Storbedriftene nedbemanner

De største konsernene i Norge vil nedbemanne i årene som kommer. Det er en klar trend. Ny teknologi, mer effektiv produksjon og større krav til de ansatte gjør at færre mennesker skal utføre samme jobben.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Norges største bedrift, halvstatlige Hydro, har i dag om lag 18 000 ansatte i Norge og 21 000 i utlandet. Ass. informasjonsdirektør Tor Steinum sier til Dagbladet at de ikke skal si opp folk, men at trenden likevel er klar:

- Antallet ansatte vil høyst sannsynlig reduseres. Vi er forsiktige med rekrutteringen, spesielt innenfor oljevirksomheten. Samme jobben skal gjøres av færre, sier Steinum.

Også i Orkla-konsernet er trenden at færre arbeidstakere skal utføre jobben.

- Vi må hele tida effektivisere og forbedre oss. Den eksisterende virksomheten vil nok ha færre ansatte i framtida, sier informasjonsdirektør Lisbeth Lindberg.

Kreditkassen som til sammen har 4400 ansatte, skal slanke bedriften med rundt 390 ansatte fram til år 2000.

I Statoil utelukker man ikke at nedbemanning kan bli nødvendig dersom oljeprisen ikke stiger.
- Holder oljeprisene seg på dagens lave nivå langt inn i 1999, kan vi ikke utelukke nedbemanninger, sier informasjonssjef i Statoil, Kai Nielsen.

Kværner: - Markedet for skipsbygging ser ikke bra ut. Dersom vi ikke får flere oppdrag enn vi har fått for 1999, kan vi ikke utelukke nedbemanninger, sier informasjonssjef i Kværner, Marit Ytreeide.

I Den Norske Bank foreligger det ingen konkrete planer om nedbemanning, det samme gjelder Storebrand.