<strong>SA TILTAK VAR «GJENNOMFØRBARE»:</strong> Fire år seinere har ingenting skjedd med ni av tolv voldtektstiltak. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
SA TILTAK VAR «GJENNOMFØRBARE»: Fire år seinere har ingenting skjedd med ni av tolv voldtektstiltak. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer

Storberget har droppet ni av tolv voldtektstiltak

Fire år etter at justisministeren sa tiltakene var «gjennomførbare».

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Etter at voldtektsutvalget i 2008 kom med tolv forslag til tiltak, sa justisminister Knut Storberget (Ap) at tiltakene var «gjennomførbare». Fire år senere er bare to av tiltakene iverksatt.

Det viser en oversikt VG har utarbeidet etter å ha snakket med en rekke aktører med innsikt i forslagene.

De to tiltakene som betraktes som gjennomført, er gratis helsehjelp ved overgrepsmottak og forskning på omfang av voldtekt og kjennetegn ved voldtektsmenn. Forslaget om at man skal tilrettelegge for samtaler mellom gjerningsmann og offer, har avisen ikke fått klarhet i om er gjennomført eller ikke.

Rita Sletner (V) som ledet utvalget, er overrasket.

- Vi leverte vår rapport på normert tid av respekt for ofrene. Nå vil jeg be justisministeren om å gjøre det samme. Det er rett og slett på tide med mer handling, sier hun.

Blant tiltakene som ikke er satt i verk, finner man innføring av egne polititeam i hvert politidistrikt, kompetanseheving i rettsapparatet, obligatorisk opptak av avhør, undervisning om seksuelle overgrep i grunnskoler og videregående, og opprettelse av en egen spesialenhet for sedelighetsforbrytelser.

I flere av disse tilfellene mener Storberget at departementet har kommet langt på vei, og han viser blant annet til en egen nyetablert avdeling i Kripos.

- Jeg synes vi har fulgt opp hovedretningen i utvalgets arbeid og det som Justisdepartementet har ansvaret for, sier han til avisen.

(NTB)


Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer