Storbankene vurderer høyere utlånsrente

De store bankene vurderer å sette opp utlånsrenten. Årsaken er i hovedsak den stigende pengemarkedsrenten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er ikke bare Norges Banks nye renteheving på 0,5 prosentpoeng som gjør at de store bankene nå vurderer å sette opp renten på lån og innskudd. En vel så viktig årsak er den jevnt stigende pengemarkedsrenten.

  Pengemarkedsrenten er den renten bankene betaler for å låne penger av hverandre.

  I perioden 8. juli til 12. august i år har tremåneders pengemarkedsrente steget mer enn 0,6 prosentpoeng og lå i dag på 5,92 prosent.

DnB: Sannsynlig

- Vi vurderer absolutt å sette opp renten, antagelig i løpet av noen dager, sier informasjonsdirektør Jarl Veggan i DnB.

  Han kan ikke si hvor mye renten på lån og innskudd kommer til å gå opp. DnB setter i all hovedsak opp renten på grunn av den økte pengemarkedsrenten.

  DnB kunngjorde sin siste renteøkning 8. august og kommer til å gjennomføre renteøkningen fra mandag 17. august. Bankens laveste rente på et boliglån på 500 000 kroner er 6,30 prosent.

NOR: Diskuterer

Informasjonskonsulent Mette Gullesen i Sparebanken NOR bekrefter at banken diskuterer renteøkning på lån og innskudd.

  - Spørsmålet blir trolig avgjort i morgen, sier Gullesen.

  Hun kan ikke si hvor mye banken har planer om å sette opp renten på lån og innskudd.

  Sparebanken NOR har allerede satt opp renten to ganger i løpet av kort tid. I slutten av mai satte banken opp renten på lån med 0,75 prosentpoeng og renten på innskudd gikk opp mellom 0,5 og 0,75 prosentpoeng. 7. juli sattte banken opp renten med 0,75 prosentpoeng.

KK: Følger utviklingen

Kreditkassen har ennå ikke bestemt om den kommer til å sette opp renten:

  - Vi vil se hvordan pengemarkedet reagerer på Norges Banks rentejustering før vi tar en beslutning, sier informasjonssjef Helge Rangnes til NTB.

  Bankens minsterente på lån med pant i bolig er nå på 6,8 prosent.

SpareBank 1: Følger utviklingen

- Vi følger utviklingen i pengemarkedet nøye. Dersom pengemarkedsrenten holder seg på dagens nivå, er en renteoppgang vanskelig å unngå, sier banksjef Oddvar Rettedal i SpareBank 1.

  Banken har satt opp renten to ganger den siste tiden. 1.juli satte banken opp lånerenten med 0,6 prosentpoeng, mens innskuddsrenten gjennomgående gikk opp 0,5 prosentpoeng.

  Bankens siste rentehevning gjelder fra 1. september. Da går renten på lån opp 0,95 prosentpoeng, mens renten på de fleste innskudd går opp ett prosentpoeng.

Fokus: Ligger i kortene

Fokus Bank opplyser at det ligger i kortene at det kommer en renteøkningen, men banken kan ennå ikke si når. Spørsmålet bankledelsen sliter med, er hvor mye renten skal justeres opp.

  - Prinsippet ved tidligere rentehevinger har vært å forsøke å skjerme boliglånene, men det finnes en grense for hvor lenge vi kan holde slike lån utenfor, sier informasjonsdirektør Anne Karin Sveinall til NTB.

  Fra april til juni har Fokus Bank satt opp renten i tre omganger. For tida ligger laveste boliglånsrente på 6,72 prosent.

  De fleste bankene har en varslingstid på om lag en måned før rentehevingen trer i kraft.

(NTB)