Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Storberget: - Et varsku for Dørum

Knut Storberget (Ap) sier overvåkingen av Markussen bringer en ny dimensjon inn i overvåkings- og innsynsproblematikken.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Journalisters kildevern er et av fundamentene i vårt demokrati. Det gjør instruksstridig overvåking mot journalister særlig alvorlig, sier justispolitikeren.

Han mener at Markussens mappe viser hvordan ulovlig overvåkingsvirksomhet har bredt om seg og berørt stadig flere grupper og dermed kommet i konflikt med stadig flere hensyn.

- Dette bør være et varsku for politikerne, og i særdeleshet for justisminister Odd Einar Dørum. Ulovlig overvåking har hatt en dynamikk som har medført at POT (Nå: PST) stadig har gått over grenser.

- Derfor er viktig å gjenåpne retten til innsyn, fordi vi ser at stadig nye grupper har vært overvåkingsobjekter. Det gir nye dimensjoner i problematikken. Lund-kommisjonens arbeid ble i virkeligheten bare en start, sier han.

- Om det har vært noe i journalistens fortid som skulle gitt grunnlag for overvåking, betyr ikke det at man har carte blanche resten av livet. Men det er inntrykket vi sitter igjen med.

- Har politiet en gang hatt, eller ment å ha, et grunnlag for å overvåke en person, har de operert som om man alltid har hatt det. Det er alvorlig for alle, men særlig for de yrkesgrupper der vi har spesielle forhold vi ønsker å verne.

- Hva syns du denne avsløringen bør føre til?

- Justisministeren burde fortsatt praksisen med åpenhet og innsyn. Jeg forstår ikke hvorfor regjeringen ikke bidrar til å forlenge innsynsloven.

27. mars satte justisministeren ned foten for videre innsyn, da Stortinget behandlet et forslag om å gjenåpne innsynsretten.

Storberget spurte Dørum hvorfor det er nødvendig å stenge innsynsretten, uten å få svar.

- Jeg reagerer på at justisministeren fra et parti som har skaffet seg oppslutning og makt på grunn av sin kritikk mot Ap's lukkethetskultur, ikke engang svarer på et spørsmål jeg stiller ham i Stortinget.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media