Storaksjon mot varm mat i kjølediskene

STAVANGER (Dagbladet): Kjølediskene i hundrevis av norske matvarebutikker er så varme at det kan være helsefarlig. Men nå lover Statens næringsmiddeltilsyn (SNT) at synderne skal henges ut i media og få bøter som svir.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I 2001 skal de store butikkjedene få svi dersom de gir blaffen i hvordan melka og kjøttet blir oppbevart.

- Det slurves veldig mye i butikkene. Problemet er enten at selve kjøleinnretningene er for dårlige, at det slurves med vedlikehold, at man har for mye mat i diskene eller liknende, sier SNT-direktør Gunnar Jordfald.

Kjøledisker skal holde fire grader celsius, ellers får maten dårligere kvalitet, kortere holdbarhet og økt helsefare. Men gang på gang er butikkene blitt avslørt med for varme disker. I enkelte tilfeller lå matvarene og godgjorde seg i 13- 15 grader.

Så langt har kjøpmennene stort sett sluppet unna med advarsler. Men nå er det slutt.

Melder fra

I år blir det landsomfattende aksjoner for å ta temperaturen på norske matbutikker. Jordfald varsler harde tiltak mot dem som ikke klarer å holde kjøtthodet kaldt:

 • Stenge kjøledisker
 • Kaste matvarer
 • Gi dagbøter på tusenvis av kroner
 • Henge ut verstingene i media
 • Melde ekstremtilfeller til politiet

  - Fra nå av skal vi ha en mye tøffere praksis, og bruke alle midler som står til rådighet. Det vil nok sette en rakett i rumpa på de store dagligvarekjedene, sier Jordfald.

  - Hvorfor har ikke dette skjedd før?

  - Dessverre har vi ikke hatt tradisjon for å bruke strenge virkemidler. Vi jobber med å snu på dette nå, sier Jordfald.

  Butikksluskene har skapt varmgang andre steder enn i kjøttdiskene. Det koker formelig over for Hallgeir Langeland, som representerer SV på Stortinget.

  - Jeg har tidligere skrevet brev til helseministeren om dette, men han svarte at det ikke var grunn til å gjøre noe som helst. Nå vil jeg ta saken opp i Stortinget, sier Langeland, som er glad for at SNT endelig går drastisk til verks.

  Spekulerer


  - Reitan og Rimi-Hagen spekulerer i folks helse når de ikke rydder opp i butikkene sine. Jeg finner meg ikke i at dagligvarekjedene soper inn milliarder, men ikke tar seg råd til skikkelig oppbevaring av varene de selger. Folk risikerer å kjøpe helsefarlig mat, mens synderne hittil bare har fått advarsler.

  I hans hjemfylke Rogaland ble hele 107 av 265 kjøledisker avslørt med for høye temperaturer i forrige kontrollrunde. Ti prosent av alle diskene hadde temperaturer mellom sju og tolv grader. I en undersøkelse i Aust-Agder løy tre butikker om at de hadde ordnet opp for seg, mens forholdene i realiteten ble verre. Liknende forhold er avdekket over hele landet.

FOR DÅRLIG:</B> Mange butikker selger deg kjøtt, ost og melk som er blitt oppbevart for varmt. SV-politiker Halgeir Langeland vil ta problemet opp i Stortinget.