- Storberget må ikke settes i forlegenhet i media

Rettsmedisinsk kommisjon vingeklippes av Justisdepartementet, ifølge bekymringsmelding.

- SKAL IKKE BRINGES I FORLEGENHET: Justisdepartementets ledelse ba om en slutt på at statsråd Knut Storberget bringes i offentlig  forlegenhet, ifølge bekymringsmeldingen til Synne Sørheim i Rettsmedisinsk kommisjon. 
Foto: Lise Åserud / SCANPIX
- SKAL IKKE BRINGES I FORLEGENHET: Justisdepartementets ledelse ba om en slutt på at statsråd Knut Storberget bringes i offentlig forlegenhet, ifølge bekymringsmeldingen til Synne Sørheim i Rettsmedisinsk kommisjon. Foto: Lise Åserud / SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet:) Justisdepartementet vil ha slutt på brysomme mediautspill fra Rettsmedisinsk kommisjon. Det uavhengige kontrollorganet skal begrenses. Og Knut Storberget skal ikke lenger settes i offentlig forlegenhet.

Det er blant de oppsiktsvekkende diktatene ledelsen i justisdepartementet ga i et internt departementsmøte før påske, ifølge to bekymringsmeldinger Dagbladet har tilgang til.

Det har lenge vært planlagt at Randi Rosenqvist, en profilert, respektert og kontroversiell skikkelse i Rettsmedisinsk kommisjon i 26 år, skulle gå av som kommisjonsleder denne måneden. Straks hun var gått av, ble lederstillingen markant redusert, og oppgaver overført til jurister i departementet.

- Departementet har vingeklippet kommisjonen, innført juristenes byråkrati og i praksis kuppet Rettsmedisinsk kommisjon, sier Rosenqvist til Dagbladet.

- Kommisjonens kvalitetsikring av enkeltsaker vil fortsette som før. Men muligheten til å trekke generelle konklusjoner, påpeke systemfeil og komme med offentlig kritikk vil bli vesentlig redusert, sier hun.

- Ny barneombuds-sakI forrige uke sendte hun en bekymringsmelding til justisdepartementet.«Jeg ønsker å si ifra om hva jeg mener har vært en prosess som har minnet om tilsetningen av barneombudet i fjor. Departementet ønsker tydeligvis at et uavhengig kontrollorgan likevel skal organiseres slik at lojaliteten til statsråden ivaretas, noe som også etter sigende er blitt formidlet til begge lederkandidatene. Dette finner jeg meget bekymringsfullt»,skriver Rosenqvist.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer