- Storberget må ta ansvar

Byrådsleder Erling Lae (H) krever 200 nye politimenn for å gjøre Oslo tryggere.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Byrådsleder Erling Lae (H), som selv bor i sentrum av Oslo, er sjokkert over de mange overfallsvoldtektene i Oslo siden januar. Han mener situasjonen nå er utålig for byens kvinnelige innbyggere.


Voldtektsbølgen skyllet over Oslo tidligere i år, og det har så langt i år vært nærmere 20 overfallsvoldtekter og forsøk i Oslo.

I natt skjedde det igjen. En 48 år gammel kvinne ble brutalt overfalt og voldtatt i et skogholt på Grünerløkka i Oslo. Kvinnen fikk skader i ansiktet og brakk et kinnbein, da hun skal ha blitt kastet inn i en vegg under overfallet. Politiet jakter nå en ukjent gjerningsmann. Eneste signalement de har å gå etter er at han er afrikansk av utseende og hadde hvite øretelefoner på hodet.

- Skille mellom menn og kvinner

- Det er nå et skille mellom kvinner og menn i Oslo. Mens jeg som mann kan gå trygt i Oslos gater, er mange kvinner redd for å bevege seg utendørs, sier Lae. Han mener at Regjeringen må ta ansvar for den alvorlige situasjonen.

- Jeg forstår at folk føler seg mer utrygge. I løpet av de siste årene har gatepatruljeringen blitt mer enn halvert, og vi ser gang på gang at politiet henlegger saker fordi de mangler ressurser. Det haster med å få besatt de to hundre stillingen som er ubesatt, sier Lae.

Han mener det er Storberget og regjeringen som nå må ta ansvar for Oslos innbyggere.

- Storberget må ikke svikte oss, sier Lae, som flere tiltak fra kommunens side for å gjøre noe med de mange overfallsvoldtektene.

OVERFALT: En 48 år gammel kvinne ble ifølge politiet brutalt overfalt og voldtatt i dette området på Grünerløkka i Oslo i morges. Politiet sjekker nå om det finnes videobevis i området. Foto: SCANPIX
OVERFALT: En 48 år gammel kvinne ble ifølge politiet brutalt overfalt og voldtatt i dette området på Grünerløkka i Oslo i morges. Politiet sjekker nå om det finnes videobevis i området. Foto: SCANPIX Vis mer

Vil lyse opp gatene

- Blant annet har vi begynt å se på belysningen i hele byen, for å se om vi kan gjøre noe for at folk skal føle seg tryggere. I tillegg kommer vi til å gjenta fjorårets politiaksjon i sentrum av byen med mer synlig politi i gatene. Men ingenting av dette hjelper hvis ikke folk opplever at voldtektsmennene blir pågrepet, sier Lae.

Voldtektsbølgen ble satt på dagsorden i slutten av februar i år, da tre kvinner ble forsøkt overfallsvoldtatt på Grünerløkka.

Etter hendelsen gikk politiet ut med fantomtegninger av to menn av afrikansk opprinnelse, som de mener sto bak forsøkene. Politiet endret sine beredskapsrutiner i helgene ved å flytte fokus fra indre sentrum til områder der folk bor på Majorstua og Grünerløkka.

Da voldtektsbølgen stilnet, gikk politiberedskapen tilbake til det normale igjen.

Justisminister Knut Storberget er for tiden på Svalbard og er utilgjenglig for kommentar. Justis- og politidepartementet viser til tidligere uttalelser og voldtektsutvalget.

- Voldtekt er et av de groveste overgrepene et menneske kan utsettes for. Det er bred enighet i regjeringen om at ofre for voldtekt blant annet må bli møtt på en bedre måte av det offentlige, sa justisministeren da han presenterte utvalget i fjor høst.

- Storberget må ta ansvar
- DET HASTER:- Det er nå et skille mellom kvinner og menn i Oslo. Mens jeg som mann kan gå trygt i Oslos gater, er mange kvinner redd for å bevege seg utendørs, sier byrådsleder Erling Lae (H) til Dagbladet.no.
- MÅ TA ANSVAR: Byrådsleder Erling Lae mener justisminister Knut Storberget (Ap) og resten av regjeringen i større grad må ta ansvar for osloborgernes sikkerhet.