Storberget: - Et varsku for Dørum

Knut Storberget (Ap) sier overvåkingen av Markussen bringer en ny dimensjon inn i overvåkings- og innsynsproblematikken.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

- Journalisters kildevern er et av fundamentene i vårt demokrati. Det gjør instruksstridig overvåking mot journalister særlig alvorlig, sier justispolitikeren.

Han mener at Markussens mappe viser hvordan ulovlig overvåkingsvirksomhet har bredt om seg og berørt stadig flere grupper og dermed kommet i konflikt med stadig flere hensyn.

- Dette bør være et varsku for politikerne, og i særdeleshet for justisminister Odd Einar Dørum. Ulovlig overvåking har hatt en dynamikk som har medført at POT (Nå: PST) stadig har gått over grenser.

- Derfor er viktig å gjenåpne retten til innsyn, fordi vi ser at stadig nye grupper har vært overvåkingsobjekter. Det gir nye dimensjoner i problematikken. Lund-kommisjonens arbeid ble i virkeligheten bare en start, sier han.

- Om det har vært noe i journalistens fortid som skulle gitt grunnlag for overvåking, betyr ikke det at man har carte blanche resten av livet. Men det er inntrykket vi sitter igjen med.

- Har politiet en gang hatt, eller ment å ha, et grunnlag for å overvåke en person, har de operert som om man alltid har hatt det. Det er alvorlig for alle, men særlig for de yrkesgrupper der vi har spesielle forhold vi ønsker å verne.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer