Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Storaksjon i Iran mot «dårlig hijab» i bilen

«Hijabpolitiet» har trappet opp kontrollene i Iran.

REFORMISTER: Bilde fra innspurten på valgkampen før presidentvalget i Iran i 2013. Hijab-stilen blant reformistene er neppe helt i tråd med gjeldende, strenge regler. Foto: Jørgen Lohne
REFORMISTER: Bilde fra innspurten på valgkampen før presidentvalget i Iran i 2013. Hijab-stilen blant reformistene er neppe helt i tråd med gjeldende, strenge regler. Foto: Jørgen Lohne Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Iransk politi har konfiskert titalls tusen kjøretøy i Teheran siden mars. Årsak: Kvinnelige bilførere med dårlig tildekket hår.

- I løpet av de siste åtte månedene har vi håndtert 40.000 tilfeller av dårlig hijab, sier brigadegeneral Teymour Hosseini i hovedstadens trafikkpoliti til det iranske nyhetsbyrået ISNA tirsdag.

Kan konfiskere bilen i en uke I Iran påbys alle kvinner å dekke til håret på et vis i det offentlige rom. Myndighetene tillater i de fleste tilfeller at kvinner erstatter det tradisjonelle muslimske hodeplagget med et løst sjal som dekker håret og nakken.

Men den siste tiden har det såkalte hijabpolitiet trappet opp aksjonene mot det den islamske republikken kaller dårlig hijab. I november fikk kvinner beskjed om at hvis de ikke dekker til håret tilstrekkelig mens de kjører bil, kan kjøretøyet konfiskeres i en uke.

- I de fleste tilfellene ble bilene beslaglagt, og sakene ble oversendt rettsvesenet, sier Hosseini om de 40.000 overtredelsene.

Ikke lov med hund i bil Kvinner som blir tatt med sløret nede, risikerer strenge bøter eller advarsler. Trafikkpolitiets aksjon er også rettet mot mannlige bilførere. Det er nemlig ikke lov med verken hund i bilen, høy musikk eller sotede vinduer. Dessuten slår trafikkpolitiet ned på mannlige bilførere som «trakasserer jenter på gata», påpeker general Hosseini.

(NTB)

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media