- Storberget blander seg i Datsiks sak

Justisministeren uttalte at han ønsker den russiske nynazisten ut av Norge. Det liker advokat Fridtjof Feydt dårlig.

MEDIEVENNLIG: Vjatsjeslav Datsik (30) poserte velvillig for pressen under fengslingsmøtet i september. Nå håper han på et liv som politisk asylant i Norge. Foto: Harald S. Klungtveit/Dagbladet
MEDIEVENNLIG: Vjatsjeslav Datsik (30) poserte velvillig for pressen under fengslingsmøtet i september. Nå håper han på et liv som politisk asylant i Norge. Foto: Harald S. Klungtveit/DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Advokat Fridtjof Feydt reagerer kraftig på uttalelser justisminister Knut Storberget kom med på NRK Kveldsnytt i går. I intervjuet uttalte ministeren at han vil arbeide for at den russiske nynazisten Vjatsjeslav Datsik (30) «ikke skal bli her så lenge».

- Det er uforståelig for meg at justisministeren gjør dette. Dette er i Frp-ånd, Storberget vet veldig godt at han ikke skal gå inn og foregripe resultater i en sak der han skal være nøytral. Statsråden har nå bidratt til at denne saken uansett utfall vil bli klaget inn for Menneskerettsdomstolen i Strasbourg, sier Feydt til Dagbladet.

Den rømte psykiatriske pasienten Datsik har sittet i varetekt i Oslo siden 19. september, da han dukket opp med våpen hos politiets utlendingsenhet - i den hensikt å søke politisk asyl i Norge. Han er nå tiltalt for ulovlig våpenbesittelse, og politiet har varslet at de vil utvise ham.

- Meget alvorlig Datsiks asylsøknad ble raskt avslått av Utlendingsdirektoratet, men avgjørelsen er påklaget, og saken kan etter hvert ende i retten i tilfelle nytt avslag. Feydt har i dag sendt et brev til Storberget der han kritiserer justisministeren krast for å uttale seg som myndighetsperson i en pågående sak.

- Jeg ser meget alvorlig på at en justisminister blander seg inn i en forvaltningsprosess som skal være uavhengig, og seinere kanskje også en prosess for domstolen, tordner Feydt i brevet.

Han mener Storberget uttaler seg som om Datsiks sak allerede var avgjort, og at han som minister står i fare for å bryte Den europeiske menneskerettskonvensjonens paragraf 6.2, som sier at enhver siktet er å anse som uskyldig inntil det motsatte er bevist.

VIL IKKE HA DATSIK I NORGE: Justisminister Knut Storberget legger ikke skjul på at han ønsker en snarlig utreise for Datsik. Foto: Håkon Eikesdal/Dagbladet
VIL IKKE HA DATSIK I NORGE: Justisminister Knut Storberget legger ikke skjul på at han ønsker en snarlig utreise for Datsik. Foto: Håkon Eikesdal/Dagbladet Vis mer

- Selv om De ikke har uttalt Dem om skyldspørsmålet, men isteden har uttalt Dem på forhånd om forventet resultat i en forvaltningsprosess, anser jeg dette som like graverende, skriver Feydt til justisministeren.

Feydt har tidligere sammenliknet Datsiks tilfelle med situasjonen mulla Krekar er oppe i, og tror russeren, i likhet med Krekar, vil være norske myndigheters anliggende i mange år framover.

Datsik er nå tiltalt for brudd på våpenloven, og saken kommer opp for retten i neste måned, ifølge NTB.

- Skulle drepe i Norge Det er ingen hemmelighet at Politiets sikkerhetstjeneste og seksjon for organisert kriminalitet ved Oslo politidistrikt ikke kan få nynazisten fort nok ut av Norge; etter flukten varslet russiske myndigheter sine norske kolleger om at Datsik var på vei hit, og la til at hensikten var å drepe russisk ambassadepersonell, kanskje også norske muslimer og andre nordmenn.

30-åringen, som rømte fra en psykiatrisk institusjon i St. Petersburg og flyktet hit til landet, hevder seg forfulgt av russiske myndigheter, samt påstår han er blitt utsatt for tortur. Feydt framholder at dersom klienten risikerer dødsstraff eller tortur ved retur til Russland, vil en utsendelse være ulovlig.

Advokaten underbygger dette med rapporter fra Amnesty International som sier at Russland har elendig rettssikkerhet, er landet med flest klager i Den europeiske menneskerettsdomstolen, og at tortur forekommer i fengslene.

I RETTE MED JUSTISMINISTEREN: Datsiks advokat Fridtjof Feydt synes justisminister Storbergets uttalelser på Kveldsnytt i går var høyst upassende. Foto: Adrian Øhrn Johansen/Dagbladet
I RETTE MED JUSTISMINISTEREN: Datsiks advokat Fridtjof Feydt synes justisminister Storbergets uttalelser på Kveldsnytt i går var høyst upassende. Foto: Adrian Øhrn Johansen/Dagbladet Vis mer

Politiet hevder på sin side at det ikke fins holdepunkter for påstandene om at Datsik er blitt torturert.

- Ikke syk Politiets psykiater undersøkte Datsik i slutten av oktober og kom til at han ikke er alvorlig psykisk syk. Datsik på sin side hevder at han er blitt utsatt for «Sovjet-metoder» ved å være et plagsomt individ som plasseres på psykiatrisk institusjon av myndighetene bare for å rydde ham av veien.

I forbindelse med Datsiks ankomst til landet slo politiet til mot et tatoveringsstudio i Oslo sentrum. Der fant de en rekke nazi- og militæreffekter, Forsvars-ID-kort og våpen. Tre personer, alle norske statsborgere med bakgrunn fra Russland og Estland, ble arrestert og siktet for bl.a. ulovlig våpenbesittelse.

Alle tre har tilknytning til den russiske nynazistorganisasjonen Slavisk Union. De er nå løslatt, men siktelsen mot dem opprettholdes.