Donald Trump:

Storavis: Nytt notat kan hjelpe Trump

Bystyret i Palm Beach ser på de juridiske mulighetene for å nekte Donald Trump i å bosette seg i Florida. Nå kan et nytt notat være gode nyheter for ekspresidenten, ifølge storavis.

Som mange andre eldre amerikanere har gjort før ham, har USAs tidligere president Donald Trump flyttet til Florida for å tilbringe sin pensjonisttilværelse i solskinnsstaten. Reportere: Jesper Nordahl Finsveen og Vegard Kvaale. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

USAs 45. president Donald Trump har forlatt Det hvite hus og flyttet til prakteiendommen sin Mar-a-Lago i Palm Beach i Florida.

Det har derimot ikke falt i god jord hos Trumps nærmeste naboer.

I desember i fjor ble det kjent at Trumps nærmeste naboer hadde sendt inn et brev med en klar beskjed til den tidligere presidenten: De ønsket ikke å ha ham som nabo.

Brevet ble levert lokale myndigheter i byen og også til Secret Service.

Naboer: - Ikke ønsket

STRAFF: Kommentator Marie Simonsen om hva en dom kan bety for Donald Trump. Vis mer

I brevet hevdet naboene at Trump mistet retten til å bo i det svære, gamle herskapshuset da han tidlig på 1990-tallet gjorde det om fra en privat residens til en privat klubb.

Bystyret i Palm Beach har seinere bekreftet at de nå ser på de juridiske mulighetene for å nekte ekspresidenten å bo på resorten sin.

- Saken er under juridisk vurdering av byens advokat, John C. Randolph, skrev borgermesteren i Palm Beach, Kirk Blouin, i en e-post til CNN i slutten av januar.

Ifølge kanalen vurderer bystyret å ta opp saken på neste bystyremøte som finner sted i februar.

Nytt notat: - Kan bli boende

Nå kan derimot et nytt notat være gode nyheter for Trump.

Washington Post skriver at byens advokat, John C. Randolph, anbefaler at bystyret tillater Trump å bo på Mar-a-Lago.

Den amerikanske storavisa viser til et memorandum (notat eller skriftlig melding red.anm.) som de har hentet inn.

I notatet anbefaler advokaten bystyret om å la den tidligere presidenten bli boende på eiendommen sin i Palm Beach, til tross for avtalen, ifølge avisa.

«Meningsløst»

Advokaten argumenterer for at Trumps løfte er «meningsløst», og hevder at det ikke er noe i avtalen fra tidlig 1990-tallet som spesifikt forbyr Trump i å bo på Mar-a-Lago, ifølge avisa.

Ekspresidentens advokat, John B. Marion, kom med samme argument i et brev i forrige måned:

- Ingenting som kan ha blitt sagt av Trump før avtalen ble undertegnet er relevant, skrev Trumps advokat i et brev til byens advokat Randolph, ifølge avisa.

SISTE GANG: Donald Trump har forlatt Det hvite hus. Video: AP Vis mer

Trump-organisasjonen har ifølge CNN også avvist at det finnes noen avtale som regulerer hvorvidt Trump kan bosette seg på eiendommen eller ei.

Kan skape trøbbel

Washington Post omtaler det nye notatet som «viktig» for Trump i hans forsøk på å bli boende på Mar-a-Lago.

Om bystyret velger å følge advokatens råd er så langt usikkert, men om de gjør det, kan det bli skape trøbbel for naboene som protesterer.

Dersom naboene heller vinner fram, kan det skape problemer for Trump som nå har bosatt seg på resorten.

Det har ikke lyktes Washington Post å få en kommentar fra borgermesteren i Palm Beach, Kirk Blouin.

Naboer skal ha reagert

BARE BEGYNNELSEN: - Vi har skapt den største politiske bevegelsen i USAs historie, sa Donald Trump i sin avskjedstale den 19. januar 2021. Video: The White House Vis mer

Avisa har tidligere skrevet om hvordan naboer i flere år har irritert seg over trafikkork og stengte gater fordi Trump har besøkt Mar-a-Lago svært ofte.

Også før Trumps presidentperiode, skal naboer ha reagert da han ikke ville følge lokale regulering. Blant annet satte han opp massive flaggstenger som brøt med høydereguleringer i området. Trump skal også gjentatte ganger ha forsøkt å sno seg unna løfter han ga da han gjorde om huset til en privat klubb, ifølge avisa.

Stilt for riksrett

Nabostriden pågår samtidig som Trump er stilt for riksrett, og det kommende bystyremøte kan finne sted på samme dag som riksrettssaken mot ekspresidenten starter.

Tirsdag 9. februar starter behandlingen av saken mot Trump i Senatet. Trump er anklaget for å ha oppildnet til vold mot USAs regjering ved å hevde at fusk førte til at han tapte presidentvalget i november.

I tiltalen anklages presidenten for å ha bedt folk gå fysisk til verks for å hindre Senatet i å godkjenne Joe Biden som USAs neste president, og for dermed å ha bidratt direkte til stormingen av Kongressen 6. januar.

AVSKJED: Melania Trump publiserte 18. januar en avskjedsvideo på Twitter. Vis mer

I forkant av angrepet på Kongressen, som førte til at fem personer mistet livet, holdt Trump tale for tusenvis av tilhengere. Han ba dem marsjere til Kongressen og sa «vi vil aldri gi opp og vi vil aldri erkjenne valgtap».

Trump beskrives i tiltalen som en trussel mot rikets sikkerhet, demokrati og grunnlov mens han var president.

Slår tilbake

Trumps team hevder på sin side at Trump ikke kan stilles for riksrett ettersom han nå er en sivil borger.

Trumps advokater mener at Senatet ikke har myndighet til å nekte ekspresidenten å stille til offentlige verv i framtida. De viser til artikkel 1, seksjon 3 av grunnloven, som sier at en dom i slike saker «ikke skal strekke seg lenger enn til fjerning fra embetet og diskvalifisering fra å ha et ærefullt embete…».

TAKKETALE: Her taler Donald Trump for siste gang som president i USA. Video: AP. Vis mer

Forsvarsteamet benekter også at Trump oppildnet til opprør mot USA og at den tidligere presidenten noensinne har begått et brudd på eden han avla da han ble president.

Blir Trump funnet skyldig, er det for seint å avsette ham ettersom han allerede har gått av. Men det kan holdes en ny avstemning der resultatet kan bli at han nektes å stille til valg for all framtid.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer