- Storberget slipper ikke unna

Stortinget krever svar om Rettsmedisinsk kommisjon.

UTE I FELT: Justisminister Knut Storberget møtte tidligere i vår representanter for Oslo politidistrikt. Roger Andresen (tv), politimester Anstein Gjengedal ved Grønland politistasjon tok justisministeren med på en tur langs Akerselva.
Foto: Lise Åserud / SCANPIX
UTE I FELT: Justisminister Knut Storberget møtte tidligere i vår representanter for Oslo politidistrikt. Roger Andresen (tv), politimester Anstein Gjengedal ved Grønland politistasjon tok justisministeren med på en tur langs Akerselva. Foto: Lise Åserud / SCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||
(Dagbladet.no): I forrige uke skrev dagbladet.no om bekymringsmeldingen fra Synne Sørheim, nå leder av kommisjonens rettspsykiatriske gruppe. Før påske ble hun tilbudt å ta over som leder av Rettsmedisinsk kommisjon.

Hun takket nei etter at direktører i justisdepartementet angivelig krevde en lav mediaprofil og at Storberget ikke lenger skulle bringes i offentlig forlegenhet. For det andre skulle det profilerte ledervervet reduseres markant.

Storberget avviser
«Vingeklipping», konkluderte avtroppende kommisjonsleder Randi Rosenqvist i en bekymringsmelding til justisdepartementet etter påske. Kuttet innebærer en vesentlig svekkelse av kommisjonens uavhengighet, evne til å trekke generelle konklusjoner innen rettsmedisinfeltet, og til å utøve offentlig systemkritikk, mener Rosenqvist.

Høyre og FrP reagerte med å varsle spørsmål fra og trolig sak i Stortingets kontroll- og konstitusjonskomite. Men i et intervju med dagbladet.no fredag forsikret Storberget at han ønsker et sterkt og uavhengig kontrollorgan.

Han bedyret at han verken vil vingeklippe eller legge munnkurv på kommisjonen. Men han forklarte ikke hvorfor det er viktig å begrense ledervervet.

- Glatt og ullent
Verken Høyres André Oktay Dahl eller FrPs Jan Arild Ellingsen mener Storberget har gitt fullgode svar. Ellingsen regner det som sannsynlig at kontroll- og konstitusjonskomiteen i dag vil sende Storberget spørsmål om saken.

- Hva annet kan Storberget si, enn det han sier? Sier han noe annet, bekrefter han jo en ukultur, sier Ellingsen.

Høyre og FrP er opptatt av å komme til bunns i hvorvidt justisdepartementet har forsøkt å påvirke et uavhengig kontrollorgans mulighet til å ytre seg i media. Og de vil vite om det er korrekt at kontrollorganets uavhengighet og evne til sysetmkritikk nå er svekket, og hvordan de eventuelt kan rette opp skaden.

- Vi vil vite hva som er skjedd. Nå er det ord mot ord. Jeg syns ikke det er greit at Storberget skal slippe unna med noen generelle, glatte og ulne uttalelser i Dagbladet, sier Oktay Dahl.

Fem spørsmål
Dahl og kontroll- og konstitusjonskomitéens Per-Kristian Foss vurderer å avvente spørsmål fra komitéen, inntil Storberget har besvart fem spørsmål Dahl sendte justisministeren fredag:

1. Hvilke møter har funnet sted mellom Justisdepartementet og Rettsmedisinsk kommisjon, hvor temaet har knyttet seg til RMKs varsling av kritikkverdige forhold i media?

2. Medfører det riktighet at Justisdepartementet har instruert Rettsmedisinsk kommisjon om å unnlate å uttale seg negativt til pressen, verken om justisministeren eller Justisdepartementet?

3. Hva er den nærmere begrunnelsen for at man planlegger å redusere den faglige bredden i hva RMK forutsettes å beskjeftige seg med?

4. Hva er den nærmere bakgrunnen for at kommisjonslederstillingen planlegges redusert fra 90 prosent fast stilling, til et verv uten sosiale goder, og som blir honorert eller lønnet etter timer, sett i lys av at blant annet DNA-reformen vil medføre økt antall arbeidsoppgaver?

TAKKET NEI - SLO ALARM: Psykiater Synne Sørheim ble tilbudt å overta som leder av Rettsmedisinsk kommisjon. Hun takket nei da hun oppfattet at justisdepartementet ville vingeklippe og ufarliggjøre det uavhengige kontrollorganet. Foto: THOMAS RASMUS SKAUG
TAKKET NEI - SLO ALARM: Psykiater Synne Sørheim ble tilbudt å overta som leder av Rettsmedisinsk kommisjon. Hun takket nei da hun oppfattet at justisdepartementet ville vingeklippe og ufarliggjøre det uavhengige kontrollorganet. Foto: THOMAS RASMUS SKAUG Vis mer

Det må minst tre enkeltmedlemmers stemmer til for at kontroll- og konstitusjonskomitéen kan engasjere seg i en sak. Høyre og FrP kan i prinsippet kjøre løpet alene.

Men heller ikke KrFs medlem i kontroll- og konstitusjonskomitéen, Ola T- Lånke, har innvendinger mot en lettere grilling av Storberget om temaet, eventuelt fra i dag.

- Jeg har ingen innvendinger til at dette blir gjort. Utover det har jeg ingen kommentar før svaret foreligger, sier KrFs Lånke til dagbladet.no.

KREVER SVAR: Stortingsrepresentant Andre Oktay Dahl, (H) har sendt brev med fem spørsmål til Storberget. Foto: Scanpix
KREVER SVAR: Stortingsrepresentant Andre Oktay Dahl, (H) har sendt brev med fem spørsmål til Storberget. Foto: Scanpix Vis mer