Storaksjon i Italia: Olivenoljebande avslørt

Europol slo til mot 20 personer og beslagla 150 000 liter falsk olivenolje. Banden skal ha svindlet for flere titalls millioner kroner årlig.

AVSLØRT: Tomme kanner, klare til å fylles med falsk olivenolje, var blant det som ble oppdaget da Europol slo til. Foto: Europol
AVSLØRT: Tomme kanner, klare til å fylles med falsk olivenolje, var blant det som ble oppdaget da Europol slo til. Foto: EuropolVis mer

20 personer ble pågrepet og 150 000 liter olje beslaglagt, da Europol slo til flere steder i Tyskland og Italia denne uka. Det som beskrives som organiserte kriminelle, skal ifølge politiet ha tjent nærmere 80 millioner kroner i året på å selge falsk olivenolje.

Banden skal ha tilsatt fargestoffer som klorofyll og betakaroten i solsikkeolje med lav kvalitet. Disse ble så solgt videre som ekstra virgin olivenolje til mellom ti og femten ganger innkjøpsprisen.

Oljen ble ifølge en pressemelding fra Europol seinere sendt til Tyskland, hvor den ble oppbevart i store lagre før den ble distribuert ut på markedet og solgt til restauranter.

Én million liter årlig

20 husransakelser ble gjennomført under operasjonen ved navn «Oro Giallo» - gult gull på norsk. Blant de 150 000 literne med olje som ble beslaglagt, ble over 100 000 av dem funnet lastet på biler, klare til å transporteres.

Beslaget representerer ifølge Europol bare en liten del av oljebandens totale omsetning. Det er estimert at de involverte i nettverket årlig tok inn én million liter solsikkeolje som ble behandlet og solgt videre.

Politioperasjonens bakteppe, er et samlet mål om å bekjempe forfalskede mat- og drikkevarer i Europa.

Feilmerking i Norge

Det er bare to år siden Mattilsynet og tolletaten gjennomførte sjekk av nettopp olivenolje i et utvalg norske butikker. Resultatet var slående - seks av 14 typer olivenolje var ikke «extra virgin», selv om de var merket som dette. Fire av produktene ble i tillegg kategorisert som harske og «ikke egnet i mat».

- Les etiketten nøye, for det er lett å bli lurt. Ofte er det som på etiketten kalles for «100 % extra virgin olive oil» noe helt annet når du leser innholdsfortegnelsen. Olje laget av for eksempel 52 prosent olivenolje og 48 prosent solsikkeolje er ganske vanlig å finne i butikkhyllene, var kokk og restauranteier, Dag Tjerslands råd etter undersøkelsen.

Forskningsleder Arne Dulsrud ved Forbruksforskningsinstituttet SIFO ved HiOA var imidlertid ikke overrasket over resultatet den gang.

- Olivenoljer er blant de 10 produkter som det svindles mest med, sa han til Dagbladet.