Storberget: - En stor utfordring

At bombemannen i Stockholm ikke var kjent for politiet fra tidligere.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Først og fremst er dette en alvorlig vekker. Det er en avskyelig sak og en uakseptabel handling, som ikke må ramme Norge eller Sverige sin frihet eller åpenhet, sier justisminister Knut Storberget til Dagbladet.

Han håper politiet i Sverige nå kommer til bunns i etterforskningen for å finne ut hva som har skjedd og hvordan dette kan unngås i framtida.

- Stor utfordring Säkerhetspolisen (Säpo) i Sverige opplyste på en pressekonferanse i Stockholm tidligere i dag at den antatte gjerningsmannen ikke var registrert hos politiet tidligere. Politiet mener de med 98 prosent sikkerhet har selvmordbomberens identitet, og han er tidligere ustraffet.

- Jeg skal være varsom med å kommentere den pågående etterforskningen, men det er kjent fra tidligere at ny alvorlig kriminalitet begås av en person som ikke tidligere er straffedømt. Det er en stor utfordring da å likevel være i forkant å avverge at slikt skjer, sier Storberget.

Kunne dette ha skjedd i Norge?

- Det er alltid vanskelig å svare nei på det, men Norge er et veldig trygt land, også når det gjelder terror. Trusselnivået er beskrevet som lavt, selv om vi beveger oss mot land som tidligere har opplevd det, sier justisministeren.

Ikke overrasket Politiets sikkerhetstjeneste (PST) sier til NRK i dag at de ikke er overrasket over angrepet i Sverige.

- Vi har i lang tid sagt at vi har sett bekymringsfulle utviklingstrekk. Sånn sett er jeg ikke veldig overrasket, sier avdelingsdirektør Jon Fitje i PST til NRK.

- Det er ikke så store forskjeller på terrorsituasjonen i Sverige og Norge, så jeg må svare ja på at det kunne ha skjedd her, sier Fitje.

Storberget har siden terroren i Sverige lørdag understreket at dette er i kjerneområdet av det Datalagringsdirektivet (DLD) dekker. Dette gjentok han også i dag.

- Kynisk Fremskrittspartiet reagerer.

- En kynisk bruk av terrorhandlingen i Stockholm for å få aksept til å overvåke alle mennesker i Norge, sier justiskomiteens leder Per Sandberg til NTB.

- Her vil justisministeren få erfare at han har gapt vel høyt i sine bestrebelser om å konstruere et behov for den totale overvåkingen som direktivet i sin nåværende form gir adgang til, sier Sandberg.

Storberget reagerer tilbake.

- Vi sa på fredag at DLD kan være et verktøy i å forebygge terror. Da kan vi ikke snu på dette på mandag fordi det har vært et angrep i Sverige, sier Storberget, som på sin side mener at Frp med sine synspunkter fratar politiet muligheten til å avverge og forebygge mulige terrorangrep.