TØFFE DAGER: Knut Storberget møter her pressen etter et besøk ved brannstasjonen to dager etter terrorangrepet.  Foto: Håkon Eikesdal
TØFFE DAGER: Knut Storberget møter her pressen etter et besøk ved brannstasjonen to dager etter terrorangrepet. Foto: Håkon EikesdalVis mer

Storberget hadde tidenes tøffeste vakt

Kriser og kritikere fotfulgte Knut Storberget som justisminister. Blant dem som har ropt på hans avgang er det lite anger å spore.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Ingen annen justisminister i moderne tid har fått tøffere utfordringer  i fanget på sin vakt enn Knut Storberget.

• Terrorangrepene med 77 drepte
• Politikonflikt med streikende tjenestemenn
• Krise i politiberedskapen landet over
• Drapsbølge
• Voldtektsbølge

I alle disse sakene har det stormet rundt justisministeren. Kritikken har fra flere hold vært knallhard. Ropene etter hans avgang har vært mange. Nå har de fått viljen sin. I etterpåklokskap er det ikke anger å spore.

- Et umenneskelig press Men under Dagbladets ringerunde er det spesielt én kritiker som mener det har gått for langt, Arne Johannessen i Politiets Fellesforbund:

- Jeg skjønner at han går av. Jeg må vel si at det ikke er uventet. Han har vært under et umenneskelig press over lang tid, sier han til Dagbladet.

I 2009 streiket 12.000 politifolk mot det varslede pålegget om unntak fra arbeidsmiljølovens vernebestemmelser om hviletid, samt at de tillitsvalgte skulle fratas forhandlingsretten. Politiet og justisministeren var i åpen konflikt.

Hyller Storberget Nå mener Johannessen at Storberget har fått ufortjent mye kritikk.

- Det sier jeg til tross for at jeg i mange sammenhenger selv har kritisert han. Samtidig mener jeg at ingen justisminister i norsk historie har gjort mer for norsk politi.

- Men han har vært veldig dårlig til å håndtere kritikk. Han hadde fått større respekt om han hadde vært mer ydmyk, sier Johannessen.

- Lyktes ikke I andre leire er det langt mellom angrende kritikere. I stedet takker de for at Storberget gikk av. Blant dem er
Frps justispolitiske talsmann Per Sandberg. Han har bitt Storberget i hælen mang en gang:

- Han har hatt enorme ambisjoner og laget et byggverk som han har hatt stor tro på, men så har det jo vist seg at det har vært stor svikt i beredskapen. Det står respekt av at Storberget tar ansvar ved å gå av, sier Sandberg til Dagbladet.

- Ser du hans avgang som uttrykk for at han tar ansvar for manglende beredskap?

- Ja, jeg ser det som uttrykk for at han tar ansvar. Jeg erkjenner at det har vært tøft å være justisminister dette året, og jeg har full respekt for at han fratrer også på grunn av familieforhold. Men han har ikke lykkes, sier han.  

Pårørende-kritikk Flere pårørende etter 22. juli har kritisert Storberget for hans håndtering av 22. juli. Blant dem er Jarl Roar Christensen som mistet sin datter på Utøya:

- Det var på tid at han trakk seg, sier Christensen til Dagbladet.

Han har også tidligere uttrykt at han synes det var galt av Storberget å be bistandsadvokat Mette Yvonne Larsen om å dempe kritikken mot politiet.

Advokat-kritikk Blant bistandsadvokatene har flere gått i strupen på Storberget ved flere anledninger etter 22. juli. Arne Seland mener også det var på tide at Storberget gikk av:

- Det mest kritikkverdig ved Storbergets innsats i år er at det i etterkant av 22. juli er blitt begått for mange feil. Og at han, som den øverste ansvarlige, ikke har vist noe ydmykhet. Det burde man kunne forventet, sier bistandsadvokaten til Dagbladet.

Advokat-støtte Bistandsadvokat Jostein Løken har tidligere kritisert politiet fordi han mener det gikk for lang tid før politiet kom seg over til Utøya og pågrep Breivik 22. juli.

Han er imidlertid ikke kritisk til Storbergets innsats som justisminister. Heller tvert imot.

- Han har vært en suveren justisminister - en turbojustisminister som har utrettet mer enn noen andre. Jeg synes derfor det er tragisk at han nå trekker seg, sier Løken til Dagbladet.

- De som har framsatt urimelighetene mot ham oppnår nå bare en ting: at man blir kvitt en av de aller dyktigste innen politikken, sier Løken.