Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Storberget gir 600 000 kroner etter at politiet kvalte 44-åring

Hold kjeft om saken i tre år. I dag fikk moren og sønnen (11) endelig oppreisning.

BEKLAGET: Robert Michael Aconcha-Kohn døde under polititransport fra Ansgar hotell i 2004. Nå er det bestemt at hans sønn skal få 600 000 kroner i erstatning. Justisminister Knut Storberget møtte i ettermiddag Siw Warstedt, avdødes mor. Foto: Nina Hansen
BEKLAGET: Robert Michael Aconcha-Kohn døde under polititransport fra Ansgar hotell i 2004. Nå er det bestemt at hans sønn skal få 600 000 kroner i erstatning. Justisminister Knut Storberget møtte i ettermiddag Siw Warstedt, avdødes mor. Foto: Nina Hansen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet.no): Det var 8. oktover i 2004 politiet kvalte 44 år gamle Robert Michael Aconcha-Kohn til døde under en pågripelse på Ansgar hotell i Oslo.

Politiet satte håndjern på svensken og bandt bena hans sammen med et belte. Ansiktet hans ble dekket med en tett anorakkhette som ble bundet fast. 44-åringen ble bragt til Oslo legevakt for psykiatrisk behandling. Anorakkhetta hadde sittet på i 16 minutter da den ble fjernet på legevakta. 44-åringen var da blå i ansiktet og pustet ikke lenger. En time senere var han erklært død.

Møtte morenI ettermiddag fikk moren til Robert Michael Aconcha-Kohn, Siw Warstedt, møte justisminister Knut Storberget i justisdepartementet. Der ga Storberget en offisiell unnskyldning på vegne av regjeringen for at sønnen ble kvalt og drept i politiets varetekt.

Nesten seks år etter hendelsen har justisministeren og justisdepartementet overprøvd Politidirektoratets beslutning om å ikke tilkjenne erstatning til de pårørende etter dødsfallet.

Storberget har konkludert med at sønnen til den avdøde 44-åringen har rett på erstatning, og vil utbetale 600 000 kroner.

- Jeg beklager sterkt de vanskeligheter og belastninger hendelsen har medført for de etterlatte. Når det offentlige har gjort en feil så er det vår fordømte plikt å ta ansvar for å ordne opp. Politiet i Norge har en høy tillit, og skal vi beholde denne tilliten så må vi vise ansvar også når det har gått galt. Denne saken har i tillegg et sterkt menneskelig aspekt. Familien skal leve videre med dette traumet. Da kan det kanskje hjelpe på dette traumet at vi har sagt at det ble gjort noe galt, sier han.

Det er første gang en justisminister har grepet så direkte inn i en sak om politivold for å sikre pårørende erstatning.

— Det har vært en lang og vond prosess, hvor vi ofte har følg at vi har slått pannen blodig mot veggen. Nå er jeg veldig glad for at den har fått en avslutning, sier moren, Siw Warstedt til Dagbladet.

Holdt kjeft om sakenDet skulle ta flere år før saken ble offentlig kjent. Selv ikke da Riksadvokaten ga Oslo-politiet en foretaksstraff på 50 000 kroner i 2006 fikk offentligheten høre om det som hadde skjedd. Både politiet og Riksadvokaten holdt lokk på saken frem til nyheten sprakk året etter, i 2007.

- At det skjer mye rart i det skjulte vet vi, men når en sak behandles i påtalemyndighetens øverste instans, og det dreier seg om dødsfall under en pågripelse, da burde noen ha forstått at dette er en sak samfunnet bør få kjennskap til, sa advokat Tor Erling Staff til Dagsavisen den gangen.

Men kritikken ble avvist av førstestatsadvokat Knut H. Kallerud. Han sa det er meget sjelden Riksadvokaten selv offentliggjør avgjørelser i straffesaker, og at saken uansett ble gjort kjent internt for alle i politiet og i påtalemyndigheten.

Verste politivoldsak
I ettermiddag var også Staff til stede:

- Dette er den verste politivoldsaken i norsk historie, konkluderer han og utdyper;

- Det har vært den verste både når det gjelder det som skjedde den gang og behandlingen saken har fått av myndighetsorganger i ettertid. Alle instanser har gjort store feil, bortsett fra Riksadvokaten. SEFO oppførte seg under et hvert lavmål. De spurte de sju politibetjentene som deltok i pågripelsen om de ville avgi forklaring rett etter hendelsen eller om de ville ta det dagen etter. Dette er helt i strid med rettspraksis. Da fikk de god tid til å samordne sine forklaringer, konkluderer Staff.

Han mener Storberget har vært modig.

- Storberget har nå fått strafferettspleien på beina igjen. Det er et modig skritt fra en justisstatsråd som er statsråd i et spesielt miljø. Han har tatt saken ut av det rettslige, men det er åpenbart at han har tatt et ståsted som nok koster ham.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!