Storbank får stryk av kundene

Privatkunder har lite å glede seg over dersom bankfusjonen går i orden. Kreditkassen har aldri havnet høyt på rentelistene, mens MeritaNordbanken får strykkarakter i en stor svensk bankundersøkelse.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Karakterlista til svenske bankkunder:

Skandiabanken 3,9
Ikano Banken 3,6
Wasa Bank 3,4
Østgöta Enskilda Bank 3,4
Sesam 3,2
Handelsbanken 3,1
HSB Bank 3,0
Foreningssparebanken 2,8
SEB 2,8
Postbanken 2,7
MeritaNordbanken 2,7

(skala 1-5, med 5 som best)
Basert på en rekke kriterier, slik som rentenivå, service etc.
Kilde: Privata Affarer

I desember i fjor publiserte det svenske økonomimagasinet Privata Affärer en stor kundeundersøkelse om svenske banker. I alt 1100 kunder ble bedt om å gi karakterer til banken sin på kriterier som servicegrad, tillit og rentenivå. MeritaNordbanken kom aller dårligst ut. I spørsmål om rentenivå, fikk Kreditkassens sengekamerat strykkarakteren 1,9 (skala fra 1- 5).

- Dersom juryen skulle utnevne Sveriges dårligste bank, ligger dessverre MeritaNordbanken bra an. Jeg synes det er sørgelig at det svenske folkets bank, en bank der staten selv er deltaker, havner i en slik strykklasse, sier Carl Hamilton som har sittet i juryen. Hamilton er en kjent økonomiforfatter og debattør i nabolandet.

Dårlige storbanker

Heller ikke SEB eller Foreningssparebanken (samarbeider med Sparebank1-gruppen) skårer høyt hos kundene. Den eneste storbanken som kommer noenlunde helskinnet fra det, er Handelsbanken, som blant annet havner på «seierspallen» når det gjelder servicenivå. Kundenes favorittbank er Skandiabanken, som er en nisjebank fra forsikringsgiganten Skandia.

Bladet har selv laget en objektiv vurdering av bankenes ulike betingelser. Men MeritaNordbanken havner langt ned også på denne rankingen som følge av lave sparerenter, høye boliglånsrenter og dyre gebyrer.

- De gamle kundene i Nordbanken har merket få fordeler ved at banken fusjonerte med finske Merita, sier Annika Creutzer i Privata Affärer.

Kassa på bunn

Heller ikke Kreditkassen er kjent for å havne på topp i bankundersøkelser. Bladet Dine Penger rangerte i januar i år de beste bankene innenfor klasser som lønnskonto, høyrente, boliglån og BSU. Kreditkassen havnet lavere enn plass nummer 100 i samtlige kategorier!