<strong>FILMET KJØRETUREN:</strong> Denne kvinnen filmet seg selv mens hun kjørte i Riyadh i Saudi-Arabia i dag. Hun forteller at hun kjørte til matbutikken uten å bli stoppet eller trakassert av politiet. Foto: AP Photo / NTB Scanpix
FILMET KJØRETUREN: Denne kvinnen filmet seg selv mens hun kjørte i Riyadh i Saudi-Arabia i dag. Hun forteller at hun kjørte til matbutikken uten å bli stoppet eller trakassert av politiet. Foto: AP Photo / NTB Scanpix Vis mer

Storaksjon med kvinner bak rattet i Saudi-Arabia avlyst etter trusler

Men flere trosset advarslene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): En kampanje mot at bare menn har lov til å sitte bak rattet i konservative Saudi-Arabia har samlet over 16 000 underskrifter siden september.

I dag skulle være den store dagen hvor kvinner i protest satte seg bak rattet og kjørte ut i gatene, men mange har valgt å la være etter trusler om arrestasjoner og straffeforfølgelse.

Talsmann for innenriksdepartementet, Mansour Al-Turki, sa ikke noe om hva slags straff som eventuelt vil kunne vente de som bryter loven.

- Alle lovbrudd vil bli håndtert, enten det er demonstrasjoner eller kvinner som kjører. Ikke bare den 26. oktober. Før og Etter. Alltid, sa han. 

Avlyst Flere skal ha mottatt trusler over telefon, fra menn som hevdet de var fra innenriksdepartementet, og i løpet av lørdag morgen var nettsida til kampanjen hacket.

- Grunnen til hackingen: Jeg er imot at kvinner kjører bil, stod det ifølge nyhetsbyrået Reuters på sida.

- Av forsiktighet og respekt for advarslene fra innenriksdepartementet, ber vi kvinner om ikke å kjøre likevel. Vi endrer det som skulle vært lørdagens initiativ til en kampanje uten sluttdato for retten til bilkjøring, sa Najla al-Hariri til nyhetsbyrået AFP.

Noen kjørte Flere stedet i Riyadh hadde politiet satt opp flere kontrollposter, og det skal være flere trafikkpatruljer i gatene enn vanlig.

Til tross for truslene og advarslene valgte likevel flere kvinner å sette seg bak rattet, melder Reuters. Fem av dem skal ha lagt ut videoer datert 26. oktober som viser hvordan de kjører rundt i gatene.

En kvinne forteller at hun satte seg bak ratt og kjørte til matbutikken uten å bli stoppet eller trakassert av politiet.

- Jeg vet om flere kvinner som har kjørt i dag. Vi vil poste videoer på nettet seinere, sier en av aktivistene som har organisert aksjonen.

Da flere kvinner kjørte i gatene 17. juni 2011 ble mange stoppet, og en ble også dømt til ti piskeslag. Andre har blitt arrestert og mistet jobben etter å ha blitt stoppet når de kjørte bil.

«Konspiratorisk» Kong Abdullah har etter at han tok over godkjent flere forsiktige reformer som gir kvinner smått bedre rettigheter i forhold til studier og arbeidsliv.

Da han kom til makta i 2005, sa han også at «dagen vil komme da kvinner skal kjøre».

Aktivistene har den siste tida fått økt støtte for ønsket om at også kvinner skal få kjøre bil. Flere offentlige personer har også gått offentlig ut og støttet forslaget.

Demonstrasjoner er ulovlig i Saudi-Arabia, men aktivistene understreker at de ikke samler til demonstrasjon, men oppfordrer kvinner til å sette seg bak rattet, gjerne med mannlig følge i bilen, og kjøre dit de trenger.

Alle er imidlertid ikke like fornøyde med kampanjen. Tirsdag denne uka samlet rundt 150 prester seg utenfor et rettslokale for å protestere mot reformer som styrker kvinners rettigheter.

Sjeik Nasser al-Omar kalte hele kampanjen for kvinner rett til å kjøre bil for «konspiratorisk». I september uttalte en annen konservativ prest at kvinner som kjører bil, risikerer å skade eggstokkene.

<strong>FÅR IKKE KJØRE:</strong> Aktivister  har siden september samlet over 16 000 underskrifter til en kampanje for kvinners rett til å kjøre bil i Saudi-Arabia. Dette bildet av en kvinne bak rattet er tatt i Saudi-Arabia 22. oktober. Foto: Faisal Al Nasser / Reuters / NTB Scanpix
FÅR IKKE KJØRE: Aktivister har siden september samlet over 16 000 underskrifter til en kampanje for kvinners rett til å kjøre bil i Saudi-Arabia. Dette bildet av en kvinne bak rattet er tatt i Saudi-Arabia 22. oktober. Foto: Faisal Al Nasser / Reuters / NTB Scanpix Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer