- Storbanker i USA trenger 65 milliarder dollar

Sju av de største har behov for kapitaltilførsel.

MER: Sentralbanksjef Ben Bernanke har tro på at økonomien vil ta seg opp mot slutten av året. Torsdag presenterer sentralbanken Federal Reserve resultatene av en såkalt stresstest som er utført på 19 av USAs største banker. Foto: AFP/Paul J. Richards/Scanpix
MER: Sentralbanksjef Ben Bernanke har tro på at økonomien vil ta seg opp mot slutten av året. Torsdag presenterer sentralbanken Federal Reserve resultatene av en såkalt stresstest som er utført på 19 av USAs største banker. Foto: AFP/Paul J. Richards/ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||

Sju av de største bankene i USA skal ha behov for kapitaltilførsel på minst 65 milliarder dollar.

Den amerikanske sentralbanken legger torsdag fram resultatene fra den såkalte stresstesten, en måling av hvor stort press bankene står under.

USAs 19 største banker er gått nærmere etter i sømmene, og ifølge The Wall Street Journal konkluderer sentralbanken med at sju av bankene til sammen trenger 65 milliarder dollar, i overkant av 420 milliarder kroner.

Trolig vil 10 av de 19 bankene bli vurdert til å ha behov for tilførsel av friske midler.

Seks vurdert som friske

Allerede onsdag meldte avisen at Bank of America trenger om lag 34 milliarder dollar, et tall banken ikke ville kommentere.

Wells Fargo har på sin side behov for mellom 13 og 15 milliarder. Bilfinansieringsbanken GMAC LLC trenger 11,5 milliarder, Citigroup 5 milliarder og Morgan Stanley 1,5 milliarder.

Bankene Regions Financial og State Street skal også ha behov for kapitalinnsprøytning.

For seks andre banker, blant dem JP Morgan Chase, Goldman Sachs og American Express, er resultatene mer oppløftende, i og med at alle blir vurdert sterke nok til at ekstra kapital ikke er nødvendig.

For de seks siste bankene er resultatene foreløpig ukjent, skriver The Wall Street Journal.

Må legge planer

Financial Times hevder på sin side at Citigroup har behov for midler i størrelsesorden 50 milliarder dollar. Den London-baserte avisen skriver som sin amerikanske konkurrent at Bank of America trenger minst 34 milliarder.

I henhold til stresstesten har bankene som blir vurdert som såpass svake at de trenger kapitaltilførsel, frist til 8. juni til å utvikle detaljerte planer for hvordan økonomien skal bedres. Deretter har de ytterligere fem måneder på å gjennomføre planene.

Barack Obamas talsmann har tidligere uttalt at presidenten helst ser at bankene kommer opp med de sårt tiltrengte midlene selv.

- Det kan enten skje gjennom tilskudd av privat kapital eller ved at de selger unna en del av verdiene de eier eller disponerer, sa Robert Gibbs mandag.

Nervøst marked

Finansmarkedet har vært nervøst i forkant av offentliggjøringen av stresstestene, og frykten er stor for at testene vil avsløre store underskudd på kapital, hvilket igjen vil tvinge bankene til å kutte ned på utlånsvirksomheten.

- Det er en økende optimisme i markedet, men den kan fort ødelegges om det viser seg at mange av bankene sliter, sier John Rivera i Forex Capital Markets til nyhetsbyrået AFP.

Sentralbanksjef Ben Bernanke sa tidligere denne uken at finansinstitusjonene fremdeles er hardt presset, men at økonomien forhåpentligvis vil ta seg opp mot slutten av året.

(NTB)

SLITER: Bank of America skal være ne av bankene som fremdeles sliter. Banken skal ifølge flere finansmedier ha behov for en kapitaltilførsel på om lag 34 milliarder dollar. Foto: Scott Olson/Getty Images/AFP
SLITER: Bank of America skal være ne av bankene som fremdeles sliter. Banken skal ifølge flere finansmedier ha behov for en kapitaltilførsel på om lag 34 milliarder dollar. Foto: Scott Olson/Getty Images/AFP Vis mer