Storberget krever svar om neddoping

Gir Politiets utlendingsenhet 14 dager.

14 DAGER: Justisminister Knut Storberget har gitt Politiets utlendingsenhet to uker på å legge fram svar. Foto: Lise Åserud / SCANPIX
14 DAGER: Justisminister Knut Storberget har gitt Politiets utlendingsenhet to uker på å legge fram svar. Foto: Lise Åserud / SCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Justisminister Knut Storberget gir Politiets utlendingsenhet 14 dager på å legge fram alle opplysninger om hvilken praksis de har for bruk av medisiner.

Interne rapporter fra Politiets utlendingsenhet som VG har fått tak i, dokumenterer at fem utviste personer er blitt pasifisert med sterke beroligende medisiner.

- Jeg blir som alle andre opptatt av at dette må vi til bunns i, og jeg ønsker å få klare og tydelige svar. Derfor ba jeg i dag tidlig Politiets utlendingsenhet (PU) om en redegjørelse som skal foreligge hos meg innen 14 dager, sier Storberget (Ap) til NTB.

Etterforskning

Justisministeren sier han ikke har noe grunnlag for å si at det foregår noe ulovlig hos PU.

- Men VG-reportasjen reiser spørsmål ved det, og derfor vil jeg har svar. For hvis folk skal bruke medisiner, enten frivillig eller tvangsmessig, så skal det skje på en medisinsk riktig måte, sier Storberget.

I rapporten må PU redegjøre for hva slags praksis de har for bruk av medisiner. Storberget vil ikke spekulere i hvem som har ansvaret hvis det er foregått tvangsmedisinering av utviste personer.

- Jeg vil vite hva som har skjedd før jeg kan si hvem som har ansvaret. Men hvis noen har gått utenfor sine fullmakter og regelverket, er det straffbart, og da må det etterforskes, sier han.

Sanksjoner

Venstre-leder Lars Sponheim har uttalt at han vurderer å anmelde PU for å få presset fram en etterforskning. Storberget er enig i at man må komme til bunns i saken. Hvis det viser seg at ingenting straffbart er hendt, tror han likevel at saken kan få konsekvenser.

- Hvis det ikke er straffbart, kan det fortsatt være kritikkverdig, og det kan danne grunnlag for sanksjoner av annen art enn straff. Hvis noen, enten i helse- eller politisektor, gjør ting som ikke er riktig, kan det få konsekvenser for deres arbeid, sier Storberget.

Justisministeren vil avvente den bestilte rapporten før han eventuelt tar stilling til om praksisen hos PU bør endres.


(©NTB)