ut. FOTO: Bergen Kommune Vis mer