- Storberget må ikke settes i forlegenhet i media

Rettsmedisinsk kommisjon vingeklippes av Justisdepartementet, ifølge bekymringsmelding.

- SKAL IKKE BRINGES I FORLEGENHET: Justisdepartementets ledelse ba om en slutt på at statsråd Knut Storberget bringes i offentlig  forlegenhet, ifølge bekymringsmeldingen til Synne Sørheim i Rettsmedisinsk kommisjon. 
Foto: Lise Åserud / SCANPIX
- SKAL IKKE BRINGES I FORLEGENHET: Justisdepartementets ledelse ba om en slutt på at statsråd Knut Storberget bringes i offentlig forlegenhet, ifølge bekymringsmeldingen til Synne Sørheim i Rettsmedisinsk kommisjon. Foto: Lise Åserud / SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert


(Dagbladet:) Justisdepartementet vil ha slutt på brysomme mediautspill fra Rettsmedisinsk kommisjon. Det uavhengige kontrollorganet skal begrenses. Og Knut Storberget skal ikke lenger settes i offentlig forlegenhet.

Det er blant de oppsiktsvekkende diktatene ledelsen i justisdepartementet ga i et internt departementsmøte før påske, ifølge to bekymringsmeldinger Dagbladet har tilgang til.

Det har lenge vært planlagt at Randi Rosenqvist, en profilert, respektert og kontroversiell skikkelse i Rettsmedisinsk kommisjon i 26 år, skulle gå av som kommisjonsleder denne måneden. Straks hun var gått av, ble lederstillingen markant redusert, og oppgaver overført til jurister i departementet.

- Departementet har vingeklippet kommisjonen, innført juristenes byråkrati og i praksis kuppet Rettsmedisinsk kommisjon, sier Rosenqvist til Dagbladet.

- Kommisjonens kvalitetsikring av enkeltsaker vil fortsette som før. Men muligheten til å trekke generelle konklusjoner, påpeke systemfeil og komme med offentlig kritikk vil bli vesentlig redusert, sier hun.

- Ny barneombuds-sak
I forrige uke sendte hun en bekymringsmelding til justisdepartementet.

«Jeg ønsker å si ifra om hva jeg mener har vært en prosess som har minnet om tilsetningen av barneombudet i fjor. Departementet ønsker tydeligvis at et uavhengig kontrollorgan likevel skal organiseres slik at lojaliteten til statsråden ivaretas, noe som også etter sigende er blitt formidlet til begge lederkandidatene. Dette finner jeg meget bekymringsfullt»,skriver Rosenqvist.

Det hele startet før påske, da nestlederen i kommisjonens rettspsykiatriske gruppe, psykiater Synne Sørheim, ble tilbudt å overta ledervervet. Etter et uformelt orienteringsmøte i justisdepartementet 19. mars var hun rystet — og skrev et bekymringsbrev til Rosenqvist.

- Slutt på mediautspill
For ifølge brevet hadde ikke departementet stilt ett spørsmål om rettsmedisinske utfordringer. Derimot hadde underdirektør Brita Mellin-Olsen «manet til forståelse for» at den nye kommisjonslederen skulle benyttet seg av departementets medierådgiver.

TAKKET NEI - SLO ALARM: Psykiater Synne Sørheim ble tilbudt å overta som leder av Rettsmedisinsk kommisjon. Hun takket nei da hun oppfattet at justisdepartementet ville vingeklippe og ufarliggjøre det uavhengige kontrollorganet. Foto: THOMAS RASMUS SKAUG
TAKKET NEI - SLO ALARM: Psykiater Synne Sørheim ble tilbudt å overta som leder av Rettsmedisinsk kommisjon. Hun takket nei da hun oppfattet at justisdepartementet ville vingeklippe og ufarliggjøre det uavhengige kontrollorganet. Foto: THOMAS RASMUS SKAUG Vis mer

«Dette ble begrunnet med at man ønsket at ny leder i DRK ikke satte statsråden i forlegenhet», skriver Sørheim.

Departementsledelsen «understreket videre at man så det som vesentlig at påtroppende leder i større grad utviste forsiktighet med presseutspill.» Man måtte alltid gå «via tjenestevei» og utvise «tålmodighet og forståelse for at byråkratiske prosesser er tidkrevende og sammensatte».

- Jeg hoppet i stolen da jeg hørte uttrykket «statsråden i forlegenhet», sier Sørheim til Dagbladet.

- Bringe kritiker til taushet
For det andre skulle kommisjonslederstillingen reduseres fra 90 prosent fast stilling, til et verv uten sosiale goder, og som blir honorert eller lønnet etter timer. Vervet skulle utgjøre maksimalt 50 prosents årsverk.

Dessuten skulle deler av jobben overføres til jurister underlagt departementet. Sørheim innvendte at blant annet DNA-reformen ville føre til en markant økning i arbeidsoppgaver, og at det derfor er paradoksalt å redusere lederstillingen. Juristene i sekretariat har dessuten ikke kompetanse til å besvare faglige spørsmål.

- Hver gang jeg stilte disse spørsmålene, fikk jeg samme svar: «Politisk ledelse» hadde utrykkelig uttalt at de ønsker å begrense ledervervet, sier Sørheim til Dagbladet.

-Oppfattet du at politisk ledelse i justisdepartementet ønsket å bringe en ubehagelig kritiker til taushet?

- KOMMISJONEN ER VINGEKLIPPET: Det mener avtroppende kommisjonsleder i Rettsmedisinsk kommisjon Randi Rosenqvist. Foto: JØRN H. MOEN
- KOMMISJONEN ER VINGEKLIPPET: Det mener avtroppende kommisjonsleder i Rettsmedisinsk kommisjon Randi Rosenqvist. Foto: JØRN H. MOEN Vis mer

-Ja. Jeg kan ikke se at det kan oppfattes på noen annen måte.

- Reaksjon på mediautspill
I et oppvaskmøte med justisdepartementets statssekretær Astrid Aas Hansen og departementsledelsen 30. mars, skal Sørheims versjon ha blitt avvist. Alt kom angivelig av formalia og misforståelser.

Etter møtet var Rosenqvist derfor overbevist om at Sørheim ville få et akseptabelt tilbud: på 60 prosents årsverk, med mulighet til å jobbe mer. Få dager senere ble imidlertid Tarjei Rygnestad, leder av kommisjonens toksikologiske gruppe, tilbudt lederjobben.

Rygnestad er til daglig professor ved NTNU i Trondheim. Norges nye kommisjonsleder arbeider fra denne måneden under betingelsene Rosenqvist og Sørheim har karakterisert som vingeklipping: 30 prosents årsverk — med kontordag to dager annenhver uke.

«Jeg kan ikke unngå å sette dette i forbindelse med utspill kommisjonen har kommet med: svakheter ved DNA-analyser, mangler ved organisering av rettspsykiatriske tjenester og ved omsorgen for farlige psykotiske personer, behov for forskrifter om mandat og innsendelsesplikt med mer», skriver Rosenqvist til departementet.

Hun avslutter brevet med å avlyse en planlagt avskjedsmiddag.

Politisk ledelse vil ikke svare nå
Politisk ledelse i justisdepartementet ville ikke svare på påstandene om vingeklipping av Rettsmedisinsk kommisjon i dag.

- Departementet har mottatt brevet fra Randi Rosenqvist. Hun skal selvfølgelig få svar. Men departementet ønsker å svare i brevs form, og ikke gjennom Dagbladet, sier kommunikasjonskonsulent Lise Mjørlund i justisdepartementet.

Fakta Rettsmedisinsk kommisjon:

• Rettsmedisinsk kommisjon ble etablert av Stortinget i 1900. Den er et nasjonalt og faglig uavhengig kontrollorgan oppnevnt av justisdepartementet. Hovedoppgaven er ekstern kvalitetssikring av rettsmedisinske sakkyndigvurderinger avgitt i straffesaker. Fagfeltene er rettspsykiatri, rettsgenetikk, rettstoksikologi, rettspatologi og klinisk medisin.

• Kommisjonen kontrollerte i 2008 drøyt 6796 sakkyndig-uttalelser. Den har vært involvert i en rekke kjente kriminalsaker, som Baneheia-drapene, Birgitte Tengs-drapet, NOKAS-saken, Rasool-saken, Arne Juklerød-saken og Fredrik Fasting Torgersen-saken

• Kommisjonen er også høringsinstans, arrangerer kurs og samarbeider med fagfeltet for økt forståelse for rettsmedisinsk sakkyndighet.

• Kommisjonen har hatt en høy profil i samfunnsdebatten, og har tidvis kritisert regjeringen, blant annet for manglende psykiatri-satsing i kjøvannet av de såkalte psykiatri-drapene. Før påske anklaget kommisjonen justisministeren, via Dagbladet, for ikke å ha tatt manglende kvalitetssikring av DNA-bevis på alvor.

Men underdirektør Brita Mellin-Olsen i justisdepartementets sivilavdeling avviser at hun i møtet med kommisjonsleder-kandidat Synne Sørheim ba om at justisministeren ikke skulle bringes i forlegenhet i media, og at det må «utvises forsiktighet med presseutspill».

- Jeg kjenner ikke igjen innholdet i Sørheims brev. Jeg har ikke ment å si det slik, og har heller ikke sagt det slik. Tvert i mot understreket jeg at Rettsmedisinsk kommisjon er uavhengig, sier Mellin-Olsen til Dagbladet. Hun kan heller ikke huske eller «tenke seg» at hun sa at det var politisk ledelse som ville begrense ledervervet.

- Jeg er ikke kjent med at politisk ledelse har bedt om endringene som er foretatt. Men dette får du spørre min leder om.

- Hva kommer det av at det påstås at du har sagt alt dette?

- Jeg vet ikke. Vi snakket jo om noen av de temaene du er inne på. Men det er ofte man oppfatter ting ulikt. Ting kan misforstås. Påstandene er så oppsiktsvekkende at det hadde vært naturlig og gå nærmere inn på dem, hvis de var oppfattet på den måten, sier Mellin-Olsen.

Rygnestad: - Vil ikke la meg vingeklippe

Den nye lederen av Rettsmedisinsk kommisjon, professor Tarjei Rygnestad, svarer slik på spørsmål om han forstår Randi Rosenqvists bekymring:

- Jeg tror jeg må svare tja til det. Det spørs hvor mye en vil legge i det, og hvor aktiv en skal være. Stillingen er betydelig redusert, så en reduksjon blir det. Men det er ikke dermed sagt at jobben blir dårligere utført. Kommisjonen består av fire grupper, med meget oppegående ledere og nestledere. Det anser jeg som det viktigste. Men å fylle Rosenqvists funksjon blir uansett vanskelig. Hun er en meget aktiv og oppegående dame. Hennes ambisjoner var kanskje andre enn de jeg har, sier Rygnestad.

Han har sagt ja til å lede kommisjonen, tilsvarende rundt 30 prosents årsverk. Dette skal han gjøre ved siden av å jobbe som narkoselege ved Rosenborg-klinikken og i fem prosents professorstilling ved NTNU i Trondheim, samt at han fortsetter å lede kommisjonens toksikologiske gruppe.

Han avviser at justisdepartementet har forsøkt å gi ham munnkurv.

- Jeg har ikke tenkt å la meg vingeklippe.

- Kommer du til å rette kritikk også mot det politiske miljøet?

- Du spør vanskelig. Som leder av kommisjonen har man forskrifter å forholde seg til. Å behandle saker og gi råd anser jeg for å være en viktig diskusjon. Vi er ikke underlagt departementet, og skal si det vi mener er riktig. Men jeg skal ikke være den som mener alt, sier Rygnestad.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer