Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Storberget orienterer om overvåkningssaken

Kommer i Stortinget onsdag.

HVEM VISSTE HVA? Justisminister Knut Storberget skal orientere Stortinget om det han har funnet ut om overvåkningen utenfor Den amerikanske ambassaden på onsdag. 
Foto: NINA/HANSEN, Dagbladet
HVEM VISSTE HVA? Justisminister Knut Storberget skal orientere Stortinget om det han har funnet ut om overvåkningen utenfor Den amerikanske ambassaden på onsdag. Foto: NINA/HANSEN, Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Etter at TV2 i forrige uke avslørte at Den amerikanske ambassaden i Oslo i 2000 opprettet en egen enhet til overvåkning av norske borgere på norsk jord, har saken ført til stor oppmerksomhet i media og i det politiske miljøet.

Justisminister Knut Storberget har bestilt regegjørelser fra både PST og Politidirektoratet, som har fått rapporten fra Oslo politidistrikt. Samtidig har Justisdepartementet også selv gransket internt hva de kan ha kjent til.

Nå skal disse rapportene behandles i departementet, og førstkommende onsdag kommer Storberget til Stortinget etter den ordinære spørretimen er over for å informere om det han nå har fått kjennskap til.

Spørsmålet er om enheten, kalt SDU, har vært avklart med norske myndigheter. Ifølge amerikanernes eget regelverk skal slike enheter uten unntak avklares og godkjennes av vertslandet. Amerikanerne har SDU-enheter ved en rekke ambassader i verden.

Oslopolitiet har sagt at de visste om enheten, men toppolitikere avviser kjennskap til den. PST har også sendt bekymringsmelding om virksomheten i 2006. Ifølge Aftenposten har også virksomheten blitt diskutert i Politidirektoratet. Avisas kilder sier at politimesteren i Oslo, i dette tidsrommet først Ingelin Killengren, så Anstein Gjengdal, antakelig har visst om virksomheten.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!