KOLLEGER: Trond Giske var kirke- og kulturminister da Knut Storberget fungerte som justisminister. Foto: Håkon Mosvold Larsen / SCANPIX
KOLLEGER: Trond Giske var kirke- og kulturminister da Knut Storberget fungerte som justisminister. Foto: Håkon Mosvold Larsen / SCANPIXVis mer

Storberget om sin gode venn Giske: - Man slår ikke hånda av en venn i hardt vær

Slik omtaler Arbeiderpartiets fylkesledere Giske-saken.

(Dagbladet): - Jeg beklager at jeg har opptrådt på en måte som enkeltpersoner har opplevd som upassende eller ubehagelig.

Det sa Arbeiderpartiets Trond Giske til Dagbladet.

Dette i et av flere intervjuer der nestlederen erkjente å ha oppført seg ufint overfor kvinner i eget parti, en selvkritikk som ble etterfulgt av skarp refs fra Jonas Gahr Støre.

​I dag sa Arbeiderpartiets leder at Giske «ikke har mye å gå på».

Samtidig har flere av Giskes partifeller vist støtte til partiets nestleder, mens andre har vært ute og distansert seg. Dette sier Arbeiderpartiets fylkesledere i etterkant av varslingene om Giskes oppførsel.

Hedmark: Knut Storberget

Storberget har ikke besvart Dagbladets henvendelser fredag, men sier i et intervju med Hamar Arbeiderblad at det viktigste nå er å ivareta kvinnene som har varslet.

- Jeg opplever det som skjer som svært alvorlig, sier Storberget i intervjuet der han betegner Giske som en svært god venn.

- Uansett så er det varslerne som nå er de viktigste, men også Trond må ivaretas av oss venner. Man slår ikke hånda av en venn som er i hardt vær. Min filosofi er at vennskap virkelig gjelder når livet er vanskelig. Da stikker vi ikke av. Det har jeg ikke tenkt å gjøre. Trond er en svært god venn av meg fortsatt. Men hovedoppgaven nå for partiet blir å ivareta varslerne, sier han til H-A.

Ifølge avisa vil han verken svare ja eller nei på spørsmål om han fortsatt har tillit til Giske som partiets nestleder, men sier at han opplever saken og innvirkningen det har hatt på partiet som svært alvorlig.

Han sier videre at han ikke var kjent med noen av varslene før de nylig ble kjent for offentligheten.

Østfold: Stein Erik Lauvås

I SAMME PARTI: Trond Giske og Stein Erik Lauvås (Ap). Her i korridorene på Stortinget. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
I SAMME PARTI: Trond Giske og Stein Erik Lauvås (Ap). Her i korridorene på Stortinget. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

- Bør Giske få fortsette som nestleder?

- Han er valgt til nestleder av landsmøtet, og jeg har tillit til Trond Giske. Han har selv beklaget saken, og utover det har jeg ingen kommentar.

- Er beklagelsen Giske har kommet med tilstrekkelig til at han kan fortsette?

- Da må jeg nesten svare det samme. Jeg har tillit til Giske, han er en nestleder som er valgt av landsmøtet.

- Hva synes du om partiledelsens håndtering av denne saken?

- Det finnes klare retningslinjer for hvordan slike saker håndteres, og jeg har tillit til at partiledelsen og partikontoret sentralt håndterer dette etter disse retningslinjene. Jeg har tillit til at det blir fulgt. Min oppfatning er at dette blir tatt på alvor, og håndteres slik vår organisasjon har sagt at slike saker skal håndteres. Jonas har vært ute i flere anledninger og beklaget.

- Burde partiledelsen ha tatt tak i saken på et tidligere tidspunkt?

- Det kan ikke jeg svare på. Jeg har ingen kunnskap om når eller hvordan disse varslingene har kommet.

- Jonas Gahr Støre sa fredag morgen at det har vært en ukultur i deler av partiet, og at dette gjelder flere enn Giske. Har dette vært et problem også under tidligere partiledere?

- Det må du snakke med tidligere partiledere om. Det er den sittende partiledelsen i AP og den sentrale partisekretæren som til enhver tid har ansvar for å håndtere slike saker.

- Kjenner du til flere liknende saker fra tidligere?

- Nei, det gjør jeg ikke. Og det spørsmålet må gå til noen andre.

Rogaland: Stanley Wirak

FYLKESLEDER: Stanley Wirak leder Arbeiderpartiet i Rogaland. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
FYLKESLEDER: Stanley Wirak leder Arbeiderpartiet i Rogaland. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Vis mer

Fylkeslederen er fornøyd med partiledelsens håndtering av saken.

- Jeg synes at Jonas har vist skikkelig lederskap. Han har grepet tak i saken, tatt varslene på alvor og tatt de nødvendige samtalene. Han har gitt beskjed til Trond om at vi ikke kan ha det sånn, og nå må Trond vise at han er tilliten verdig, sier Stanley Wirak til Dagbladet.

- Jeg har tillit til ledelsen, men tilliten til Trond er betydelig svekket, legger Wirak til.

Når det gjelder hvorvidt Trond Giske bør få fortsette i nestledervervet, sier politikeren dette:

- Ja, hvis han endrer atferd. Han var skikkelig ydmyk da han stilte opp på Dagsrevyen. Nå er det opp til han om han vil følge det opp.

- Støre beskriver en ukultur i flere deler av partiet, og at det gjelder flere personer. Er det noe du kjenner til?

- Nei. Kanskje jeg burde ha hørt om dette tidligere, men jeg har ikke hørt noe før nå, sier Wirak, for så å understreke at han har tiltro til varslerne innad i partiet og at ukulturen de varsler om gripes tak i.

Dette i tråd med de retningslinjene Arbeiderpartiet har for slike saker.

- Hvis vi gjør de rette grepene, kan vi komme styrket ut av dette. Men det er klart at dette ikke er lystig lesning, avslutter Stanley Wirak.

Hordaland: Hans-Erik Ringkjøb

VOSS-ORDFØRER: Ved siden av å være fylkesleder, er Hans-Erik Ringkjøb også ordfører i Voss. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
VOSS-ORDFØRER: Ved siden av å være fylkesleder, er Hans-Erik Ringkjøb også ordfører i Voss. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix Vis mer

Ringkjøb har tiltro til at Arbeiderpartiet vil håndtere Giske-saken på en god måte.

- Det er partiledelsen ved Jonas Gahr Støre og partisekretær Kjersti Stenseng som holder tak i dette. Jeg har full tillit til det arbeidet de gjør.

Da Dagbladet spør ham om Trond Giske bør få fortsette som nestleder, svarer han følgende:

- Ingen kommentar. Jeg har ikke kjennskap til sakene, og da kan jeg heller ikke kommentere.

- Jonas Gahr Støre sa fredag morgen at det har vært en ukultur i deler av partiet, og at dette gjelder flere enn Giske. Har dere mottatt noen varsler i deres fylkesavdeling?

- Vi har i seinere tid ikke fått noen varsler i Hordaland.

På spørsmål om hva denne saken betyr for partiet han tilhører, understreker han at det ikke er noen heldig situasjon.

- Alle som følger med på dette skjønner at saken er meget alvorlig for Arbeiderpartiet. ​

Akershus: Sverre Myrli

- Jeg har full tillit til partileder og partisekretær, og til deres håndtering av saken. For øvrig har jeg ingen kommentar, skriver Myrli i en tekstmelding til Dagbladet.

På tinget: Sverre Myrli. Foto: Vidar Ruud/NTBscanpix
På tinget: Sverre Myrli. Foto: Vidar Ruud/NTBscanpix Vis mer

Møre og Romsdal: Per Vidar Kjølmoen

Kjølmoen har ingen kommentar til hvorvidt Giske bør få fortsette, eller om saken rundt nestlederen burde ha blitt tatt tak i tidligere.

- Det er umulig for meg å svare på. Jeg kjenner ikke til detaljene rundt saken.

- Så vidt jeg kan se har partiledelsen håndtert dette på en god måte, og jeg har tillit til at de vil fortsette med det i framtida, legger Kjølmoen til.

På spørsmål om den ukulturen i Arbeiderpartiet som Jonas Gahr Støre har beskrevet, sier han at han ikke kjenner til noe sånt.

- Jeg kjenner heller ikke til at noen liknende saker er blitt tatt opp i mitt fylkesparti. Samtidig er det viktig å presisere at det er viktig at folk tar kontakt hvis de opplever seg trakassert, og at varslene må bli håndtert på en grundig måte.

Oslo: Frode Jacobsen

På spørsmål om han synes partiet nå rydder opp i ukulturen de advarte mot, svarer leder i Oslo Ap, Frode Jacobsen.

- Det er fortsatt spørsmål knyttet til dette som ikke er besvart og det vil jeg ta opp internt, sier Jacobsen til Dagbladet. ​​

OSLO-LEDER: Frode Jacobsen leder Arbeiderpartiet i Oslo. Her sammen med Jonas Gahr Støre (t.h.). Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
OSLO-LEDER: Frode Jacobsen leder Arbeiderpartiet i Oslo. Her sammen med Jonas Gahr Støre (t.h.). Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer

Sogn og Fjordane: Hilmar Høl

Da Dagbladet tar kontakt med Hilmar Høl, fylkesleder i Sogn og Fjordane, sender han følgende melding:

«I Arbeiderpartiet skal det være en lav terskel for å varsle, og alle typer varslinger skal håndteres profesjonelt. Jeg legger til grunn - og har full tillit til - at partisekretæren og partilederen sammen håndterer varslingene som kommer til partiet på en profesjonell måte. Noe mer vil jeg ikke kommentere.»​

Oppland: Tore Hagebakken

- Bør Giske få fortsette som nestleder?

- Det er ikke noe tema nå. Jeg har stor tillit til at de som kjenner fakta i denne saken, Jonas og co. i ledelsen, håndterer dette så godt som mulig. Derfor er dette vanskelig å forholde seg til.

- At partiet er i en krevende stund er åpenbart, og jeg håper at vi så fort som mulig kan få fokus rundt våre saker. For vi har hatt en god høst i Arbeiderpartiet etter valget, og det er en helt annen dynamikk i Stortinget nå, med den sammensettingen som er nå. Nå gjelder det å stå sammen, også vil jeg være varsom med å mene all verden om noe som er krevende fra min posisjon. Selv om jeg deltok i møtet der vi ble orientert av Støre i går.

- Er beklagelsen Giske har kommet med tilstrekkelig til at han kan fortsette?

- Jeg sier igjen at jeg ikke kjenner faktum, men har stor tillit til at de håndterer dette så godt som mulig.

- Jonas Gahr Støre sa fredag morgen at det har vært en ukultur i deler av partiet, og at dette gjelder flere enn Giske. Har dette vært et problem også under tidligere partiledere?

- Nei. Jeg har vært med en stund, for å si det slik. Det er ikke dette som preger Arbeiderpartiet.

OPPLAND-PROFIL: Tore Hagebakken (t.v.). Her i samtale med direktør for interessepolitikk i KS, Helge Eide tilbake i 2014. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
OPPLAND-PROFIL: Tore Hagebakken (t.v.). Her i samtale med direktør for interessepolitikk i KS, Helge Eide tilbake i 2014. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Vis mer

Karianne Tung (Trøndelag Ap) og Ingalill Olsen (Finnmark Ap) ønsket ikke å gi noen kommentar til Dagbladet i forbindelse med saken.

Dagbladet har foreløpig ikke lyktes i å komme i kontakt med Cecilie Myrseth (Troms), Bjørnar Skjæran (Nordland), Bjørn Tore Ødegården (Buskerud), Truls Vasvik (Vestfold), Bjørn Egeli (Vest-Agder), Jon Rolf Næss (Aust-Agder), Terje Lien Aasland (Telemark), Truls Vasvik (Vestfold).