Storberget lærer europeerne å beskytte barna

Alle Europas justisministere er i Tromsø for å diskutere vold mot kvinner og barn.

PROMINENTE GJESTER: I går kveld ønsket justisminister Knut Storberget visegeneralsekretær i Europarådet, Maud de Boer-Buquicchio, velkommen til Tromsø og justisministerkonferansen «Breaking the silence», der temaet er vold i nære relasjoner. - Vi setter vold mot kvinner og barn høyt opp på agendaen, sier hun. Foto: Ingun A. Mæhlum
PROMINENTE GJESTER: I går kveld ønsket justisminister Knut Storberget visegeneralsekretær i Europarådet, Maud de Boer-Buquicchio, velkommen til Tromsø og justisministerkonferansen «Breaking the silence», der temaet er vold i nære relasjoner. - Vi setter vold mot kvinner og barn høyt opp på agendaen, sier hun. Foto: Ingun A. MæhlumVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||TROMSØ (Dagbladet): Tromsø får aldri vinter-OL i 2018, men i går kveld ankom 30 europeiske justisministre Ishavsbyen for å delta på Europarådets justisministerkonferanse, «Breaking the silence». Sist den ble holdt skjedde det på Lanzarote, i dag kom mer enn én prominent gjest til byen med håp om å se midnattssola.

- Jeg har et stort håp om å få se midnattssola i kveld — hvis ikke saksøker jeg deg Knut, sier visegeneralsekretær i FN, Asha-Rose Migiro med et smil.

Rekord i dommeravhør
Sammen med Storberget og visegeneralsekretær i Europarådet, Maud de Boer-Buquicchio, besøkte hun i går det nyåpnede Barnehuset i Tromsø for å se hvordan barn som er utsatt for eller vitner til vold blir mottatt, undersøkt og avhørt under samme tak.

I Troms politidistrikt er det allerede gjennomført like mange dommeravhør av barn hittil i år som i hele fjor, over 70. 50 av dem er gjort på Barnehuset.

- Vi tror og håper dette skyldes at flere saker er kommet fram i lyset, men her er nok fortsatt store mørketall, sier lederen for Barnehuset, Ståle Luther.

Målet med Tromsø-konferansen er at den skal munne ut i en Europarådskonvensjon om vold i nære relasjoner — og til syvende og sist en FN-konvensjon.

- Vold mot kvinner og barn ble for noen år siden sett på som et kvinnetema. Dette har nok endret seg litt, men det må endre seg enda mer. Dette handler også om likestilling, og vi er nødt å få menn på banen, sier Maud de Boer-Buquicchio til Dagbladet.

- Vold er ikke kultur

FNs visegeneralsekretær, som selv er fra Tanzania, er opptatt av at vi må slutte å bortforklare vold mot kvinner og barn som et kulturelt fenomen.

- I mange land innser man ikke at dette er et problem, men det er noe vi må innrømme - og snakke om. Vold er ikke kultur, sier Asha-Rose Migiro.

Hun fulgte svært ivrig med på omvisningen på Barnehuset, og spurte blant annet om de hadde mange saker med kjønnslemlestelse og tvangsekteskap.

BESØKTE BARNEHUSET: Lederen for Barnehuset i Tromsø, Ståle Luther, tok i mot visegeneralsekretær i FN, Asha-Rose Migiro, som fikk full omvisning i de nye lokalene. Foto: Ingun A. Mæhlum
BESØKTE BARNEHUSET: Lederen for Barnehuset i Tromsø, Ståle Luther, tok i mot visegeneralsekretær i FN, Asha-Rose Migiro, som fikk full omvisning i de nye lokalene. Foto: Ingun A. Mæhlum Vis mer

- Vi har ikke hatt slike saker ennå, men det skjer nok dessverre her i vårt distrikt også, sier Ståle Luther.

Barnehuset i Tromsø skal dekke de tre nordligste fylkene, men har til nå hatt flest saker fra Troms politidistrikt. To tredjedeler av sakene gjelder familievold eller barnemishandling, mens en tredjedel gjelder seksuelle overgrep mot barn.

Knut Storberget har som vert selv valgt temaet for konferansen, og håper den på sikt kan bidra til at flere land får et lovverk som bedre beskytter kvinner og barn.

I går kveld kunne han ønske alle justisministrene velkommen til en lukket middag på festlokalet Bikuben — og midnattssol på vei hjem til hotellet.

ENGASJERT: Knut Storberget viste stolt fram Barnhuset til Ash-Rose Migiro og Maud de Boer-Buquicchio. Ståle Luther er lederen for Barnehuset i Tromsø. Foto: Ingun A. Mæhlum
ENGASJERT: Knut Storberget viste stolt fram Barnhuset til Ash-Rose Migiro og Maud de Boer-Buquicchio. Ståle Luther er lederen for Barnehuset i Tromsø. Foto: Ingun A. Mæhlum Vis mer