MÅ SVARE: Justisminister Knut Storberget må svare for Norges praksis etter nok en utsendelse av asylsøkere mot FNs anbefaling. Opposisjonen og menneskerettighetsgrupper reagerer.  Foto: Torbjørn Grønning  / Dagbladet
MÅ SVARE: Justisminister Knut Storberget må svare for Norges praksis etter nok en utsendelse av asylsøkere mot FNs anbefaling. Opposisjonen og menneskerettighetsgrupper reagerer. Foto: Torbjørn Grønning / DagbladetVis mer

Storberget må svare for tvangsutsendinger

Sendte ut asylsøkere mot FNs anbefaling.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||
Så vel opposisjonen som menneskerettighetsgrupper krever at justisminister Knut Storberget må svare for Norges praksis etter nok en utsendelse av asylsøkere mot FNs anbefaling.

FNs høykommissær for flyktninger advarer mot utsendelse av flyktninger til blant annet Bagdad i Irak, men likevel ble en ny gruppe med ni irakere tvangsutsendt fra Norge onsdag.

Fra Justisdepartementets side forklares avgjørelsen slik: Norge støtter høykommissæren, men kommer i enkeltsaker fram til andre avgjørelser enn det FN gjør på et generelt grunnlag.

- Vi må forvente at det stilles med en dokumentasjon som nærmest utkonkurrerer informasjonen fra FN. Det er ikke gjort ennå, sier Petter Eide, generalsekretær i Norsk Folkehjelp.

- Det ser derfor ut som om dette gjøres av politiske grunner, og ikke fordi de har rett eller regner med at det er trygt, sier Eide.

Ni irakere Også Amnesty International har kritisert tvangsutsendingen, som skal ha skjedd fra Stockholm onsdag ettermiddag.

Politiet opplyste onsdag kveld at det var ni irakere som ble tvangsutsendt fra Norge. Disse ble ledsaget av norske ledsagere om bord i flyet, som var chartret av flere lands utlendingsmyndigheter.

Flyet tok av fra Sverige og gikk direkte til Bagdad. De ni irakerne, alle menn, har fått avslag på asylsøknaden. Ifølge politiet kom seks av de ni til Norge i 2008.

- Felles direkteflyginger er en effektiv og sikker måte og returnere personer uten lovlig opphold på. Så langt har vi deltatt på åtte fellesflyginger til Irak, sier Ingrid Wirum, leder for Politiets utlendingsenhet.

- Riktig Storberget sa onsdag at utsendelsen av asylsøkere som har fått endelig avslag på søknaden i Norge, både er riktig og vil fortsette.

- Flere velger nå også å reise tilbake frivillig, sier Storberget. Han mener det blir feil om Norge, som FN, vurderer situasjonen geografisk og ikke individuelt.

- Asylinstituttet er en individuell rettighet og vi mener det blir feil å vurdere søkere ut ifra geografi. En må sjekke om det er individuelle grunner til at personen skal få asyl, sier Storberget.

Justisministeren vil ikke si at Norges tolkning demonstrerer en grunnleggende uenighet med FN.

- Vi mener dette er innenfor de konvensjonene Norge er bundet av og ikke noe uttrykk for en grunnleggende uenighet, sier Storberget til NTB.

Sendte brev til Storberget Kristelig Folkeparti opplyser at partiet vil ta opp saken med Storberget. Partiet ber statsråden forklare seg om saken.

- Man skal returnere folk som ikke har krav på beskyttelse i Norge, men man skal ikke returnere mennesker til områder hvor man står i fare for å bli torturert, eller hvor det er fare for liv og helse, sier KrFs kommunepolitiske talsmann Geir Jørgen Bekkevold.

Han mener nettopp dette er tilfellet med Irak, og at man derfor burde vente med å sende flyktninger tilbake dit. Bekkevold håper på svar fra Storberget om hvilke konsekvenser regjeringen mener en slik politikk kan få for hva resten av verdens land velger å gjøre.
NTB