HOTELLSTANDARD: Cellene i nye Åna fengsel er støyisolerte, har eget flislagt bad og flatskjerm-TVer. Foto: Tommy Ellingsen.
HOTELLSTANDARD: Cellene i nye Åna fengsel er støyisolerte, har eget flislagt bad og flatskjerm-TVer. Foto: Tommy Ellingsen.Vis mer

- Storberget dummer seg ut som vanlig

Per Sandberg (Frp) om Knut Storbergets nye «luksusfengsel», der fangene har støyisolerte celler med privat flislagt bad og flatskjerm.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||(Dagbladet): I dag ble nye Åna fengsel offisielt åpnet med justisminister Knut Storberget på plass.

Dermed er det slutt på firemannscellene i fengselet fra 1915, i stedet har hver fange hver sin celle som er støyisolert, har eget flislagt bad og en flatskjerm-TV.

Justisminister Knut Storberget er stolt over å ha innfridd sitt valgkampløfte fra 2005 om å få vekk firemannscellene som politikere, fagforeninger og sivilombudsmannen mente bidro til økt fare for vold, overgrep, narkobruk og planlegging av kriminalitet.

- Skjønner ikke Storberget Storberget avla ikke bare Åna fengsel et besøk i dag, også Frp's Per Sandberg fikk en verbal visitt av justisministeren:

- Til Frp's Per Sandberg kan jeg komme med en opplysning. Tjukkskjerm er dyrere enn flatskjerm, sa Storberget til Dagbladet, for å komme en «flatskjermdebatt» i forkjøpet.

Men når Dagbladet ringer opp Per Sandberg i ettermiddag, forstår ikke Frp's justispolitiske talsmann hva justisministeren mener med sitt verbale angrep.

- Jeg skjønner ikke hva Storberget mener, men han dummer seg vel ut som vanlig. Han må gjerne drive på barnehagenivå og sende «meldinger» til meg. Jeg har aldri skjønt hva han driver med uansett, sier Sandberg på mobil fra bilen sin.

Nokas-dømt: - Luksuriøst I stedet for å gå inn i en polemikk om flatskjermer i norske fengsler, ønsker Sandberg i stedet å minne justisministeren om hva han burde være opptatt av.

- Storberget har en kriminalpolitikk der han slipper kriminelle ut. Først og fremst gjennom 600 års strafferabatt, der kriminelle slippes ut før de har sonet ferdig straffen sin. I tillegg er det 800 kriminelle som går på frisoning. Jeg er mer opptatt av det enn å bygge fengsel med hotellstandard, sier Sandberg, som påpeker at han først skal besøke Åna fengsel 22. november, men at han regner med at standarden likner det som er i Halden fengsel.

PÅ BESØK: Justisminister Knut Storberget (Ap) hilser på en innsatt i Åna fengsel i forbindelse med den offisielle åpningen i dag. Foto: Tommy Ellingsen
PÅ BESØK: Justisminister Knut Storberget (Ap) hilser på en innsatt i Åna fengsel i forbindelse med den offisielle åpningen i dag. Foto: Tommy Ellingsen Vis mer

Innsatt i Åna fengsel, Nokas-raner Erling Havnå, sier til Dagbladet at han mener standarden er altfor god i fengselet.

- Dette er helt klart luksuriøst, jeg fortjener ikke å sone under slike forhold, jeg burde sitte i et fuktig hull.

Sandberg mener kontrasten Havnå trekker opp blir for stor.

- Det er en viss forskjell på et fuktig hull og Halden fengsel, der det er hotellstadard. Det finnes en mellomting, sier Sandberg, som mener hovedproblemet er at Storberget ikke tar tak i at utenlandske kriminelle fyller opp norske fengsel.

- Storberget jukser I Halden fengsel, Norges mest moderne og flotte anlegg, er sju av ti innsatte utenlandske statsborgere, som skal ut av Norge etter soning. De norske soningsforholdene vekker jevnlig internasjonal oppmerksomhet.

- Jeg har sagt det klart og tydelig: Vi er en magnet på utenlandske kriminelle. Med de soningsforholdene vi har, lave straffer og lønn mens man sitter inne, er vi svært attraktive for utenlandske kriminelle. Dagpenger i norsk fengsel tilsvarer en industriarbeiderlønn i Romania, sier Frp-politikeren.

Ifølge Sandberg er 30 prosent av de innsatte i norske fengsler utenlandske statsborgere, mens 70 prosent av dem som sitter i varetekt til en hver tid er utlendninger. Videre mener han at Storberget jukser når han sier at han har fått på plass en avtale med Romania. Avtalen er null verdt på korte dommer, siden de har sonet ferdig innen man har klart å fatte et forvaltningsvedtak om soning i hjemlandet.

- Hva mener du Storberget bør gjøre?

KRITISERER: Frp's nestleder Per Sandberg kritiserer regjeringen og justisminister Knut Storberget for å la utenlandske kriminelle sone i norske fengsler. Foto: Scanpix
KRITISERER: Frp's nestleder Per Sandberg kritiserer regjeringen og justisminister Knut Storberget for å la utenlandske kriminelle sone i norske fengsler. Foto: Scanpix Vis mer

- Han må få på plass skikkelige avtaler og et lovverk som sikrer soning i hjemlandet, og dette blir bare verre. I mars 2011 blir Romania fullverdig medlem av Schengen.

- Bryter med folks rettsoppfatning - Har ikke Storberget et poeng når han sier at stadarden i norske fengsler hindrer tilbakefall?

- Først må man si at det er uinteressant med rehabilitering for utenlandske statsborgere, som uansett skal forlate Norge. For det andre er det innholdet i soninga som betyr noe. Vi vil ha rehabilitering innenfor murene, mens Storberget ikke vil ha folk i fengsel i det hele tatt, sier Sandberg.

- Tror du standarden i Halden og Åna provoserer det norske folk når man ser mangler i andre deler av samfunnet?

- Jeg tror det bryter med folks rettsoppfatning når ofrene glemmes, og voldtektsforbrytere og drapsmenn er på frisoning. Forholdene som nå vises i forhold til de manglene vi har på en rekke andre områder i samfunnet, gjør det det samme, sier Per Sandberg.

HALDEN FENGSEL: Fengselet ble åpnet 8. april i år, det kostet 1,3 milliarder kroner. 70 prosent av de innsatte i fengselet er utenlandske statsborgere, og skal ut av Norge etter endt soning. Foto: Scanpix
HALDEN FENGSEL: Fengselet ble åpnet 8. april i år, det kostet 1,3 milliarder kroner. 70 prosent av de innsatte i fengselet er utenlandske statsborgere, og skal ut av Norge etter endt soning. Foto: Scanpix Vis mer