Storberget oppfylte bursdagsløftet han ga ved sykesenga

Viljar Hanssen (18) ble skutt fem ganger på Utøya. I går ble han hyret inn som politisk rådgiver for justisministeren.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Nå må du bruke makta di, Viljar. I dag er det du som bestemmer, sier Knut Storberget og henvender seg til Viljar Hanssen (18).

Viljar var i går hyret inn som Storbergets politiske rådgiver, og hovedmålet for dagen var at Viljar skulle planlegge Storbergets besøk til Svalbard i desember. Det ble bestemt på Viljars 18-årsdag den 4. august i år.

- Jeg har gledet meg lenge til denne dagen, til å lære masse, og til å bidra med et og annet selv. Dette er et stort høydepunkt for meg i høst, sier Viljar til Dagbladet.

Besøk på Ullevål For Viljar har hatt en tøff høst. Han ble skutt fem ganger på Utøya. Ett av skuddene gjorde ham blind på det ene øyet. Ett annet førte til at han mistet tre fingre.

VENNER: Viljar Hanssen (18) lagde i går programmet for Knut Storbergets Svalbard-besøk i desember. Viljar ble skutt fem ganger på Utøya, og Storberget har besøkt ham flere ganger på sykehuset. - Han har blitt en god venn, sier Storberget til Dagbladet. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
VENNER: Viljar Hanssen (18) lagde i går programmet for Knut Storbergets Svalbard-besøk i desember. Viljar ble skutt fem ganger på Utøya, og Storberget har besøkt ham flere ganger på sykehuset. - Han har blitt en god venn, sier Storberget til Dagbladet. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet Vis mer

Han lå i koma i flere dager etter massakren, men våknet opp like før 18-årsdagen sin.
 
Viljar husker ikke så mye av den første tida etter oppvåkningen, men han glemmer ikke 18-årsdagen. Da kom nemlig Storberget på besøk til ham på Ullevål.

- Det var en veldig spesiell, men også en utrolig flott feiring. Viljar var ikke helt pigg, han var mildest talt sengeliggende, sier Storberget, som i løpet av bursdagen lovte Viljars mor å gi sønnen hennes noe å se fram til.

- Det var da jeg spurte Viljar om han ville være min rådgiver i departementet en hel dag. Det sa han umiddelbart ja til, sier Storberget til Dagbladet.

POSITIV: Viljar legger ikke skjul på at det har vært tøft etter 22. juli. - Men jeg velger å se positivt på det. Jeg kunne jo hatt det verre, sier han.Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
POSITIV: Viljar legger ikke skjul på at det har vært tøft etter 22. juli. - Men jeg velger å se positivt på det. Jeg kunne jo hatt det verre, sier han.Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet Vis mer

Justisministeren trodde Viljars skader var for omfattende til at han skulle få muligheten til å innfri løftet med det første.

- Jeg trodde det ville ta ett år, kanskje to, sier Storberget. Han tok feil.

- Godt program Viljar har kommet seg raskere enn noen forventet og skrives ut fra Sunnaas denne uka.

I går morges ble han hentet av Storberget klokka 08.30. Så kjørte de sammen til Justisdepartementets midlertidige lokaler på Majorstua, hvor Viljar deltok på flere møter.

MED PÅ MØTER: Gårsdagen startet med at Viljar deltok på flere møter sammen med Storberget. Her er han i samtale med ekspedisjonssjef ved Justis- og politidepartementet, Kjersti Askholt. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
MED PÅ MØTER: Gårsdagen startet med at Viljar deltok på flere møter sammen med Storberget. Her er han i samtale med ekspedisjonssjef ved Justis- og politidepartementet, Kjersti Askholt. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet Vis mer

Fra taket i gangen utenfor justisministerens kontor hang det strimler med bobleplast. Kaffen ble drukket av pappkrus og det var en smått kaotisk følelse over hele kontorlokalet, noe Viljar også lot seg bemerke:

- Jeg trodde det skulle være veldig stilig og ordentlig her, men der er fint å se at man kan drikke kaffe av pappkrus også i justisdepartementet, sier han.

Klokka elleve dro 18-åringen videre til departementets nye lokaler i Nydalen, sammen med ekspedisjonssjef ved ved Justis- og politidepartementet, Kjersi Askhold.

To knappe timer seinere la han fram programmet for Storbergets Svalbard-besøk, til stor entusiasme.

- Viljar har mange gode ideer, og har laget et godt program. Jeg tror dette blir knallbra, sier ekspedisjonssjef Askhold.

- Han har lagt fram et godt program, antakelig bedre enn om vi hadde laget det, sier Storberget.

VANT PÅ SVALBARD: Arbeiderpartiet fikk 393 av 907stemmer på Svalbard. Viljar Nilssen (18) fikk over 120 personstemmer. Her feirer far Sveinn Are Hanssen, lillebror Torje Hanssen (14) og Viljar Hanssen under valgvake i Oslo. Foto: Øistein Norum Monsen/DAGBLADET.
VANT PÅ SVALBARD: Arbeiderpartiet fikk 393 av 907stemmer på Svalbard. Viljar Nilssen (18) fikk over 120 personstemmer. Her feirer far Sveinn Are Hanssen, lillebror Torje Hanssen (14) og Viljar Hanssen under valgvake i Oslo. Foto: Øistein Norum Monsen/DAGBLADET. Vis mer

Justisministeren forteller at han gjerne samarbeider mer med Viljar i framtida.

Viktig støtte - Han er en fantastisk gutt det er lett å bli glad i. Han er politisk aktiv, engasjert, og representerer AUF på en flott måte, sier Storberget, som også betegner 18-åringen som en god venn.

Og det vennskapet er tydelig gjengjeldt:

- Støtten fra Knut fra har vært viktig for meg fra da jeg våknet opp fra koma. Han har besøkt meg flere ganger. Det er kjempefint å bli ordentlig kjent med ham. 

POLITIKER: Viljar ble i går valgt inn i Arbeiderpartiet på Svalbard. - Jeg har jobbet opp mot dette lenge og er spent på å ta fatt på oppgavene foran meg. Det er et stort ansvar som jeg tar alvorlig og gleder meg til. Det føles godt å være folkevalgt, sier Viljar.
Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
POLITIKER: Viljar ble i går valgt inn i Arbeiderpartiet på Svalbard. - Jeg har jobbet opp mot dette lenge og er spent på å ta fatt på oppgavene foran meg. Det er et stort ansvar som jeg tar alvorlig og gleder meg til. Det føles godt å være folkevalgt, sier Viljar. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet Vis mer