- Storberget en fiasko

Knut Storberget har gjort alt galt i sin rolle som justisminister, mener justiskomiteens leder Per Sandberg.

LEVNES LITE ÆRE:  Knut Storberget har utrettet så godt som ingenting positivt i løpet av tida som justisminister, ifølge Per Sandberg. Foto: John T. Pedersen/Dagbladet
LEVNES LITE ÆRE: Knut Storberget har utrettet så godt som ingenting positivt i løpet av tida som justisminister, ifølge Per Sandberg. Foto: John T. Pedersen/DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

* «Hopp og sprett»-politikk

* For lite penger til politiet

* Evner ikke å være langsiktig

* Ikke framtidsrettet

* Internasjonale kriminelle herjer

* Fjernet soningskøene ved å gi 600 år i strafferabatt

* Lar kriminelle få åpen soning I dag er det på ny soningskøer

* Ikke nok fengselsplasser eller varetektsplasser

* Dialog og omsorg alene løser ikke kriminaliteten

* Privatiseringen av politiet

Dette er noen av ankepunktene Per Sandberg (Frp) bruker for å belegge at justisminister Knut Storberget (Ap) er en fiasko.

- Knut Storberget er sikkert et velmenende menneske. Men som justisminister går alt galt for ham. Han og regjeringen har hatt alle muligheter, men resultatet er forferdelig, sier Sandberg til Dagbladet.

Nestlederen i Frp og lederen av Stortingets justiskomité tar nå det endelige oppgjøret med Storberget.

104 nye oppgaver
- Blir det stilt spørsmål til Storberget, får vi alltid til svar at politiet har fått mye penger, og at politiet må prioritere. Det blir umulig når virkeligheten er at Knut Storberget og hans justispolitiske regime pålegger politiet nye oppgaver. Når mediene fokuserer på en sak, ja, da kommer Storberget løpende og skal satse, sier Sandberg.

- Men er det ikke fornuftig at justisministeren prioriterer det som er viktig?

- Faktum er at Storberget de siste åra har pålagt politiet 104 nye oppgaver, ifølge Politiets Fellesforbund. Samtidig har han hoppet og sprettet og i det offentlige rom fortalt hva politiet skal prioritere.

- Nedprioriterte uteliv og sex Sandberg har gjennomgått Storbergets prioriteringer år for år i hele perioden han har sittet som justisminister. Dette er resultatet:

2005: Husbråk og vold i nære relasjoner

2006: Ta dem som står bak organisert tigging, prostitusjon og halliker

2007: Sexsalg, mer politi i gatene og hverdagskriminalitet

2008: Misbrukte barn og alvorlig grenseoverskridende kriminalitet

2009: Narkotika ved Oslo S og Akerselva samt kokainbekjempelse

2010: Vinningskriminalitet over landegrensene, hvitsnippforbrytere, ikke straffeforfølge narkobrukere og nedprioritere uteliv og sex

2011: Terror og organisert kriminalitet

Sandberg er sikker på at penger alene ikke løser problemene. Samtidig mener han at hele strukturen i politiet på sikt må vurderes.

- Organiserer vi politiet på en fornuftig måte? Jeg tror ikke det. Å dele ansvarsoppgavene inn i politidistrikter er ikke nødvendigvis en modell for framtida.

- Arne Johannessen og Politiets Fellesforbund har tidligere bedt om en politistudie?

- Det vil være noe av det første vi vil iverksette når vi kommer i posisjon. Det er uforståelig at Storberget og regjeringen ikke vil ha en politistudie. Først ved en studie kan vi få fullstendig oversikt, og et verktøy slik at politiet kan prioritere og få de ressursene de trenger.

- Synlig politi
- Du tegner et bilde av justisminister Knut Storberg og dagens kriminalpolitikk som mislykket. Er Norge i ferd med å tape kampen mot kriminalitet?

- Det er ikke for seint. Men da må det satses. Norge er i ferd med å bli en frihavn for terrorister, kriminelle og seksuelle overgripere. Det er Knut Storbergets ansvar. Dagens kriminalpolitikk er, som Storberget, en fiasko, sier justiskomitélederen.

- Du anklager også Storberget for privatisere politiet. Men er det ikke nettopp privatisering Fremskrittspartiet roper på?

- Ikke i politiet. Operativt politi er en oppgave for samfunnet som aldri må privatiseres. I 2011 er det flere vektere enn politifolk i Norge. Det er et synlig bevis på Storbergets fiasko. Uniformert politi i gatene skaper trygghet. Når folk mister tillit, er det farlig. Da tar folk loven i egne hender, sier Per Sandberg.

TIL FRONTALANGREP:  Per Sandberg (Frp), leder av Stortingets justiskomité, gir justisminister Knut Storberget (Ap) det glatte lag. Foto: Torbjørn Grønning / Dagbladet
TIL FRONTALANGREP: Per Sandberg (Frp), leder av Stortingets justiskomité, gir justisminister Knut Storberget (Ap) det glatte lag. Foto: Torbjørn Grønning / Dagbladet Vis mer